Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Σε ετοιμότητα (και) για το επόμενο κύμα κακοκαιρίας

Συνεχής η παρουσία των αποχιονιστικών μηχανημάτων της Π.Ε. Πιερίας στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητά της1

 

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, βρίσκεται με όλο το στόλο των μηχανημάτων (δικά της και του αναδόχου) στους δρόμους ευθύνης της για την διατήρησή τους σε ασφαλή οδική κατάσταση, διαβεβαιώνει η αντιπεριφερειάρχης και ενόψει του νέου κύματος χιονοπτώσεων που αναμένεται να πλήξουν το νομό μας.

«Η Π.Ε. Πιερίας, με τις αντίστοιχες υπηρεσίες, αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα έντονα φαινόμενα ολικού παγετού που πλήττουν την Πιερία και είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το επερχόμενο κύμα χιονόπτωσης», δηλώνει κατηγορηματικά η αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου
Πιο συγκεκριμένα τα αποχιονιστικά μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας και της αναδόχου εταιρείας, ρίχνουν αλάτι για την αντιμετώπιση του πάγου που έχει δημιουργηθεί στους δρόμους. Σκοπός της συνεχούς προσπάθειας είναι να διατηρηθεί το επαρχιακό δίκτυο της Πιερίας, ανοικτό τόσο για τους πολίτες όσο και για τους χειμερινούς επισκέπτες της.
Η Αντιπεριφερειάρχης, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 4933 (30) / 05 . 01 . 2017 απόφασή της θέτει το ανθρώπινο δυναμικό και τα μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, σε 24ωρη επιφυλακή μέχρι και τη λήξη των έντονων καιρικών φαινομένων που θα προβλέπεται να επιδεινωθούν σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.
Σε περίπτωση, λοιπόν, έντονης χιονόπτωσης, η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας κάνει γνωστό ότι τα μηχανήματα αποχιονισμού και ρίψης αλατιού της ΠΕ Πιερίας και της αναδόχου εταιρείας που θα συνδράμει στον αποχιονισμό είναι σε ετοιμότητα ώστε να επέμβουν όπου απαιτείται.
Tο τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας συμβουλεύει τους κατοίκους της Πιερίας να προβούν στις παρακάτω ενέργειες, σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων:
-Φροντίστε να ενημερώνεστε διαρκώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. Οι επίσημες πηγές ενημέρωσης είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
-Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε εναλλακτικά: Αστυνομία 100, Πυροσβεστικό Σώμα 199, ΕΚΑΒ 166, τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.
-Τοποθετείστε σε εμφανές σημείο στο σπίτι τους παραπάνω αριθμούς τηλεφώνων πρώτης ανάγκης εφόσον τα παιδιά σας είναι σε θέση να τους χρησιμοποιήσουν και βεβαιωθείτε ότι το γνωρίζουν.
-Βοηθήστε τα παιδιά σας να απομνημονεύσουν οικογενειακά στοιχεία όπως το επίθετό τους, τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου του σπιτιού.
-Εξηγείστε σε όλα τα μέλη της οικογένειας πώς και πότε να κλείνουν τις παροχές ηλεκτρικού, φυσικού αερίου και νερού, πώς να χρησιμοποιούν τον πυροσβεστήρα και πώς να καλούν σε βοήθεια.
-Προμηθευτείτε είδη πρώτης ανάγκης όπως κουτί πρώτων βοηθειών, πυροσβεστήρα, φακό και μπαταρίες, φορητό ραδιόφωνο κλπ.
-Μεριμνήστε ειδικά για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.
Αν πρόκειται να μετακινηθείτε
-Ενημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
-Ανάλογα με τον προορισμό σας αναλογιστείτε το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσετε (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση κλπ.).
