Τα Ολύμπια Νέα

Οικονομία

Από Φλεβάρη και βλέπουμε…

Επαφές Τσακαλώτου εν όψει EWG για την αξιολόγηση4d07e8ae6ca928b17fd4a7d8f258ce87

 

Η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και θεσμών και η επίτευξη προόδου προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ώς το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου είναι το κυρίως ζητούμενο του σημερινού Euroworking Group που θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο και παρά τις προσδοκίες της Αθήνας για κλείσιμο των διαπραγματεύσεων εντός του μήνα συνεχώς πληθαίνουν οι φωνές που μιλούν για σύνθετο πρόβλημα (με κυριότερο αστάθμητο παράγοντα τη θέση του ΔΝΤ) και βλέπουν οι συζητήσεις να τραβούν τουλάχιστον μέχρι τον Φεβρουάριο.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας της Αθήνας να επιταχύνει τις εξελίξεις εντάσσονται και οι επαφές που είχε χθες, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Παρίσι με τον γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν και σήμερα, Πέμπτη με τον Επίτροπο οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί στις Βρυξέλλες.
Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν και επαναλαμβάνει ότι παραμένει δεσμευμένη στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό, σημειώνει με νόημα ότι αυτό εξαρτάται από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ενώ δεν είναι σε θέση να δώσει ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα.
Πάντως, πηγές της ευρωζώνης, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, εκτιμούν ότι εφόσον η Αθήνα προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή των προαπαιτούμενων η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι εφικτή εντός του Φεβρουαρίου.
Σε ό,τι αφορά δε το σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους, τα διοικητικά συμβούλια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) αναμένεται να συνεδριάσουν εντός Ιανουαρίου, για να ξεκινήσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, «πάγωσαν» μετά την παροχή του μποναμά Τσίπρα, και χρειάστηκε η περιβόητη επιστολή Τσακαλώτου για να εξομαλυνθεί η κατάσταση.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα σενάρια που κυκλοφορούν, θα χρειαστούν ακόμη αρκετές επιστολές και παραχωρήσεις από την Αθήνα προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε ό,τι αφορά την β” αξιολόγηση.
Στο επίκεντρο επανέρχεται το θέμα του ύψους του αφορολόγητου -θέμα που επιμένει το ΔΝΤ, αλλά και οι πιο σκληροί εταίροι στην ΕΕ που παραμένουν φανατικοί της σκληρής λιτότητας- με τις πληροφορίες που θέλουν τους δανειστές να ζητούν περαιτέρω μείωση του να πυκνώνουν. Από το προσκήνιο δεν φεύγει δε ποτέ και το άλλο αγαπημένο θέμα του ΔΝΤ και των «σκληρών» της ΕΕ, η επιπλέον μείωση των συντάξεων.
Αναζητώντας για άλλη μια φορά τη χρυσή τομή και τον λιγότερο επώδυνο συμβιβασμό η Αθήνα ενισχύοντας την «προσφορά» της για επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη και μετά το 2018, προτείνει τώρα να συμπεριληφθεί στα πιθανά μέτρα που θα εφαρμοστούν στο ενδεχόμενο ενεργοποίησής του και η μείωση του αφορολογήτου.
Ωστόσο η κυβέρνηση παραμένει ανένδοτη στην θεσμοθέτηση εκ των προτέρων μέτρων που θα εφαρμοστούν μετά το 2018, καλώντας τους δανειστές να αρκεστούν προς το παρόν στην περιγραφή αυτών. Άλλωστε επαναλαμβάνει ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς της και την μέχρι τώρα δημοσιονομική πορεία δεν υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί ενεργοποίηση του κόφτη.
Σε κάθε περίπτωση και αυτή η μάχη αναμένεται πολύ δύσκολη για την Αθήνα που βιάζεται να ολοκληρώσει την β” αξιολόγηση, ώστε να προχωρήσει και ο προσδιορισμός των μακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, κάτι που με τη σειρά του θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, εξέλιξη που θα στείλει ισχυρό μήνυμα στις αγορές και στους επενδυτές για επιστροφή της ομαλότητας στην ελληνική οικονομία.
Τη βιασύνη, όμως, της Αθήνας δεν φαίνεται να συμμερίζονται ούτε το Βερολίνο που θέλει να αποφύγει κάθε ένταση και επιπλοκή μέχρι τις εκλογές στη Γερμανία, ούτε το ΔΝΤ εν αναμονή και του ξεκαθαρίσματος των προθέσεων Τραμπ. Και αυτή η πρόθεση των εταίρων να παίξουν καθυστερήσεις αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για την Αθήνα, που εκτός των προαναφερομένων σε λίγους μήνες θα κληθεί να πληρώσει και χρέη στο εξωτερικό. Και όταν πλησιάζουν πληρωμές χρέους η εμπειρία έχει δείξει ότι τα περιθώρια στενεύουν δραματικά για την Ελλάδα και η κατάσταση γυρίζει υπέρ των δανειστών.
Ίσως σε αυτούς τους φόβους έσπευσε να απαντήσει προ ημερών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δηλώνοντας σε συνέντευξή του στο euro2day ότι αντικειμενικά δεν υπάρχουν οι όροι επανάληψης του σεναρίου της πιστωτικής ασφυξίας του α” εξαμήνου 2015.
«Η ελληνική οικονομία κινείται σε θετική τροχιά, η Ελλάδα τηρεί τα συμφωνηθέντα και επομένως οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια τεχνητής αναζωπύρωσης είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Αν κάποιοι σκέφτονται την επανάληψη του σεναρίου αυτού πάντως θα πρέπει να απομονωθούν πολιτικά. Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή δεν αντέχει μια ακόμη κρίση, και μάλιστα εσκεμμένη, τη στιγμή που έχει να αντιμετωπίσει πραγματικά προβλήματα, οικονομικά και πολιτικά, την προσφυγική κρίση, αλλά και την κρίση ασφάλειας» σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος.