Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Αμετακίνητοι (προς τα μπλόκα) οι αγρότες

Στις 23 Γενάρη οι αγρότες επιστρέφουν στα μπλόκα Á¿ÃÀ¬¸µ¹±

 

Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, με κλείσιμο δρόμων, οι αγρότες την είχαν αναγγείλει από τα μέσα Δεκέμβρη

Απορρίπτει το διάλογο με την κυβέρνηση πριν ξεκινήσουν οι κινητοποιήσεις των αγροτών, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας, καλώντας τους αγρότες σε κλείσιμο των δρόμων στις 23 Ιανουαρίου.

Ο κ. Μπούτας σε δηλώσεις που έκανε απάντησε μεταξύ άλλων και στις ανακοινώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, σχετικά με την καταβολή των επιδοτήσεων/ενισχύσεων, αποζημιώσεων για τις καταστροφές στην παραγωγή, αλλά και στο θέμα με την «Κάρτα του Αγρότη»
Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Καρδίτσας είπε χαρακτηριστικά «εμείς προχωράμε, σταθερά, για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με στήσιμο ισχυρών μπλόκων σ” όλη τη χώρα στις 23 Γενάρη, όπως αποφασίσαμε, έπειτα από εκτενή συζήτηση, ομόφωνα, στη μαζική πανελλαδική σύσκεψη. Και, βεβαίως, τότε, όχι μόνο δεν θα αρνηθούμε συνάντηση με την κυβέρνηση, αλλά θα την επιδιώξουμε, προκειμένου, κάτω και από την πίεση του αγώνα, να ικανοποιηθούν τα συγκεκριμένα και ζωτικής σημασίας για τους μικρομεσαίους αγρότες αιτήματα», Επίσης συμπλήρωσε πως οι αγρότες δεν πρόκειται να πάνε σε διάλογο με την κυβέρνηση αν δεν αφορά την ικανοποίηση των συγκεκριμένων αιτημάτων τους.
Ο κ. Μπούτας σε δηλώσεις του επεσήμανε μεταξύ άλλων πως «οι εξαγγελίες της κυβέρνησης γίνονται τώρα που κλιμακώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις. Κάποιες αφορούν σε χρήματα που δικαιούνται οι αγρότες και δεν τους τα χαρίζει η κυβέρνηση (π.χ. καταβολή επιδοτήσεων/ενισχύσεων), άλλες είναι απλώς υποσχέσεις για ψίχουλα, (π.χ. αποζημιώσεις από Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης) κι άλλες είναι προς όφελος των τραπεζιτών και των εμποροβιομηχάνων και όχι των αγροτών (όπως«Κάρτα του Αγρότη»)».
Ακόμη ο κ. Μπούτας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σχεδιάζει να υποκινήσει τον «κοινωνικό αυτοματισμό» όπως είπε, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση «στοχεύει να περάσει στην κοινή γνώμη – προπάντων στους εργαζόμενους των πόλεων κι όχι τόσο μέσα στους αγρότες που ξέρουν περί τίνος πρόκειται – την άποψη ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις δεν έχουν κανένα λόγο να γίνουν, αφού, τάχα, η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τον αγροτικό κόσμο και δίνει άμεσα λύσεις στα προβλήματά του»

Τι αποφάσισαν οι αγρότες
Εκπρόσωποι από 11 Ομοσπονδίες και πάνω από 100 αγροτικούς συλλόγους, Επιτροπές Αγώνα, και Μπλόκων από τον Έβρο ως την Κρήτη (και από την Πιερία), συμμετείχαν στην Πανελλαδική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα πριν λίγες βδομάδες, με σκοπό τον καθορισμό των κινητοποιήσεων το προσεχές διάστημα.
Η σύσκεψη, πραγματοποιήθηκε μετά από τις, κατά τόπους, πολύμορφες αγροτικές κινητοποιήσεις που έγιναν σε διάφορες περιοχές της χώρας, στα πλαίσια σχετικής απόφασης που είχε παρθεί στην προηγούμενη πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, ήδη από τις 30 Οκτώβρη, προκειμένου να γίνει ο απολογισμός και συζήτηση, πριν παρθούν αποφάσεις για την κλιμάκωση του αγώνα, με πανελλαδικό συντονισμό και συγχρονισμό των κινητοποιήσεων.
Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι οι μέχρι τώρα κινητοποιήσεις ήταν πετυχημένες, ανέδειξαν τα προβλήματα και τα πραγματικά αιτήματα των αγροτών, κατέδειξαν τις αγωνιστικές διαθέσεις, ενώ έγιναν και σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση συντονισμού του αγώνα σε περιφερειακό επίπεδο.
Μάλιστα, στην ίδια σύσκεψη και στο ψήφισμα που εκδόθηκε ομόφωνα, οι αγρότες είχαν αποφασίσει
1ον: Μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, τις Επιτροπές Αγώνα και των Μπλόκων να οργανώσουν αμέσως καθημερινές περιοδείες, συσκέψεις και ενημερωτικές συγκεντρώσεις στα χωριά, αλλά και στις πόλεις, να έρθουν σε άμεση επαφή με τους αγρότες, τους άλλους εργαζόμενους, όλο το λαό, ενημερώνοντας όλους για τα δίκαια και ζωτικά αιτήματα του αγώνα τους και καλώντας τους να συμπαραταχθούν μαζί τους.
2ον: Στο πλαίσιο της κλιμάκωσης του αγώνα με πανελλαδικό συντονισμό και συγχρονισμό των κινητοποιήσεων, «να στήσουμε ισχυρά μπλόκα σε επιλεγμένα, κεντρικά σημεία της χώρας, στις 23 Γενάρη 2017.»