Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Να επιστρέψουν στον τόπο τους

Τα σκορπισμένα σε τρία μέρη, αρχαία της Β. Πιερίας, ζητούν οι βουλευτές ΣΥ.ΡΙΖ.Α. του νομού μας

1

Την αλληλογραφία στην οποία φαίνονται όλες οι διαδικασίες αλλά και τυχόν εμπόδια που υπάρχουν, για τη στέγαση των ευρημάτων από τις ανασκαφές στην περιοχή της Πύδνας και γενικότερα της Βόρειας Πιερίας στην Μουσειακή Αποθήκη στο Μακρύγιαλο, ζητά η βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Πιερίας Μπέττυ Σκούφα καταθέτοντας ερώτηση την οποία συνυπογράφουν και οι βουλευτές Χάρης Τζαμακλής και Στέργιος Καστόρης.

Η αίτηση κατάθεσης εγγράφων απευθύνεται στους υπουργούς Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Τουρισμού, και αφορά τη στέγαση ευρημάτων σωστικών ανασκαφών Πύδνας Τα ευρήματα των σωστικών ανασκαφών της Πύδνας και της ευρύτερης περιοχής της συνιστούν το πιο πλήρες και εντυπωσιακό διαχρονικό σύνολο, στα όρια της Κεντρικής Μακεδονίας. Για τη στέγαση του πλούσιου αυτού συνόλου η τότε κοινότητα Μακρυγιάλου παραχώρησε οικόπεδο δημοτικής ιδιοκτησίας και συνολικού εμβαδού 7.387 τ.μ. στο κέντρο του Μακρυγιάλου με σκοπό την κατασκευή ενός κτιρίου που θα λειτουργούσε ως εκθεσιακός/εργαστηριακός/αποθηκευτικός χώρος. Ήδη από τις αρχές του 1998 ξεκίνησε η οικοδόμηση του κτιρίου με πόρους που εξασφάλισε η ίδια η τότε Κοινότητα Μακρυγιάλου για να χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση των ευρημάτων από ανασκαφές της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Πιερίας. Στη συνέχεια, και μετά από συνεχόμενες προσπάθειες και επαφές της ΚΖ΄ ΕΠΚΑ και του Δήμου Μεθώνης, παραχωρήθηκε το οικόπεδο από το Δήμο στο Υπουργείο για 99 χρόνια, ενώ η κατασκευή/ολοκλήρωση του Κτιρίου και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου εντάχθηκε ως Πράξη στο Ε. Π. «Μακεδονία-Θράκηη» του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Διασκορπισμένα σε τρία μέρη τα ευρήματα Το τεράστιο υλικό είναι διασκορπισμένο σε τρεις αποθήκες της Αρχαιολογικής Συλλογής Μακρυγιάλου που έχουν παραχωρηθεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στις αποθήκες του αρχαιολογικού μουσείου Δίου, ενώ τα πιο ευαίσθητα και πολύτιμα φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (ΑΜΘ). Στο τελευταίο φυλάσσονται ευρήματα από ανασκαφές στη βόρεια Πιερία έως το 2003, όταν η Πιερία υπαγόταν στην αρμοδιότητα της ΙΣΤ΄ ΕΠΚΑ, η οποία στεγαζόταν στο ΑΜΘ. Δυστυχώς παρά την ύπαρξη πληθώρας μελετών που τεκμηριώνουν την ανάγκη για στέγαση του συνόλου των ευρημάτων στις καινούργιες εγκαταστάσεις και την ανταλλαγή μεγάλου όγκου σχετικής αλληλογραφίας μεταξύ των αρμόδιων Υπηρεσιών, δεν έχει προχωρήσει η ολοκλήρωση της επιστροφής των ευρημάτων από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στην Επισκέψιμη Μουσειακή Αποθήκη στο Μακρύγιαλο. Παρακαλούνται στο πλαίσιο αυτό, οι κ.κ. Υπουργοί να καταθέσουν στο Σώμα: -Αντίγραφα των τευχών των εγκεκριμένων μελετών της Επισκέψιμης Μουσειακής Αποθήκης στο Μακρύγιαλο Πιερίας πριν και μετά την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, μαζί με τα αντίστοιχα πρακτικά των συνεδριάσεων των αρμοδίων συμβουλίων, καθώς και τις σχετικές αποφάσεις έγκρισής τους και -Αντίγραφα της αλληλογραφίας που αφορά στην επιστροφή των ευρημάτων από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στην Επισκέψιμη Μουσειακή Αποθήκη στο Μακρύγιαλο.

 

Τι έγραφε για το θέμα, η «Π» τον Ιανουάριο του 2015

«…Και ενώ όλα έδειχναν πως σύντομα θα επιστρέψουν στην Πιερία τα ευρήματα που βρίσκονται θαμμένα στις αποθήκες του αρχαιολογικού μουσείου Θεσσαλονίκης, το υπουργείο Πολιτισμού ζήτησε πριν λίγες μέρες από την προϊσταμένη ΚΖ εφορείας αρχαιοτήτων Ελένη Παπασταύρου και από δύο συνεργάτες της, εντός της τρέχουσας εβδομάδας να υποβάλλουν «νέα μουσειολογική μελέτη». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», η νέα μουσειολογική μελέτη θα περιλαμβάνει για έκθεση μόνο τα ευρήματα που βρίσκονται στην αποθήκη του μουσείου του Μακρυγιάλου, εξαιρώντας αυστηρά τα 8000 (και πλέον) ευρήματα που μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη, όπως επίσης και ευρήματα – αγάλματα ιδιαίτερης αρχαιολογικής σημασίας, που βρέθηκαν πρόσφατα στην περιοχή. Ειδικότερα, στην συνεδρίαση του συμβούλιο Μουσείων του ΚΑΣ την περασμένη Παρασκευή ετέθη για πρώτη φορά θέμα μόνιμης έκθεσης και φύλαξης των ευρημάτων της Β. Πιερίας (όπως χρυσά στεφάνια, γλυπτά, αρχαία ιατρικά εργαλεία υψίστης σημασίας), στην Θεσσαλονίκη. Προφανώς αυτό αποτελεί επιθυμία της σημερινής διεύθυνσης του αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, και δη της διευθύντριας κ. Πολυξένης Βελένη, αν και η ίδια τον Γενάρη του 2006 από τη θέση της ως προϊσταμένη τότε της ΚΖ Εφορίας Αρχαιοτήτων, δήλωνε στην ΕΠΤΑ πως «είναι πολιτική απόφαση η δημιουργία μουσείου στην Κατερίνη». Μπορεί στην Κατερίνη το μουσείο να έμεινε «όνειρο θερινής νυκτός», αφού δεν εκδηλώθηκε ποτέ πολιτική βούληση για την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου, για τη Βόρεια Πιερία όμως η «επισκέψιμη μουσειακή αποθήκη» πήρε σάρκα και οστά.

Σημαντικά αρχαιολογικά αντικείμενα που βρέθηκαν στη Β. Πιερία θα παραμείνουν στην αφάνεια. Χιλιάδες ευρήματα που μαρτυρούν την ιστορία της Μακεδονίας, από την νεολιθική έως τη ρωμαϊκή εποχή και είναι θαμμένα στους υπόγειους αποθηκευτικούς χώρους του μουσείου Θεσσαλονίκης αποκλείονται από την έκθεση στο νέο μουσείο Μακρυγιάλου. Η τόσο πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Β. Πιερίας που είναι άγνωστη στο ευρύ κοινό δεν πρέπει να γίνει έρμαιο προσωπικών φιλοδοξιών…»