Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Χιονιάς ήταν και… πέρασε

Ανοιχτοί όλοι οι δρόμοι, κλειστά όλα τα σχολεία1

Με αμείωτο ρυθμό συνέχισαν και χθες τα μηχανήματα της ΠΕ Πιερίας με το ανθρώπινο διαθέσιμο προσωπικό για την αντιμετώπιση του πάγου στο οδικό δίκτυο ευθύνης της, για την ασφαλή μετακίνηση των οχημάτων.

Παρά την μικρή βελτίωση των θερμοκρασιών που παρατηρήθηκε στην Πιερία, χθες μετά το μεσημέρι, η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, παρέμεινε σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση του πάγου που εξακολουθεί να υπάρχει στο οδικό δίκτυο.

Παρεμβάσεις, από την ΠΕ Πιερίας έγιναν χθες, στους δρόμους που συνδέουν την Κατερίνη με Γανόχωρα, Τρίλοφος, Ρυάκια, Καστανιά, Μικρή Μηλιά, Παλαιόστανη και Αλώνια. Στο δρόμο Κατερίνης, Νεοκαισάρεια, Μεσαία Μηλιά και Άνω Μηλιά, αλλά και στο δρόμο που συνδέει τη Βρία με Ελατοχώρι και Χιονοδρομικό Κέντρο. Σημειώνεται ότι η καθαριότητα των δρόμων μέσα στους οικισμούς είναι ευθύνη των Δήμων. Μηχανήματα της Π.Ε. Πιερίας, «καθάρισαν» και τον παράπλευρο δρόμο της Εθνικής Οδού (ΠΑΘΕ) από την Κατερίνη μέχρι την Λεπτοκαρυά. Προσπελάσιμος είναι ο δρόμος προς το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης για τη διευκόλυνση όλων των ασθενών και συνοδών τους. Η Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών: Συμβουλές για ασφαλή οδήγηση Οι χαμηλές θερμοκρασίες που θα επικρατούν κυρίως τις βραδινές και πρωινές ώρες, ενδέχεται να δημιουργήσουν «παγίδες» σε τμήματα του οδικού δικτύου για αυτό απαιτείται η αυξημένη προσοχή των οδηγών. Η Διεύθυνση Μεταφορών της ΠΕ Πιερίας, συμβουλεύει τους οδηγούς των οχημάτων τα εξής: -Αλλάξτε, εφόσον έχετε τη δυνατότητα, τα ελαστικά σας με χειμερινά ελαστικά. Η ειδική σύνθεση γόμας και το «ειδικής χάραξης» προφίλ διασφαλίζουν μικρότερη απόσταση φρεναρίσματος, όταν οδηγείτε στο χιόνι ή και γενικά σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. -Προσθέστε την κατάλληλη ποσότητα αντιπηκτικού στο ψυγείο της μηχανής, αλλά και κατάλληλο πρόσθετο αντιπηκτικό στο δοχείο της πλυστικής συσκευής. Θα προστατέψει το αυτοκίνητό σας από τον πάγο και τη διάβρωση. -Ελέγξτε την μπαταρία για να βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετή ισχύ για τις εκκινήσεις στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και την υπερκατανάλωση ενέργειας. -Ελέγξτε τα φρένα σας. Εάν τα φρένα δεν έχουν την σωστή κατανομή, δεν αποδίδουν σωστά και το αυτοκίνητο μπορεί να «τραβάει» αριστερά ή δεξιά κατά το φρενάρισμα. -Έχετε μαζί σας εξοπλισμό ανάγκης. Αλυσίδες, φακός, μια κουβέρτα, ένα πτυοσκάπανο, μια ξύστρα χιονιού και γάντια είναι απαραίτητα. -Ελέγξτε το καλοριφέρ και το a/c. Θα σας εξασφαλίσουν άνεση και θα κρατήσουν το παρμπρίζ σας καθαρό από πάγο και συγκεντρώσεις ατμών. -Αλλάξτε τα λάδια. Τα λιπαντικά για χειμερινές συνθήκες εξασφαλίζουν εύκολη εκκίνηση. -Χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα υγρά για το παρμπρίζ. Με κατάλληλους υαλοκαθαριστήρες, ένα αντιψυκτικό διάλυμα θα κρατά πάντα καθαρό το παρμπρίζ.

Κλειστά τα σχολεία Κλειστές (για 5η μέρα) θα παραμείνουν σήμερα Παρασκευή και 13 κλειστές όλες οι σχολικές μονάδες της Πιερίας, με απόφαση των τριών δημάρχων του νομού και σε συνενόηση με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το τριήμερο που ακολουθεί και μέχρι τη Δευτέρα, συνεργεία των δήμων θα πραγματοποιήσουν ελέγχους στα σχολικά κτίρια για να διαπιστώσουν αν οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν προκαλέσει προβλήματα στο σύστημα υδροδότησής αλλά και θέρμανσης. Ενδεχομένως σε κάποια σχολεία του νομού, να μπουν και συνεργεία για τον αποχιονισμό των αυλών. Τελευταία φορά που οι διακοπές των Χριστουγέννων για μαθητές και εκπαιδευτικούς παρατάθηκαν κατά μια εβδομάδα λόγω έντονων χιονοπτώσεων, ήταν τον Γενάρη του 1998

Κατερίνη Η κατάσταση στην Κατερίνη ομαλοποιήθηκε χθες, αφού η κίνηση των οχημάτων διεξάγονταν κανονικά, μιας και τα χιόνια είχαν απομακρυνθεί από τους περισσότερους δρόμους της πόλης. Επικίνδυνα σημεία πλέον στην πόλη, είναι μόνο τα πεζοδρόμια και κυρίως τα παλιά πεζοδρόμια του κέντρου όπου σε κάποια τμήματά τους υπάρχει μάρμαρο. Σύμφωνα με το νόμο, τον αποχιονισμό των πεζοδρομίων είναι υποχρεωμένοι να κάνουν μπροστά από το κατάστημά τους ή το σπίτι τους, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων (ή οι ενοικιαστές). Τέλος, υποχρεωτική είναι η χρήση αλυσίδων, μόνο για όσους κατευθυνθούν στο Ελατοχώρι και στο χιονοδρομικό Κέντρο. Συγκεκριμένα από το 13ο χλμ της Επαρχιακής Οδού Κατερίνης-Ελατοχωρίου και σε όλο το μήκος της Επαρχιακής Οδού Μοσχοχώρι-Ελατοχωρίου