Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Θετικές οι αλλαγές

Τι αλλάζει στην πιστοποίηση των ενοικιαζομένων δωματίωνparalia-niriides-aikaterini1

Θετικές κρίνει τις αλλαγές που κατάφερε να πετύχει η ΣΕΤΚΕ για μια σειρά πιστοποιητικών για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, η Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Πιερίας, Πέλλας και Ημαθίας

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας για το πρόσφατα ψηφισμένο νομοσχέδιο που αφορά τον νέο θέσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας, τονίζει οτι η ΣΕΤΚΕ κατάφερε να πετύχει θετικές αλλαγές.

Συγκεκριμένα σε ότι αφορά ττο άρθρο 40, παρ. 3, το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας δεν καταργείται, απλά μετονομάζεται σε γνωστοποίηση η οποία θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Άσκησης Δραστηριότητας και Ελέγχου (ΟΠΣ-ΑΔΕ) τα δικαιολογητικά της οποίας τηρούνται εντός των τουριστικών καταλυμάτων. Μετά την υποβολή της γνωστοποίησης, η δραστηριότητα αποτελεί αντικείμενο ελέγχου από την εκάστοτε αρμόδια αρχή, δηλαδή στην δική μας περίπτωση, το Υπουργείο Τουρισμού. Στο θέμα του Πιστοποιητικού Πυρασφάλειας, πετύχαμε αυτό πλέον απαιτείται για το σύνολο της τουριστικής εγκατάστασης δυναμικότητας 51 κλινών και άνω (αντί για 20 που ήταν πριν). Στο άρθρο 42 «απλούστευση της διαδικασίας έναρξης λειτουργίας τουριστικών καταλυμάτων», έχουμε την κατάργηση των δικαιολογητικών αρχιτεκτονικής μελέτης και την απλοποίηση των δικαιολογητικών περιβαλλοντικών όρων σε όποιες περιπτώσεις απαιτούνταν. Στο άρθρο 45, υλοποιείται η προαιρετική κατάταξη των Ενοικιαζόμενων Επιπλωμένων Δωματίων – Διαμερισμάτων σε κλειδιά. Αυτό σημαίνει πλέον οι επιχειρηματίες μέλη της Ομοσπονδίας δεν υποχρεούνται να προβούν σε πιστοποίηση – κατηγοριοποίηση όπως ίσχυε έως τώρα με την διαδικασία μέσω του ΞΕΕ έως το τέλος του έτους 2017 από τις ιδιωτικές εταιρίες. Κατόπιν αυτού, η Ομοσπονδία ζητά από τα μέλη της να μην προβαίνουν σε πιστοποίηση – κατηγοριοποίηση με την «τωρινή» διαδικασία, αφού η ΣΕΤΚΕ θα βρίσκεται σε διαβούλευση με το Υπουργείο Τουρισμού για τον επανακαθορισμό των προδιαγραφών και των μορίων κατάταξης των τουριστικών καταλυμάτων σε κλειδιά με δεδομένα που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα της σύγχρονης εποχής που διανύουμε όσον αφορά την πιστοποίηση και κατηγοριοποίηση αυτών.