Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Διάλογος χωρίς απειλές

Αλ. Τσίπρας: «Δεν μπορεί η Ελλάδα να καταδικάζεται σε διαρκή λιτότητα»tsipras-vouli

 

Αναβολή της πρόσφατης απόφασης του Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ισοδυναμεί με παραβίαση της συμφωνίας, ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Πόσω μάλλον που «η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015. Ωστόσο, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη σκληρή στάση ακραίων κύκλων, οι οποίοι έχουν στο μυαλό τους την ιδέα της διαίρεσης της Ευρώπης» υπογράμμισε στην τοποθέτησή του. Απευθυνόμενος στους σοσιαλιστές ηγέτες της Ευρώπης (ο ίδιος συμμετείχε υπό καθεστώς παρατηρητή), κατέδειξε και το ιδεολογικό πρόσημο των θέσεών του: «Δεν υπάρχει αντιπαράθεση ανάμεσα στα κράτη – μέλη. Υπάρχει ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση. Δεν είναι ίδια η συμπεριφορά της Ευρώπης απέναντι σε χώρες με προοδευτικές κυβερνήσεις, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία και σε σχέση με χώρες που έχουν συντηρητικές κυβερνήσεις» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικάζεται σε διαρκή λιτότητα και φυσικά δεν μπορεί να παραμείνει εκτός ευρωπαϊκού κεκτημένου σε σχέση με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις» δήλωσε ακόμη, για να προσθέσει: «Είναι κυριαρχικό δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης να κατανείμει, με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, την υπεραπόδοση των εσόδων του προϋπολογισμού στους χαμηλοσυνταξιούχους, ειδικά από τη στιγμή που δεν παραβιάζει τους στόχους του προγράμματος». Και στο «δια ταύτα», «όσοι ζητούν αναβολή της εφαρμογής της απόφασης του Eurogroup, που αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, παραβιάζουν τη συμφωνία. Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, το ταχύτερο δυνατό, είναι απαραίτητη για τη σταθερότητα ολόκληρης της Ευρώπης». Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα, χαρακτηρίζοντας έτσι «αναγκαίο» το να κρατηθεί «ανοιχτό το παράθυρο ευκαιρίας που υπάρχει με την Τουρκία. Προσβλέπουμε», κατέληξε, «στην ευρωπαϊκή στήριξη στο ζήτημα του Κυπριακού και φυσικά την ενεργή παρουσία της ΕΕ στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων».

«Συζητάμε χωρίς απειλές» Νωρίτερα, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «είναι ώρα να κάνουμε μια υπέρβαση» και πρόσθεσε: «Θα έχω την ευκαιρία να το συζητήσω με πολλούς συναδέλφους, χωρίς απειλές και με σεβασμό στην κυριαρχία της κάθε χώρας». Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της Συνόδου, ανέφερε: «Πρέπει να συνεχίσουμε τις συζητήσεις έτσι ώστε να διατηρήσουμε τη σταθερότητα σε δύσκολους και ευαίσθητους καιρούς για την Ευρώπη στο σύνολό της. Πρέπει να διατηρήσουμε τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας αλλά την ίδια στιγμή να ξεπεράσουμε τις απειλές. » Πρέπει επίσης να διατηρήσουμε την αλληλεγγύη και να πάρουμε γενναίες αποφάσεις προκειμένου να μοιραστούμε το βάρος και την ευθύνη. Συγχρόνως πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους όλες οι πλευρές για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να αποφύγουμε τα εμπόδια, βελτιώνοντας τη θέση μας στο μέλλον».

Στήριξη από Μοσκοβισί
Με άρθρο του στους Financial Times, ο Πιέρ Μοσκοβισί διαμηνύει πως η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί σε αιώνια λιτότητα.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος απαντά στην κριτική που ασκεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, προειδοποιώντας ότι η χώρα δεν θα πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπη με «πολιτικά αδύνατες» απαιτήσεις και απορρίπτει τα επιχειρήματα που διατύπωσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ αναφορικά με τις συντάξεις και το αφορολόγητο.
«Σε αυτή την εποχή της πολιτικής της “μετα-αλήθειας’, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να μην αφήσουμε ορισμένους ισχυρισμούς να μείνουν χωρίς να αντικρουστούν» αναφέρει ο Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει κάνει «πρωτοφανείς προσπάθειες» συμπεριλαμβανομένων «σημαντικών μεταρρυθμίσεων για το συνταξιοδοτικό σύστημα, τη φορολόγηση εισοδήματος φυσικών προσώπων και το σύστημα του ΦΠΑ».
«Είναι ζωτικής σημασίας η συμφωνία για αξιόπιστους δημοσιονομικούς στόχους να επιτευχθεί γρήγορα» για το διάστημα μετά το 2018, τονίζει ο Πιέρ Μοσκοβισί.
Οι στόχοι αυτοί δεν θα πρέπει να «υπερεκτιμούν την ικανότητα της Ελλάδας να τους πετύχει χωρίς να υπονομεύουν την ανάπτυξη… ούτε θα πρέπει να βασίζονται σε εσκεμμένα απαισιόδοξες προβλέψεις ή να συνδέονται με απαιτήσεις που είναι πολιτικά αδύνατες, οικονομικά ανεπιθύμητες και κοινωνικά απαράδεκτες».
Η αξιολόγηση του πρώτου προγράμματος ολοκληρώθηκε επιτυχώς και το Eurogroup την περασμένη εβδομάδα συμφώνησε σε βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ συνεργάζονται με την Ελλάδα για να καταλήξουν σε συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις και τα δημοσιονομικά μέτρα που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να επιτευχθεί σύντομα -αν όλοι οι εταίροι συμμετέχουν εποικοδομητικά, τονίζει ο Ευρωπαίος επίτροπος.
«Οι πολιτικοί ηγέτες της ευρωζώνης και οι θεσμοί πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει τώρα να αναλάβουν την πρωτοβουλία», αναφέρει στο άρθρο του ο Μοσκοβισί. «Χρειάζομαστε να συμμετέχουν όλοι οι εταίροι, αναλαμβάνοντας από κοινού την ευθύνη για την επίτευξη αυτού» καταλήγει.