Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

«Όχι», χωρίς αστερίσκους

Ξεκάθαρα αντίθετο το ΕΒΕ Πιερίας στη δημιουργία εμπορικού κέντρου στην Πιερία

cid_10465290248991 «Έχουμε ανάγκη μια καλή χρονιά με λιγότερα προβλήματα για τις παραγωγικές τάξεις». Μ’ αυτήν τη φράση άνοιξε τη συνέντευξη τύπου (την πρώτη για το 2017) ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, καλωσορίζοντας τους εκπροσώπους του τύπου στο Επιμελητήριο.

Ωστόσο, οι «πληγές» που αφήνει το 2016 στον επιχειρηματικό κόσμο (ο οποίος τελεί υπό διωγμό) λόγω των επιπλέον φορολογικών μέτρων που έχει ψηφίσει (και θεσμοθετήσει) η κυβέρνηση, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. «Είναι κοινή ομολογία οτι ο τζίρος των καταστημάτων ήταν πολύ κάτω από τα επίπεδα ακόμη και του 2015, ενώ και η περίοδος των Χριστουγέννων όπου παραδοσιακά προσφέρεται για να δουν οι έμποροι τα ταμεία τους να γεμίζουν, δεν ήταν καλή» είπε ο κ. Χατζηχριστοδούλου. Αν και ακόμα δεν έχουν επισημοποιηθεί τα στοιχεία, όλα συνηγορούν οτι ο τζίρος των καταστημάτων πανελλαδικά, είναι μειωμένος (για το διάστημα των εορτών) κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως εκτίμησε. Η αγορά της Πιερίας δεν αποτέλεσε την εξαίρεση. Oι καταναλωτές περιορίστηκαν στα απαραίτητα, αφού ως προτεραιότητα είχαν να ανταποκριθούν στις πολλές (και δυσβάσταχτες κάποιες φορές) υποχρεώσεις τους προς το κράτος. Ο Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, μιλώντας και ως μέλος του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκρατημένος και ως προς το στόχο που έχει βάλει η κυβέρνηση για το 2017, για ανάπτυξη 2,7%. «Θα είμαι ευτυχής αν ο στόχος είναι έστω και μια μονάδα», είπε χαρακτηριστικά, καταδεικνύοντας την απαισιοδοξία που επικρατεί στην ελληνική επιχειρηματικότητα. Η κυβέρνηση, είπε, θα πρέπει να δει σοβαρά λύσεις για τη μείωση της φορολογίας που θα δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν. «Και ανάπτυξη σημαίνει θέσεις απασχόλησης, μείωση της ανεργίας και της διαρροής Ελλήνων προς το εξωτερικό».

