Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Παράταση στην εκκρεμότητα…

Η αξιολόγηση αργείw

 

Πολιτική αβεβαιότητα προκαλεί το μη κλείσιμο της αξιολόγησης, την ώρα που οι επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές με το σύστημα «Κατρούγκαλου». Αδύναμη να κλείσει τα μέτωπα η κυβέρνηση

Ετοιμασίες για πολιτική διαπραγμάτευση και παράταση της εκκρεμότητας για την οικονομία κάνουν ξανά στην κυβέρνηση, καθώς πηγές του Μεγάρου Μαξίμου επιβεβαιώνουν σε Κυριακάτικη εφημερίδα τις πληροφορίες ότι δεν αναμένεται συμφωνία στο προσεχές Eurogroup (26 Ιανουαρίου).

Εξάλλου και στη πρόσφατη δήλωσή της η εκπρόσωπος της Κομισιόν δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι στόχος παραμένει το κλείσιμο της β” αξιολόγησης, αν και «αυτό δεν εξαρτάται μόνο από εμάς». Όπως αναφέρει Το Βήμα, στο τρίμηνο Φεβρουαρίου – Απριλίου η χώρα θα πρέπει να αποπληρώσει υποχρεώσεις στο εξωτερικό ύψους 3,2 δισ. ευρώ. Αν δεν εισρεύσει το ποσό της νέας δόσης από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τότε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα αναγκαστεί να επιστρέψει σε πρακτικές του 2015 ξύνοντας τον πάτο του βαρελιού από τα διαθέσιμα της γενικής κυβέρνησης και παγώνοντας τη ροή αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου. Ως αντιστάθμισμα στις ανησυχίες, το οικονομικό επιτελείο κυκλοφόρησε μέσω κύκλων ένα σενάριο για καταβολή υποδόσης 1,8 δισ. ευρώ, αποκλειστικά για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών, στο τέλος Μαρτίου, ακόμη κι αν δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση. «Φρούδες ελπίδες» είναι η απάντηση που δίνουν παράγοντες των θεσμών.

Κομισιόν: Άγνωστη η ημερομηνία επιστροφής των θεσμών Άγνοια για την ακριβή ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Βανέσα Μοκ, στην πρώτη καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για το νέο έτος, ενισχύοντας την άποψη ότι οι διαπραγματεύσεις Αθήνας-δανειστών βρίσκονται σε στασιμότητα με τη μία πλευρά να ρίχνει τις ευθύνες στην άλλη για αυτό το «κόλλημα». «Δεν έχω παραπάνω λεπτομέρειες σε αυτό» ήταν η χαρακτηριστική απάντησή της όταν ρωτήθηκε για το πότε επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα. Υποστήριξε πάντως ότι οι Βρυξέλλες παραμένουν προσηλωμένες στην επίτευξη συμφωνίας για τη β’ αξιολόγηση, το συντομότερο δυνατό, προσθέτοντας, ωστόσο, με νόημα ότι «αυτό δεν εξαρτάται μόνο από εμάς». «Η Κομισιόν παραμένει δεσμευμένη στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν. Αυτό, όμως, δεν εξαρτάται μόνο από εμάς αλλά από όλους τους εμπλεκόμενους», δήλωσε. Σε κάθε περίπτωση, διευκρίνισε ότι στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα έχουν την ευκαιρία να εκτιμήσουν την κατάσταση.

Οι εισφορές γονατίζουν ελεύθερους επαγγελματίες και «μπλοκάκια» Σύμφωνα με τις αλλαγές που επήλθαν στον ασφαλιστικό νόμο και καταγράφονται στις εγκυκλίους και στις αποφάσεις του υπουργείου Εργασίας, από 1.1.2017 οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα καταβάλλουν εισφορές βάσει του καθαρού εισοδήματος από την επαγγελματική δραστηριότητα και ειδικότερα το 20% του καθαρού εισοδήματος για κλάδο σύνταξης και το 6,95% για κλάδο ασθενείας. Γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι θα καταβάλλουν επίσης και 4% για κλάδο εφάπαξ και 6% για επικουρική σύνταξη. Οι εισφορές θα υπολογίζονται κάθε φορά βάσει του εκκαθαριστικού που αφορά το προηγούμενο έτος. Ωστόσο για την πρώτη εφαρμογή του νέου μέτρου οι ασφαλισμένοι θα υπολογίσουν τις νέες ασφαλιστικές εισφορές βάσει του εκκαθαριστικού σημειώματος του 2016, δηλαδή εισοδήματα 2015. Διευκρινίζεται ότι λαμβάνεται υπόψη το φορολογητέο ποσό από την επαγγελματική δραστηριότητα και όχι το άθροισμα και άλλων εισοδημάτων.

Από τα 586 ευρώ
Ελάχιστη βάση υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών αποτελούν τα 586 ευρώ τον μήνα (τεκμαρτό ελάχιστο ποσό αναφοράς).
Αυτό σημαίνει ότι και μηδενικό εισόδημα να έχει ένας επαγγελματίας που δεν έχει παράλληλα και μισθωτή εργασία θα πληρώνει το 20% των 586 ευρώ για σύνταξη και το 6,95% των 586 ευρώ για τον κλάδο ασθενείας.
Ο υφυπουργός Εργασίας Αναστάσιος Πετρόπουλος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι αν κάποιος μισθωτός διαθέτει «μπλοκάκι» αλλά δεν έχει ούτε ένα ευρώ εισόδημα από Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, τότε δεν θα πληρώσει καμία ασφαλιστική εισφορά για το μπλοκάκι καθώς σε αυτή την περίπτωση δεν θα εφαρμοστεί το ελάχιστο εισόδημα των 586 ευρώ.
Ανώτερο ποσό στο οποίο υπολογίζονται ασφαλιστικές εισφορές ανά μήνα είναι τα 5.860 ευρώ. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Αν κάποιος βγάζει 100.000 ευρώ τον χρόνο, ή 100.000/12=8.333 ευρώ τον μήνα, θα καταβάλλει εισφορές σαν να είχε μηνιαίο εισόδημα 5.860 ευρώ τον μήνα.
Οσοι ξεκινούν να ασφαλίζονται το 2017 θα καταβάλλουν εισφορές για τα 586 ευρώ τον μήνα και αν εισπράξουν περισσότερα χρήματα θα τους ζητηθεί στο μέλλον η διαφορά, ενώ όσοι δεν υποβάλλουν φορολογική δήλωση θα καταβάλλουν εισφορές με βάση υπολογισμού τα 586 μεικτά και θα τους καταλογιστεί η διαφορά μόλις εντοπιστούν τα ακριβή εισοδήματά τους.
Στις περιπτώσεις επαγγελματιών που παράλληλα έχουν και μισθωτή εργασία, για τον υπολογισμό του ανωτάτου ασφαλιστέου ποσού των 5.860 ευρώ τον μήνα ή 70.320 ευρώ ετησίως συνυπολογίζονται τα εισοδήματα από κάθε πηγή, και την επαγγελματική δραστηριότητα και τη μισθωτή εργασία.