Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

«Φινάλε» για τον Σύνδεσμο της Β. Πιερίας

Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνηςhpim6422

Την «διάλυση» του Συνδέσμου υδροδότησης της βόρειας Πιερίας, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης, στην τελευταία (για το 2016) συνεδρίασή του, η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης.

Η απόφαση για την διάλυση του Συνδέσμου ήταν ομόφωνη και σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Ντούρος, η διαδικασία που ακολουθείται (για τη διάλυση του φορέα) είναι σε συνεννόηση με την Περιφέρεια.
Ο Σύνδεσμος της βόρειας Πιερίας, αποτελούσε τον φορέα που φρόντιζε για την υδροδότηση δεκάδων χωριών κυρίως της Βόρειας Πιερίας, ακόμη και πολύ πριν θεσμοθετηθεί ο «Καποδίστριας» και ο «Καλλικράτης».
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν αιφνιδίασε κανέναν, αφού εδώ και καιρό παρόμοια απόφαση πήρε και το Δημοτικό Συμβούλιο Πύδνας-Κολινδρού. Οι δύο δήμοι ήταν οι μοναδικοί εταίροι του Συνδέσμου, ενώ η συνεργασία τους ήταν προβληματική εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ένα από τα σημεία «τριβής» μεταξύ των εταίρων ήταν και η εκπροσώπηση στο συμβούλιο του Συνδέσμου, με τον δήμο Κατερίνης, βάση καταστατικού, να έχει την πλειοψηφία. Μάλιστα, για πολλά χρόνια (όσο ήταν στο τιμόνι του δήμου Πύδνας-Κολινδρού ο Βαγγέλης Πολύζος) ο δήμος της βόρειας Πιερίας, δεν είχε ορίσει κανέναν εκπρόσωπο στο συμβούλιο.
Η λύση του Συνδέσμου γίνεται σε συνεννόηση και με την Περιφέρεια. Ευτυχώς ο σύνδεσμος δεν έχει χρέη σε τράπεζες (το τελευταίο δάνειο εξοφλήθηκε το 2006), παρά μόνο τρέχουσες υποχρεώσεις, οι οποίες αναλογικά θα καλυφθούν από τους δύο δήμους. Το 41% των υποχρεώσεων αναλαμβάνει ο Δήμος Κατερίνης και το 59% ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού.
Αξίζει να σημειωθεί πως παρότι ο Φορέας είχε την ευθύνη για την υδροδότηση δεκάδων χωριών του νομού, διέθετε μόλις έναν υπάλληλο. Ωστόσο, αυτό που έχει αξία είναι το υπερσύγχρονο διυλιστήριο που διαθέτει στη Μόρνα, το οποίο ουσιαστικά δεν λειτούργησε από τότε που καταργήθηκε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.