Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Γνωριμία με την «Άωρο Κόρη»

Στο Μουσείο του Δίου φιλοξενείται το σπάνιο εύρημα1

Σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό, η «Άωρος Κόρη» ή σε ελεύθερη μετάφραση, η κόρη της οποίας η ώρα δεν ήρθε, όπως ανέφερε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας. Η εκδήλωση έγινε στο Μουσείο του Δίου την Τετάρτη το απόγευμα και για το σημαντικό εύρημα μίλησε ο αρχαιολόγος κ. Νούλας.

Πλήθος κόσμου είχε την ευκαιρία να δει από κοντά το σπάνιο αρχαιολογικό εύρημα. Το κρανίο ενός κοριτσιού μόλις 6, 7 ετών, που χρονολογείται στην Εποχή του Ύστερου Χαλκού (1500-1200 π.Χ.) βρέθηκε σε τάφο της βόρειας Πιερίας, τυλιγμένο (δύο φορές) μ’ ένα χάλκινο διάδημα. Ο τάφος του κοριτσιού (κατά πάσα πιθανότητα αρχοντοπούλας), ανακαλύφθηκε συγκεκριμένα, έξω από το βόρειο τμήμα του τείχους της Πύδνας. Μέσα στον ίδιο τάφο βρέθηκαν επίσης πλούσια και πολύτιμα κοσμήματα, περιδέραιο με χάντρες από γυαλί και ημιπολύτιμους λίθους, βραχιόλι και τρία χάλκινα δαχτυλίδια, ενώ η ταφή είχε κτεριστεί με πήλινα αγγεία. Δυστυχώς, όσοι επισκεφθούν το Μουσείο για να δουν από κοντά το εντυπωσιακό εύρημα, θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν μόνο το κρανίο με το διάδημα, αφού τα υπόλοιπα ευρήματα του τάφου (μαζί με πολλά ακόμη) φυλάσσονται στο Μουσείο της Θεσσαλονίκης. Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας, Έλενα Παπασταύρου, σε σύντομο χαιρετισμό της, ανέφερε πως για να έρθουν και τα υπόλοιπα αντικείμενα του τάφου στο Μουσείο, έπρεπε η Εφορεία Αρχαιοτήτων να «καταβάλλει ασφάλιστρα». «Δεν είναι μόνο οτι δεν διαθέτουμε τα χρήματα, αλλά είναι και θέμα αρχής για εμάς», είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας εμμέσως τη δυσαρέσκειά της για την «απροθυμία» κάποιων να επιστρέψουν ευρήματα της Πιερίας στην Πιερία, ειδικά όταν αποτελούν κομμάτι ενός ευρύτερου αρχαιολογικού συνόλου. Η κ. Παπασταύρου ανέφερε, οτι γίνονται προσπάθειες μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού, τα ευρήματα της βόρειας Πιερίας να επιστρέψουν στην περιοχή μας, αφού ήδη άνοιξε και λειτουργεί καθημερινά μέχρι το μεσημέρι, η Μουσειακή Αποθήκη του Μακρυγιάλου. Αμέσως μετά την παρουσίαση του ευρήματος από τον αρχαιολόγο κ. Νούλα, οι Μελωδοί της Παράδοσης, τραγούδησαν για το κοινό. Αξίζει να σημειωθεί οτι παρόμοιες εκδηλώσεις, παρουσιάσεις ιδιαίτερων ευρημάτων από τη γη της Πιερίας, προγραμματίζει και για τη συνέχεια η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας, αφού όπως ανέφερε η Προϊσταμένη της Υπηρεσίας, βασικός στόχος είναι να γνωρίσει όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος τους αρχαιολογικούς θησαυρούς του τόπου του, αλλά και να έρθει σε επαφή με το Μουσείο του Δίου.

Το «ευχαριστώ» της Εφορείας Αρχαιοτήτων
Σε ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας, η Προϊσταμένη και οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας, ευχαριστούν όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση που οργανώθηκε για την παρουσίαση του εκθέματος της Βόρειας Πιερίας «Η Άωρος Κόρη» την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Δίου.
Ειδικότερα, ευχαριστεί τους «Μελωδούς της Παράδοσης», που συνόδευσαν μουσικά την εκδήλωση, το Δήμο Δίου – Ολύμπου και το Δημοτικό Σχολείο Δίου για την πολύτιμη βοήθεια τους, καθώς και τη Διασωστική Ομάδα Πιερίας για τη συμμετοχή της.