Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Εντός πλαισίου συμφωνίας οι παροχές

«Οφείλουν όλοι να σεβαστούν τον ελληνικό λαό», διαμηνύει ο πρωθυπουργός1

 

Επιβεβαιώνει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών οτι ζήτησε «αξιολόγηση» των εξαγγελιών του Έλληνα πρωθυπουργού

«Όλα όσα πράττουμε είναι απολύτως μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας» με τους δανειστές, απάντησε επί της ουσίας ο Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς για την αντίδραση του Β.Σόιμπλε, που ουσιαστικά ξεκαθάρισε ότι αναμένει την αξιολόγηση των θεσμών σχετικά με την παροχή βοηθήματος στους συνταξιούχους και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, προκειμένου να συναινέσει στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Ωστόσο έχει τη σημασία του ότι ο πρωθυπουργός την απάντησή του στο συγκεκριμένο ερώτημα δεν ξεκίνησε με τη διαβεβαίωση της υπακοής στα συμφωνηθέντα στο πλαίσιο του μνημονίου, αλλά ζητώντας σεβασμό στον ελληνικό λαό που έχει υποστεί πολλά τα τελευταία χρόνια «στο όνομα της Ευρώπης». Εφιστώντας -εμμέσως πλην σαφώς- προς πάσα κατεύθυνση εγκράτεια σε εμπρηστικές δηλώσεις ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας την αντίδραση του Β.Σόιμπλε, τόνισε: «Νομίζω καταρχάς ότι οφείλουν όλοι να σεβαστούν τον ελληνικό λαό που εδώ και επτά χρόνια κάνει πολύ μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης. Σηκώνουμε στις πλάτες μας το προσφυγικό και πολύ σκληρές πολιτικές λιτότητας στο όνομα της Ευρώπης. Οφείλουν λοιπόν όλοι να δείξουν σεβασμό». Σε ό,τι αφορά δε τον έλεγχο των επιπτώσεων των παροχών από τους θεσμούς, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα, καθώς «όλα όσα πράττουμε είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας, την οποία εμείς τηρούμε και γι” αυτό πρέπει να τηρήσουν και όλοι οι εταίροι μας». Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός, ζήτησε άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και προσδιορισμό των μεσομακροπρόθεσμων μέτρων το συντομότερο δυνατό. Επιβεβαίωσε δε ότι αυτά τα ζητήματα της ανάγκης για έγκαιρη ολοκλήρωση της β” αξιολόγησης και διευθέτησης του χρέους θα συζητήσει και στις επαφές του με αρχηγούς κρατών (έχει προγραμματιστεί συνάντηση με Ολάντ και Μέρκελ) και αξιωματούχους της ΕΕ. Τέλος ο κ. Τσίπρας δεν έχασε την ευκαιρία να καταδικάσει τη στάση της ΝΔ σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση για τη β” αξιολόγηση. «Δεν είναι παράλογο να ακούς τέτοια επιχειρήματα από τους πιο σκληρούς των δανειστών μας. Είναι όμως παράλογο να ακούμε την ίδια κασέτα και από τη ΝΔ. Αυτή δεν είναι Αξιωματική Αντιπολίτευση, είναι «ΔουΝουτοπολίτευση».

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Ζητήσαμε να αξιολογηθούν οι εξαγγελίες Τσίπρα Σε γραπτή του απάντηση προς τη DW το γερμανικό υπ. Οικονομικών συνδέει την αξιολόγηση των οικονομικών επιπτώσεων των εξαγγελιών του έλληνα πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να θέτει και πάλι εν αμφιβόλω την υλοποίηση των σχεδιαζόμενων βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αναφέρουν σήμερα οι εφημερίδες του δημοσιογραφικού ομίλου Funke. «Θέλουμε να μάθουμε καταρχήν τι σημαίνουν οι πρόσφατες αποφάσεις που αφορούν τις συντάξεις και τον ΦΠΑ για το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας. Όσο δεν ξεκαθαρίζει αυτό, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε και σε άλλα σημεία», αναφέρουν κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τους οποίους επικαλούνται οι εφημερίδες. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, πρόκειται να ληφθεί η απόφαση για την υλοποίηση ενός εκ των συμπεφωνημένων βραχυπρόθεσμων μέτρων και συγκεκριμένα η διαγραφή ορισμένων τελών. Με το μέτρο αυτό η Ελλάδα θα εξοικονομήσει την ερχόμενη χρονιά 220 εκατομμύρια ευρώ.

Η τοποθέτηση του ΥΠΟΙΚ
Σε γραπτή του απάντηση προς τη Deutsche Welle το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνει εμμέσως πλην σαφώς τις πληροφορίες αυτές των εφημερίδων του ομίλου Funke, συνδέοντας τις εξαγγελίες του έλληνα πρωθυπουργού με την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων. «Το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα μπορεί να στεφθεί με επιτυχία μόνον εάν όλοι οι συμμετέχοντες τηρούν τα συμφωνηθέντα». Γι΄ αυτό και ζητήσαμε από τους θεσμούς να αξιολογήσουν εάν τα μέτρα που ελαβε η ελληνική κυβέρνηση συνάδουν με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα βοήθειας».
Όπως σημειώνει στην απάντησή του, το υπουργείο Οικονομικών αναμένει να ξεκαθαρίσει «άμεσα» το ζήτημα «προκειμένου να μην καθυστερήσει η υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων που αφορούν στο χρέος».
Στέλνοντας σαφές μήνυμα στην ελληνική πλευρά και χωρίς να δείχνει την προφανή δυσφορία του, το ΥΠΟΙΚ επαναλαμβάνει ότι «για να στεφθεί με επιτυχία το πρόγραμμα βοήθειας είναι απολύτως απαραίτητο να μην αποφασίζονται μέτρα μονομερώς ή να ακυρώνονται χωρίς προαναγγελία».