Αρνητικό το ΕΒΕ στη δημιουργία Εμπορικού Κέντρου
Το μεγαλύτερο κομμάτι της συνέντευξης του προέδρου του ΕΒΕ, επικεντρώθηκε στις θέσεις του Επιμελητηρίου όσον αφορά στη δημιουργία Εμπορικού Κέντρου στα όρια του Δήμου Κατερίνης.
Αντίθετα με το δημοτικό συμβούλιο της Κατερίνης, το Επιμελητήριο Πιερίας, τοποθετήθηκε αρνητικά στη δημιουργία εμπορικού κέντρου. Η συζήτηση, όπως είπε ο κ. Χατζηχριστοδούλου, δεν άνοιξε τυχαία (για τα μέλη του ΕΒΕ Πιερίας), αλλά μετά από επιστολή δικηγορικού γραφείου των Αθηνών που εκπροσωπώντας «ραγδαίως αναπτυσσόμενη γνωστή ευρωπαϊκή εταιρεία» ζήτησε από το Επιμελητήριο να γνωμοδοτήσει επί (υποθετικού;) ενδιαφέροντος δημιουργίας εμπορικού κέντρου.
Από την επιστολή του Δικηγορικού γραφείου των Αθηνών, δεν αναφέρεται σε κανένα σημείο ποια είναι η εταιρεία, πού ενδιαφέρεται να δημιουργήσει εμπορικό κέντρο. Το μόνο στοιχείο που δίνεται είναι οτι «προτίθεται να απαοκτήσει την αναγκαίουσα έκταση στην περιοχή Κατερίνης», για την «ιδρυση και λειτουργία εξειδικευμένων καταστημάτων ειδών ένδυσης και υπόδησης»
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου, αφού σημείωσε οτι το ΔΣ του Επιμελητηρίου σε πρόσφατη συνεδρίασή του γνωμοδότησε (ομόφωνα) κατά μιας τέτοιας «επένδυσης», αναφέρθηκε στα στοιχεία έρευνας που πραγματοποίησε το ΕΒΕ σε συνεργασία με το ΤΕΙ της Κατερίνης (το 2009), από όπου προκύπτει οτι και οι καταναλωτές της Πιερίας (σε ποσοστό 74%) δεν επιθυμούν τη δημιουργία Εμπορικού Κέντρου στο νομό μας, θεωρώντας οτι περισσότερο θα βλάψει την τοπική οικονομία, παρά θα την ωφελήσει.
Παράλληλα, ο κ. Χατζηχριστοδούλου, έδωσε στοιχεία από τα μητρώα του Επιμελητηρίου, τα οποία φαίνεται καθαρά, οτι συνεχίζουν να κλείνουν περισσότερες επιχειρήσεις από όσες ανοίγουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2016, έγιναν 393 εγγραφές και 433 διαγραφές στα μητρώα του ΕΒΕ Πιερίας.
Το 2016 δημιουργήθηκαν 104 εμπορικές επιχειρήσεις και έκλεισαν 154. Στον τομέα της μεταποίησης δημιουργήθηκαν 25 και έκλεισαν 51 (οι διπλάσιες), ενώ ο μόνος τομέας όπου οι εγγραφές ήταν περισσότερες από τις διαγραφές είναι εκείνος των υπηρεσιών δημιουργήθηκαν 264 και έκλεισαν 228.
Όπως εκτίμησε ο κ. Χατζηχριστοδούλου, η εικόνα που παρουσιάζει η αγορά σήμερα δεν αφήνει περιθώρια για τη δημιουργία εμπορικού κέντρου στην Πιερία, αφού τα εμπορικά κέντρα έχουν «χτυπήσει» και επηρεάσει αρνητικά ακόμη και πολύ μεγαλύτερες αγορές από της Κατερίνης.
«Η Πιερία δεν μπορεί να σηκώσει τη δημιουργία εμπορικού κέντρου», είπε ο πρόεδρος του ΕΒΕ, υπογραμμίζοντας οτι τα μέλη του Επιμελητηρίου δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ακυρώσουν τον καθημερινό αγώνα επιβίωσης των εμπόρων, συναινώντας σε μια τέτοια «επένδυση».
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου διαβεβαίωσε οτι το ΕΒΕ θα συνεχίσει τον αγώνα του για τη μη δημιουργία εμπορικού κέντρου και τοποθέτησε το ζήτημα σε πολιτική βάση. Στο επόμενο διάστημα, ως μέλος της ΚΕΕΕ θα φέρει το θέμα στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων (αν και δεν είμαι αισιόδοξος οτι θα βρω πολλούς συμμάχους, όπως είπε), αλλά και θα ενημερώσει τους βουλευτές Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ο νόμος, μόνο με νόμο αλλάζει.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, δεν θέλησε να σχολιάσει την θετική (!) γνωμοδότηση για τη δημιουργία εμπορικού κέντρου που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο Κατερίνης (αν και η παράταξη του κ. Χιονίδη είχε «διαρροές»), λέγοντας οτι το κάθε συμβούλιο έχει διαφορετική άποψη και εξετάζει τα θέματα από τη δική του σκοπιά.