Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Επί χάρτου, «άριστα»!

Δράσεις ευαισθητοποίησης για τη διαχείριση καταστάσεων από σεισμό από την ΠΕ Πιερίας1

 

«Για πρώτη φορά στο διάστημα των τελευταίων 50 ετών υλοποιήθηκε στην Πιερία μια τόσο μεγάλης έκτασης επιχειρησιακή άσκηση, με την εμπλοκή θεσμικών φορέων Πολιτικής Προστασίας και τους ΟΤΑ Α’ Βαθμού, σε συνεργασία με τις εθελοντικές ομάδες, η οποία εκτάθηκε στους Καλλικρατικούς Δήμους», ανέφερε η Σοφία Μαυρίδου

Ολοκληρώθηκε το τριήμερο αφιερωμένο στο «Σεισμο – Πρόληψη Προετοιμασία, Αντιμετώπιση, Αποκατάσταση». Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε σύγκληση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, με θέμα «Σχεδιασμός και Δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων», παρουσία όλων των τοπικών φορέων που εμπλέκονται σύμφωνα με το Νόμο «Ξενοκράτης» καθώς και εκπροσώπου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.).

Το Σάββατο, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα: «Οι σεισμοί, ως καθημερινό φαινόμενο στη ζωή μας και η αντιμετώπισή τους». Στην ημερίδα υπό την προεδρία του Περιφερειακού Συμβούλου, αρμόδιου και σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, Στέφανου Μπιτόπουλου και παρουσία του Επιστημονικού Συνεργάτη της ΠΕ Πιερίας, Δημήτρη Ρουκά, υπάλληλοι της ΠΕ Πιερίας, ανέπτυξαν θέματα για το «112: Αριθμός έκτακτης Ανάγκης» και τον «Προληπτικό μακροσκοπικό έλεγχο των κατασκευών». Η Δρ. Ασημίνα Κούρου – Εκπρόσωπος του ΟΑΣΠ, μίλησε για τα «Μέτρα Προστασίας σε περίπτωση σεισμού», ο Δ/κτης της Π.Υ. Κατερίνης, Αντιπύραρχος Ευάγγελος Α. Φαλάρας, για τη «Διαχείριση εκτάκτων αναγκών. Προετοιμασία για το απρόβλεπτο» και από την Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Γεώργιος Τζήμας ανέπτυξε το θέμα «Η εμπλοκή της ΕΛ.ΑΣ. σε σεισμικά φαινόμενα». «Σεισμός: Απορίες και Προβληματισμοί» θέμα που αναπτύχθηκε από τον Κωνσταντίνο Κοκολάκη, πρώην Προϊστάμενος Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας στην Αποκεντρωμένη Διεύθυνση Μακεδονίας – Θράκης, «Πρόληψη και αντιμετώπιση των ψυχολογικών επιπτώσεων σε καταστάσεις μαζικών καταστροφών» θέμα που αναπτύχθηκε από την Ψυχολόγο, Λίζα Κάλφα, «Η αντιμετώπιση των καταστροφών από το Ε.Κ.Α.Β. – Σύνδρομο Κατάχωσης» που αναπτύχθηκε από τον Γιώργο Θεοδωράκη, Διασώστη του Ε.Κ.Α.Β. – τομέα Πιερίας, «την οργάνωση Σακιδίου Α’ Βοηθειών» από τον Παγούρα Ανδρέα γιατρό του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού – Παράρτημα Κατερίνης, τμήμα Σαμαριτών, Διασωστών και Ναυαγωστών, ολοκλήρωσαν τις εργασίες της ημερίδας με θέματα πρακτικά και χρήσιμα για όλους. Στο απογευματινό workshop για τις πιστοποιημένες εθελοντικές ομάδες από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η Δρ. Ασημίνα Κούρου, Προϊσταμένη τμήματος εκπαίδευσης – ενημέρωσης στον Ο.Α.Σ.Π., αναφέρθηκε στον «Εθελοντισμό, την Πολιτική Προστασία και την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναπτύσσοντας καινοτόμες πρακτικές που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, η Χρύσα Γκουντρομίχου, Προϊσταμένη τμήματος σχεδίων έκτακτης ανάγκης – πρόληψης στον Ο.Α.Σ.Π., αναφέρθηκε σε «Επιχειρησιακές Ασκήσεις Σεισμού» που υλοποιήθηκαν στην Ελλάδα αλλά και το Εξωτερικό ενώ στο τέλος ο Προϊστάμενος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Πιερίας, ενημέρωσε τους εθελοντές για πεδίο των σεναρίων, τις ομάδες που θα επιχειρήσουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο, καθώς και τους χρόνους έναρξης των επεισοδίων, ώστε να υπάρχει ένας συντονισμός και στα μέλη των ομάδων.

