Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Σπάνιο κόσμημα 3.500 ετών

«Αποκαλύπτεται» την Τετάρτη σε ειδική εκδήλωση στο Δίονaori

Από τη γη της Πύδνας στο αρχαιολογικό μουσείο Δίου

Ενα χάλκινο διάδημα της Υστερης Εποχής του Χαλκού (1500-1200 π.Χ.), εύρημα σπάνιο για τη μακεδονική γη, το οποίο προέρχεται από ταφή αρχοντοπούλας μόλις 6-7 χρόνων, στην Πύδνα Πιερίας, βγαίνει για πρώτη φορά στο φως και εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Δίου.

Η επίσημη παρουσίαση του κοσμήματος, γίνεται την Τετάρτη το απόγευμα στο Μουσείου Δίου, όπου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας, έχει προγραμματίσει ειδική εκδήλωση, με ομιλητή τον αρχαιολόγο Κωνσταντίνο Νούλα.
Ο συγκεκριμένος τάφος είχε πλούσια και πολύτιμα κοσμήματα, περιδέραιο με χάντρες από γυαλί και σάρδιο (ημιπολύτιμος λίθος), βραχιόλι και τρία χάλκινα δαχτυλίδια, ενώ η ταφή είχε κτεριστεί με πήλινα αγγεία. Επιπλέον, δύο χάλκινα ομφάλια ζώνης που βρέθηκαν στον τάφο αποδίδονται στην ενδυμασία της νεαρής νεκρής, η αιτία θανάτου της οποίας παραμένει άγνωστη. «Το πιο εντυπωσιακό, ωστόσο, εύρημα ήταν το διάδημα. Συνίσταται από σκυφοειδή χάλκινα ελάσματα που ήταν προσαρμοσμένα σε φθαρτό υλικό: δέρμα ή, το πιθανότερο, ύφασμα, που είχε περιτυλιχθεί τουλάχιστον δύο φορές στην κεφαλή του κοριτσιού.
Πρόκειται για σπάνιο μέχρι στιγμής εύρημα από τον χώρο της Μακεδονίας, της Υστερης Εποχής του Χαλκού, που θα βοηθήσει στην ανίχνευση των εμπορικών και πολιτιστικών ανταλλαγών των παραλίων της Μακεδονίας με το εσωτερικό της Βαλκανικής και περαιτέρω της Κεντρικής Ευρώπης» αναφέρει σε δηλώσεις του στο Έθνος ο κ. Νούλας.
Η πρακτική της χρήσης διαδημάτων στα νεκροταφεία της βόρειας Πιερίας συνεχίστηκε και στις επόμενες εποχές, τουλάχιστον ως τον 2ο αι. π.Χ. Διασώθηκαν διάφοροι τύποι διαδημάτων, με πιο πολυτελή αυτά από την κλασική και ελληνιστική εποχή. Συνιστούν έτσι τα πιο εντυπωσιακά διαχρονικά σύνολα κοσμημάτων από τον βορειοελλαδικό χώρο.
Η Πύδνα είναι η σπουδαιότερη αρχαία πόλη της Πιερίας και από τους σημαντικότερους οικισμούς της Μακεδονίας. Για χρόνια ολόκληρα επικεφαλής της ανασκαφής ήταν ο Ματθαίος Μπέσιος, ο οποίος μας δήλωσε ότι στο νεκροταφείο που ανακαλύφθηκε έξω από το βόρειο τείχος της Πύδνας βρέθηκαν κοντά στις 1.100 ταφές, από την Υστερη Εποχή του Χαλκού μέχρι τους πρώιμους ελληνιστικούς χρόνους, γεγονός που δείχνει συνεχή κατοίκηση της περιοχής και χρήση του νεκροταφείου στον ίδιο χώρο.
«Μεγάλο ποσοστό των τάφων αυτών έχει διαταραχθεί και άλλο έχει συληθεί, ήδη από την αρχαιότητα.Ωστόσο έχουν δώσει πλούσια ευρήματα, όπως σιδερένια και χάλκινα όπλα, κοσμήματα από χρυσό, ασήμι και χαλκό, πήλινα, γυάλινα, ασημένια και ορειχάλκινα αγγεία, πήλινα ειδώλια, νομίσματα» είπε ο κ. Μπέσιος, προσθέτοντας ότι είναι από τα πιο αξιόλογα σύνολα ευρημάτων που έχουμε από τον χώρο της Μακεδονίας.