Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Μικρή παράταση ζητούν οι έμποροι

Για πληρωμή υποχρεώσεων από εταιρείεςesee

 

Με αφορμή το ζήτημα της πληρωμής των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων έως το τέλος του‭ ‬2016,‭‭ ‬η‭ ‬Ελληνική‭ ‬Συνομοσπονδία‭ ‬Εμπορίου‭ ‬και‭ ‬Επιχειρηματικότητας‭ ‬απέστειλε επιστολή‭ ‬προς‭ ‬τον‭ ‬ ‭ ‬πρωθυπουργό‭, ‬ζητώντας‭‭ ‬την παρέμβασή‭ ‬του‭ ‬υπέρ‭ ‬παράτασης ‬τριών‭ ‬εργάσιμων‭ ‬ημερών‭ ‬στην‭ ‬προθεσμία καταβολής ‬των‭ ‬πληρωμών‭ ‬των‭ ‬υποχρεώσεων‭ ‬έως‭ ‬και ‬την‭ ‬5η Ιανουαρίου‭‭ ‬2017.

Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι «οι περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι μικρές και μεσαίες,‭ ‬ ‭ ‬εναποθέτουν‭ ‬ ‭ ‬μεγάλο‭ ‬ ‭ ‬μέρος‭ ‬ ‭ ‬των‭ ‬ ‭ ‬ελπίδων‭ ‬ ‭ ‬του‭ ‬ ‭ ‬στον‭ ‬ ‭ ‬τζίρο‭ ‬ ‭ ‬της‭ ‬ ‭ ‬περιόδου‭ ‬ ‭ ‬των εορτών. Ωστόσο, η αγοραστική κίνηση σε όλη την περίοδο ήταν περιορισμένη και υποτονική, σε σημείο που να μην ανταποκρίνεται πλέον στις σχετικές προσδοκίες των επιχειρήσεων, περιορίζοντας σημαντικά τις προσδοκώμενες εισπράξεις.»
Επιπλέον, στην εικόνα έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι η 31η‭ ‬Δεκεμβρίου είναι Σάββατο και άρα ένας μεγάλος αριθμός επιταγών θα πληρωθεί αναγκαστικά στις 2 και 3 Ιανουαρίου 2017.
Όλα τα παραπάνω δημιουργούν έλλειψη ρευστότητας και οι επιχειρηματίες ζητούν μία μικρή χρονική παράταση μέχρι ‭5 Ιανουαρίου 2017‬-δηλαδή για 3 εργάσιμες ημέρες- της πληρωμής των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, που κανονικά πρέπει να καταβληθούν μέχρι το τέλος του χρόνου και συνολικά ανέρχονται σε‭ ‬ ‭4 δισ. ευρώ.‬ ‭ ‬
Πρόκειται για τις πληρωμές:
-Της 4ης δόσης του ΕΝΦΙΑ για 50.000 νομικά πρόσωπα.
-Της 6ης δόσης φορολογίας 250.000 επιχειρήσεων.
-Της απόδοσης του ΦΠΑ Νοεμβρίου.
-Των τελών κυκλοφορίας των επιχειρηματικών οχημάτων.
-Των δόσεων ρυθμίσεων οφειλών.
«Η παράταση την οποία ζητούμε είναι απαραίτητη, όχι μόνο λόγω της μειωμένης‬ ρευστότητας των επιχειρήσεων αλλά και της ανάγκης να καταβληθούν έγκαιρα οι μισθοί‭ Δεκεμβρίου 1.930.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, ύψους 2,4 δισ. ευρώ» σημειώνεται.‬
Ακόμη υπογραμμίζεται ότι «η παράταση αυτή δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στα κρατικά έσοδα και ταυτόχρονα θα αποτρέψει τη δημιουργία τη νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς η καθυστέρηση δεν θα ξεπεράσει τις μερικές ημέρες».

Όλη η επιστολή

Η επιστολή που απεστάλη στον κ. πρωθυπουργό έχει ως ακολούθως:
«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Όλοι γνωρίζουμε ότι οι περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι μικρές και μεσαίες, εναποθέτουν μεγάλο μέρος των ελπίδων του στον τζίρο της περιόδου των εορτών. Ωστόσο, η αγοραστική κίνηση σε όλη την περίοδο ήταν εξαιρετικά περιορισμένη και υποτονική, σε σημείο που να μην ανταποκρίνεται πλέον στις σχετικές προσδοκίες των επιχειρήσεων, περιορίζοντας σημαντικά τις προσδοκώμενες εισπράξεις.

Επιπλέον, στην εικόνα έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι η 31η Δεκεμβρίου είναι Σάββατο και άρα ένας μεγάλος αριθμός επιταγών θα πληρωθεί αναγκαστικά στις 2 και 3 Ιανουαρίου 2017.
Όλα τα παραπάνω δημιουργούν έλλειψη ρευστότητας στους συναδέλφους μας από όλη τη χώρα και -κατόπιν των δικών τους εκκλήσεων- απευθυνόμαστε προς εσάς, ζητώντας μία μικρή χρονική παράταση μέχρι 5 Ιανουαρίου 2017 -δηλαδή για 3 εργάσιμες ημέρες- της πληρωμής των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, που κανονικά πρέπει να καταβληθούν μέχρι το τέλος του χρόνου και συνολικά ανέρχονται σε 4 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για τις πληρωμές:
-Της 4ης δόσης του ΕΝΦΙΑ για 50.000 νομικά πρόσωπα.
-Της 6ης δόσης φορολογίας 250.000 επιχειρήσεων.
-Της απόδοσης του ΦΠΑ Νοεμβρίου.
-Των τελών κυκλοφορίας των επιχειρηματικών οχημάτων.
-Των δόσεων ρυθμίσεων οφειλών.
Η παράταση την οποία ζητούμε είναι απαραίτητη, όχι μόνο λόγω της μειωμένης ρευστότητας των επιχειρήσεων αλλά και της ανάγκης να καταβληθούν έγκαιρα οι μισθοί Δεκεμβρίου 1.930.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, ύψους 2,4 δισ. ευρώ.
Η παράταση αυτή δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στα κρατικά έσοδα και ταυτόχρονα θα αποτρέψει τη δημιουργία τη νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς η καθυστέρηση δεν θα ξεπεράσει τις μερικές ημέρες.

Δεδομένης της ιδιαίτερης ευαισθησίας που έχετε επιδείξει για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, προσβλέπουμε στην καταλυτική σας παρέμβαση για την αποδοχή του καθ’ όλα ρεαλιστικού αιτήματός μας.
Ευχόμαστε ολόψυχα καλή χρονιά και πιστεύουμε ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αξίζουμε αυτό το πρωτοχρονιάτικο δώρο από τον Πρωθυπουργό της χώρας».