-Μεταβάλλετε το πρόγραμμα της μετακίνησής σας ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
-Ταξιδέψτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτιμώντας τις κεντρικές αρτηρίες και όχι τους δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους.
-Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
-Μην αγνοείτε τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα δελτία καιρού της Ε.Μ.Υ. και τις υποδείξεις των τοπικών Aρχών, όπως η Τροχαία, το Λιμενικό, η Πυροσβεστική κλπ.
-Ελέγξτε την κατάσταση του αυτοκινήτου σας πριν από κάθε μετακίνηση.
-Εξοπλίστε το αυτοκίνητο με τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης έντονων καιρικών φαινομένων (αντιολισθητικές αλυσίδες, αντιψυκτικά υγρά, ομπρέλες, αδιάβροχα, γαλότσες, φακό, κουτί πρώτων βοηθειών κλπ.).
-Φορέστε κατάλληλα ρούχα αν πρόκειται να μετακινηθείτε πεζή.
-Προσέξτε όταν βαδίζετε ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων ή εξαιτίας της πτώσης αντικειμένων από υπερβολικό άνεμο ή χαλαζόπτωση.
-Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις σας.
-Μείνετε ήρεμοι και υπομονετικοί. O πανικός επιβαρύνει την κατάσταση.
-Διευκολύνετε το έργο των Αρχών.
Για περιπτώσεις παγετού προετοιμαστείτε:
-Σε περιοχές όπου έχει δημιουργηθεί παγετός απαιτείται προσοχή όταν οδηγείτε. Ενημερωθείτε για την κατάσταση του οδικού δικτύου και έχετε αντιολισθητικές αλυσίδες.
-Αν μετακινείστε πεζή, φορέστε κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.
Στα δίκτυα ύδρευσης των κατοικιών
-Μάθετε που βρίσκεται ο υδρομετρητής (ρολόι) του σπιτιού σας καθώς και τα σημεία όπου βρίσκονται ο κεντρικός και οι περιφερειακοί διακόπτες υδροδότησης.
-Ελέγξτε και βεβαιωθείτε ότι οι διακόπτες του δικτύου υδροδότησης ανοιγοκλείνουν και λειτουργούν ομαλά.
-Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (π.χ. ηλιακού θερμοσίφωνα, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι, διαφορετικά φροντίστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.
-Απομονώστε ή καλύτερα εκκενώστε το δίκτυο του ηλιακού θερμοσίφωνα, αν πρόκειται να λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ρυθμίστε το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού ώστε να λειτουργεί αυτόματα σε χαμηλές θερμοκρασίες.
-Κλείστε την παροχή νερού προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα και αδειάστε το νερό από το σύστημα, αν είστε στο σπίτι κατά τη διάρκεια του παγετού και ιδιαίτερα το βράδυ, διαφορετικά αφήστε μια βρύση να στάζει στο κύκλωμα ζεστού νερού.
-Μην σπαταλάτε αλόγιστα νερό για να απομακρύνετε το χιόνι και τον πάγο.
-Περιορίστε τις δραστηριότητες που απαιτούν αυξημένη κατανάλωση νερού (πλυντήρια ρούχων κλπ.).
-Ενημερωθείτε αν έχει τοποθετηθεί αντιψυκτικό στον ηλιακό θερμοσίφωνα από την κατασκευάστρια εταιρία ή τον ειδικό τοποθέτησης, σε περίπτωση κλειστού κυκλώματος. Σε αντίθετη περίπτωση προμηθευτείτε το κατάλληλο αντιψυκτικό και φροντίστε για την τοποθέτησή του.
-Ελέγξτε αν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια.
-Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές στα μπαλκόνια και στις ταράτσες είναι καθαρές από φύλλα και σκουπίδια και λειτουργούν ομαλά.
Τέλος, συνιστάται σε περίπτωση που οι πολίτες αντιληφθούν οποιοδήποτε πρόβλημα στο οδικό δίκτυο της Πιερίας, παρακαλούμε να το αναφέρουν στους τοπικούς προέδρους, με τους οποίους οι υπεύθυνοι της Περιφερειακής Ενότητας είναι σε συνεχή επικοινωνία, για την αντιμετώπισή τους.