Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Υπό εξέταση το «δωράκι» στους συνταξιούχους

Με στόχο το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγηση ξεκινά σε τεχνικό επίπεδο η διαπραγμάτευσηs

 

Έντιμο συμβιβασμό ζητά η Ελλάδα, δηλώνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Σήμερα «θα ξεκινήσει η δουλειά προς την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), ως μέρος της δεύτερης αξιολόγησης» δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανίκα Μπράιτχαρτ επιβεβαιώνοντας την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και διαβεβαιώνοντας για την πρόθεση όλων των εταίρων για κλείσιμο της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό.

Η Επιτροπή θα εξετάσει διεξοδικά τον «μποναμά Τσίπρα» αρκέστηκε να πει, ερωτηθείσα εάν η κίνηση αυτή «χαλάει» το κλίμα και δυσχεραίνει τις διαπραγματεύσεις. Όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα, η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Π.Μοσκοβισί ανέφερε, ότι δεδομένης της προόδου που έχει σημειωθεί και ειδικότερα όσον αφορά τη συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2017, η Επιτροπή είναι βέβαιη ότι όλοι οι εταίροι θα δεσμευθούν εποικοδομητικά προκειμένου να ολοκληρωθεί η δουλειά το συντομότερο δυνατό. Ερωτηθείσα, τέλος, αν δυσκολεύει τις διαπραγματεύσεις η ανακοίνωση του Έλληνα πρωθυπουργού για βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους και αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, η Ανίκα Μπράιτχαρτ επανέλαβε ότι η Επιτροπή θα εξετάσει διεξοδικά τις λεπτομέρειες των ανακοινώσεων και θα συζητήσει με τους υπόλοιπους θεσμούς πώς θα προχωρήσουν από δω και πέρα. Η εκπρόσωπος σημείωσε δε για ακόμη μια φορά τη δέσμευση του πρωθυπουργού στους στόχους του προγράμματος. Την έστω και συγκρατημένη αισιοδοξία της Κομισιόν για γρήγορη ολοκλήρωση της β” αξιολόγησης επιβεβαίωναν νωρίτερα κοινονοτικές πηγές, που μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υποστήριζαν ότι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών εταίρων βρίσκονται πολύ κοντά. Ωστόσο, το χάσμα ΕΕ και Αθήνας με το ΔΝΤ σε ότι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους για μετά το 2018 όσο και για τα εργασιακά παραμένει από ό,τι φαίνεται αγεφύρωτο, γεγονός που δημιουργεί φόβους ότι η εξεύρεση λύσης μπορεί να αργήσει αρκετά, ίσως και έως τον Φεβρουάριο. Ενδεικτική της πολυπλοκότητας των ζητημάτων η αναφορά πηγής των ευρωπαϊκών θεσμών ότι η διαδικασία, έτσι όπως εξελίσσεται, θα απαιτήσει πιθανώς άνωθεν πολιτική παρέμβαση, σε επίπεδο ίσως και αρχηγών κρατών και όχι απλώς υπουργών Οικονομικών, προκειμένου να οδηγηθεί σε αποτέλεσμα. Στο πλαίσιο αυτό, ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναλαμβάνει δράση και προγραμματίζει επαφές με Ολάντ και Μέρκελ προκειμένου να υπάρξει «πολιτική απόφαση» για την επιτάχυνση των διαδικασιών σε ότι αφορά την ολοκλήρωση της β” αξιολόγησης σίγουρα αρκετά πριν τον Φεβρουάριο, οπότε θα κριθεί εν πολλοίς η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, χωρίς το οποίο δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές.

Ευκλ. Τσακαλώτος: Ζητάμε έντιμο συμβιβασμό με τους δανειστές Η Ελλάδα θέλει να καταλήξει σε έναν «έντιμο συμβιβασμό» με τους δανειστές της, δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, προειδοποιώντας ότι η ακαμψία που δείχνουν μπορεί να ενισχύσει το κλίμα σκεπτικισμού στην Ευρώπη. Ο ίδιος αναμένει ότι η συμφωνία με τους δανειστές θα επιτρέψει την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έως την άνοιξη, επιτρέποντας την δοκιμαστική έξοδο στις αγορές χρέους αργότερα το 2017. Η Ελλάδα, που υλοποιεί το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης από το 2010, βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τους δανειστές για το ύψος των δημοσιονομικών στόχων και το εύρος των μεταρρυθμίσεων, με την τελευταία αξιολόγηση να παραμένει ακόμα ανοιχτή, σχολιάζει το Reuters. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων της ΕΕ και του ΔΝΤ συνεχίζονται μέσω τηλεδιασκέψεων, έως ότου κριθεί ότι έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος, ώστε να επιστρέψουν στην Αθήνα. «Πρόκειται για την ελληνική έκφραση “να βάλεις νερό στο κρασί σου’. Είναι μία έκφραση που δεν μου αρέσει, γιατί δεν μου αρέσει το κρασί νερωμένο, αλλά καταλαβαίνετε τι εννοώ, να καταλήξουμε σε ένα έντιμο συμβιβασμό» πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος. Προειδοποίησε ότι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα είχαν επίπτωση στην οικονομική ανάκαμψη και την έγκαιρη επιστροφή της χώρας στις αγορές ομολόγων, ενισχύοντας την άποψη ότι η Ευρώπη δεν αντιλαμβάνεται τις ανάγκες των πολιτών της. «Δεν βλέπω τη λογική να επιστρέψουμε στην αβεβαιότητα και τις καθυστερήσεις» είπε προσθέτοντας ότι η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της και συνδιαλέγεται εποικοδομητικά με τους δανειστές της.

ΕΕ: Πολύ κοντά οι θέσεις Αθήνας – ευρωπαίων εταίρων
Πολύ κοντά είναι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων, υποστηρίζουν κοινοτικές πηγές σε συνομιλία τους με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία τους για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
«Ακανθώδες θέμα» σε πρώτη φάση παραμένουν οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, ενώ το χάσμα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2018 – 2019 επίσης παραμένει.
Παρά ταύτα, οι ίδιες κοινοτικές πηγές, μιλώντας στο ΑΠΕ, εξέφραζαν αισιοδοξία για το κλείσιμο της αξιολόγησης, επισημαίνοντας ότι οι θέσεις της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους είναι πλέον πολύ κοντά.