Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

«Σόου πατριδοκάπηλης λογικής»

«Πυρά» των 53 για το «ταξίδι» στη Ρω και το «ξέπλυμα» της Χρυσής Αυγήςe946d28e79dc732e77f6ac5c9c90d8e6

Σφοδρά πυρά από την ομάδα των 53+ μέσω της ιστοσελίδας τους commonality.gr για την επίσκεψη Καμμένου και βουλευτών στην ακριτική Ρω παρουσία βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Όπως αναφέρουν, η συγκεκριμένη κίνηση «δεν μπορεί παρά να εκτιμηθεί, τουλάχιστον, ως μια ενέργεια ανέξοδου εντυπωσιασμού» και κάνουν λόγο για «ξέπλυπα» της Χρυσής Αυγής, «ένα υπόδικο κόμμα με εγκληματική δράση». Αναλυτικά η ανάρτηση: «Η περιοδεία μέρους της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής στο Καστελόριζο, τη Ρω και τη Στρογγυλή χθες δε μπορεί παρά να εκτιμηθεί, τουλάχιστον, ως μιας ενέργεια ανέξοδου εντυπωσιασμού. Αν ίσχυε όμως μόνο αυτό, τότε μια έκφραση δυσαρέσκειας θα αρκούσε. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι τόσο απλά. Τουναντίον, προκύπτουν δυο κίνδυνοι που εξοργίζουν. Η επίσκεψη της κυβέρνησης μαζί με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής στα ακριτικά νησιά ξεπλένουν ένα υπόδικο κόμμα με εγκληματική δράση. Ο συναγελασμός μαζί τους σε ένα σόου τόσο εύκολης όσο και πατριδοκάπηλης λογικής εντάσσεται στον τρόπο παραγωγής της πολιτικής που κυριαρχεί στην ακροδεξιά ατζέντα. Η πολιτική της νομιμοποίηση, το ξέπλυμα των νεοναζί με εθνικό μάλιστα μανδύα δεν είναι υπόθεση ούτε γενικά της κυβέρνησης, ούτε ειδικά των βουλευτών/τριών του ΣΥΡΙΖΑ. Το αντίστροφο χρειάζεται να γίνεται. Ακόμη, οι ψευτολεονταρισμοί και οι παράτες δεν μπορούν να αποτελούν τον ενδεδειγμένο τρόπο άσκησης εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Στη κρίσιμη συγκυρία που βρισκόμαστε, με τον Ερντογάν να διαμορφώνει τους όρους και τις προϋποθέσεις ενός κράτους έκτακτης ανάγκης και να εκθέτει την ευρύτερη περιοχή σε αποσταθεροποίηση, τέτοιες ενέργειες είναι και επικίνδυνες. Η διπλωματική εγρήγορση και η ανάγκη για υπεύθυνη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική στη βάση του διεθνούς δικαίου συνιστούν δικλείδες άμυνας και ασφάλειας. Ας είναι κατανοητό πως το αντίβαρο στην ακροδεξιά ατζέντα είναι η εφαρμογή πολιτικών που θα αποκαθιστούν και θα διευρύνουν την κοινωνική δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό. Σε κάθε περίπτωση, η στήριξη αυτής της ατζέντας, όχι απλώς δεν μας αφορά, αλλά και μας ντροπιάζει»

Αλλαγή δεδομένων στην υπόθεση των τούρκων στρατιωτικών Νέα τροπή λαμβάνει η υπόθεση των τούρκων στρατιωτικών που εισήλθαν στην χώρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης Ερντογάν, καθώς χθες, Τρίτη, ασκήθηκε έφεση κατά του βουλεύματος που αρνήθηκε την έκδοση τριών από αυτούς, ενώ αποφασίστηκε η έκδοση άλλων τριών. Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο Εφετών, που συνεδρίασε για την δεύτερη ομάδα των τούρκων στρατιωτικών, αποφάσισε την έκδοσή τους στην γείτονα χώρα, προκειμένου να δικαστούν για τρεις από τις τέσσερις πράξεις που τους καταλογίζει η τουρκική Δικαιοσύνη. Οι εφέτες αποδέχθηκαν την έκδοση των τριών στρατιωτικών για τις κατηγορίες της απόπειρας κατάλυσης Συντάγματος, απόπειρας κατάλυσης Κοινοβουλίου και αρπαγής δια της βίας ελικοπτέρου, ενώ απορρίπτουν την έκδοση για την κατηγορία της απόπειρας κατά της ζωής του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας. Την ίδια ώρα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Αντώνης Λιόγας, άσκησε έφεση κατά της ομόφωνης απόφασης του Συμβουλίου Εφετών, με την οποία απορρίφθηκε τη Δευτέρα το αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοση τριών στρατιωτικών. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, η υπόθεση για τους τρείς που εκδικάστηκε χθες το αίτημα της Τουρκίας θα εισαχθεί εκ νέου προς κρίση στον Άρειο Πάγο (Β” Τμήμα). Σύμφωνα με την πρόβλεψη του νόμου, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας οφείλει μέσα σε προθεσμία οκτώ ημερών να έχει αποφασίσει αμετάκλητα για την τύχη των τριών εκζητουμένων.