Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Στα όριά του ο Εμπορικός κόσμος

Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας των προέδρων των Εμπορικών Συλλόγων της χώραςOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Για «ληξιπρόθεσμες οφειλές» των πολιτικών στους πολίτες της χώρας, κάνουν λόγο οι έμποροι, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση οφείλει να αναστρέψει το εσωτερικό κλίμα δυσφορίας και θυμού

Με την συμμετοχή και των Προέδρων των Εμπορικών Ομοσπονδιών από όλη την Ελλάδα, συνεδρίασε το ΔΣ της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, ενόψει των πανελλαδικών κινητοποιήσεων της 8ης Δεκεμβρίου.

Η κοινή συνεδρίαση έγινε σε μια εποχή, όπως τονίζεται από την ΕΣΕΕ όπου το εμπόριο και η κοινωνία βρίσκεται «εν μέσω κρίσης, ύφεσης και οικονομικής».
Μετά το πέρας της συνεδρίασης το ΔΣ της ΕΣΕΕ και οι πρόεδροι όλων των Εμπορικών Ομοσπονδιών, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους, για τον αφανισμό των μικρών επιχειρήσεων και τον αφελληνισμό των μεγάλων της ελληνικής αγοράς, την υπερφορολόγηση και την «ασφαλιστική φορολογία» της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και για τη μη εφαρμογή της Αρχής της Νησιωτικότητας και την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.
Παράλληλα οι έμποροι της χώρας ζητούν από την κυβέρνηση:
-Την θεσμοθέτηση και λειτουργία ενός ειδικού «ακατάσχετου» επιχειρηματικού και ουσιαστικά «τροφοδότη λογαριασμού».
-Επαναφορά της ρύθμισης των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς περιορισμούς, με ισχύ για όλο το 2017.
-«Πάγωμα» ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ΟΑΕΕ με αποποίηση ασφαλιστικού χρόνου και υποχρέωση απρόσκοπτης καταβολής των τρεχουσών εισφορών.
-Επίσπευση της άρσης των capital controls.
-Εφαρμογή των αρχών της ισονομίας και της ισοπολιτείας σε αφορολόγητο και προστασία πρώτης κατοικίας για όσους ασκούν εμπορική δραστηριότητα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΕΕ ομόφωνα μετά τη συνεδρίαση του εξέδωσε ψήφισμα στο οποίο αναφέρει:
Ο πολιτικός κόσμος του τόπου και πρωτίστως η Κυβέρνηση:
-Οφείλει πολλά στους Έλληνες πολίτες, που αδιαμαρτύρητα αποδέχθηκαν όλες τις συνέπειες της λαίλαπας της κρίσης, που δέχθηκαν να φτωχύνουν οι ίδιοι, που αναγκάστηκαν να πτωχεύσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για να μην πτωχεύσει και επίσημα η χώρα το 2010.
-Οφείλει να επαναφέρει την ελληνική κοινωνία στην κανονικότητα.
-Οφείλει να ανατάξει την οικονομία.
-Οφείλει να συνθέσει τη πορεία για ένα σύγχρονο και άξιο κράτος, όχι κράτος – εργοδότη, αλλά κράτος – πάροχο δημόσιων υπηρεσιών στον πολίτη.
-Οφείλει να δημιουργήσει κλίμα ασφάλειας στο εξωτερικό και πολιτικής σταθερότητας στο εσωτερικό.
-Οφείλει να σεβαστεί και να στηρίξει την ιδιωτική πρωτοβουλία και την επιχειρηματικότητα.
-Οφείλει να αναστρέψει το εσωτερικό κλίμα δυσφορίας και θυμού.
-Οφείλει να διασφαλίσει ότι οι θυσίες μας οκτώ ετών και ο κόπος πολλών γενεών Ελλήνων δεν θα πάνε χαμένα.
«Αυτές είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτικών στους πολίτες» σημειώνει χαρακτηριστικά η ΕΣΕΕ υπογραμμίζοντας οτι η αντοχή της Μμε εμπορικής επιχείρησης έχει φθάσει στα όρια της. «Χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο με στόχο την στήριξη και την ανάπτυξη της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και για την επίτευξη του σκοπού αυτού, καλούμε την Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, με ουσιαστικό και διαφανή διάλογο να συνεννοηθούν με τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς του τόπου.»