Απόλυτος ο συντονισμός των 300 και πλέον ατόμων για την υλοποίηση της επιχειρησιακής άσκησης «γαιωταλάντωση Πιερία 2016». Διακόσιοι και πλέον εθελοντές από 14 εθελοντικές ομάδες της Πιερίας [Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Πιερίας (ΣΥΡΑΠ), Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΕΦΕΔ) – παράρτημα Πιερίας, Διασωστική Ομάδα Πιερίας, Ένωση Εθελοντών Διασωστών Δήμου Δίου, Κυνηγητικός Σύλλογος Κατερίνης, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός – Τοπικό Τμήμα Κατερίνης Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών, Ναυαγωσωστών & Σώμα Εθελοντών Νοσηλευτικής, ΕΟΣ Κατερίνης, ΣΕΟ Κατερίνης, ΣΕΟ Λεπτοκαρυάς, ΕΟΣ Λιτοχώρου, 1ο Σύστημα Προσκόπων Κατερίνης, Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης Δασοπυρόσβεσης Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ανατολικού Ολύμπου, Ε.Ε.Ε.Δ.], και από την υπόλοιπη Ελλάδα [Θεσσαλονίκη (Ελληνική Ομοσπονδία Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας: Ε.Ο.Φ., Ε.Δ.ΟΜ.Α.Κ., ΛΕΦΕΔ Θεσσαλονίκης, ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α., ΟΜ.Α.Κ. Καλαμαριάς, ΟΜ.Α.Κ. Ωραιοκάστρου, Ε.Ε.Ε.Δ. Θεσσαλονίκης, ΕΘΟΠΑΚ Θερμαϊκού, Ε.Ο.Ε.Δ. Ι.Π. Μεσολογγίου) & Όμιλος Φίλων Κυνηγών Ακτής Θερμαϊκού (Ο.Φ.Κ.Α.Θ.)] εκτέλεσαν με υποδειγματικό τρόπο τα επιχειρησιακά παραγγέλματα που δόθηκαν από τους επικεφαλής των 100 ατόμων των θεσμικών φορέων της Πολιτικής Προστασίας, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, ΟΤΑ Α’ Βαθμού, XXIV Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία Λιτοχώρου, Ελληνική Αστυνομία με δυνάμεις των υπηρεσιών της Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας, Πυροσβεστική Υπηρεσία (Π.Υ. Κατερίνης, Π.Υ. Λιτοχώρου, Π.Κ. Κολινδρού, ΕΚΑΒ – τομέα Πιερίας, το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, υπό την επιστημονική υποστήριξη του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.). Τα συμβάντα που υλοποιήθηκαν είχαν ρεαλιστικότητα, ενώ οι χρόνοι που υλοποιήθηκαν επαλήθευσαν την επιχειρησιακή εγρήγορση των φορέων την ορθολογική διαχείριση του εμπλεκόμενου προσωπικού και του διατιθέμενου εξοπλισμού με την εξοικείωση του προσωπικού όλων των φορέων, υπηρεσιών, ΟΤΑ της Π.Ε. Πιερίας και των εθελοντικών ομάδων με τους χώρους – πεδία της άσκησης ετοιμότητας.