Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Πρότυπο έργο

Ολοκληρώθηκε η διοικητική παραλαβή των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης01

Η νέα δομή (στο χώρο της Μέριμνας Παιδιού) θα παρέχει τη δυνατότητα Στέγης σε 12 άτομα. Για ένα ακόμη σημαντικό έργο, έκανε λόγο ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης

Η διοικητική παραλαβή, για χρήση του έργου ανέγερσης από τον Δήμο Κατερίνης τριών Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και παράλληλα επέκτασης-βελτίωσης του Μικτού Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρίες, στο χώρο της Μέριμνας Παιδιού Κατερίνης, στην ενότητα επέκτασης του Καπνικού Σταθμού έγινε χθες το πρωί, από τον Δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Χρυσόστομο Κυραιλίδη, παρουσία μελών του Δ.Σ., εργαζομένων της Μέριμνας Παιδιού και υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου Κατερίνης.

Ειδικότερα, η υλοποίηση του έργου, το οποίο έγινε για τη Μέριμνα Παιδιού με ενδιάμεσο φορέα τον Δήμο Κατερίνης αναμένεται να συμβάλει στην αυτόνομη και ενεργή διαβίωση των ατόμων με αναπηρία στο κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον.
Το έργο προϋπολογισμoύ 2.200.000 ευρώ χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ, ενώ ταυτόχρονα υλοποιήθηκε ο διαγωνισμός για την προμήθεια του εξοπλισμού (έπιπλα, όργανα εργοθεραπείας κ.α.).
Η πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα δομή ολοκληρωμένης κοινωνικής υποστήριξης, θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει Στέγη σε 12 άτομα ικανοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημα των γονέων ατόμων με αναπηρίες, που σχετίζεται με την διασφάλιση της διαβίωσης των παιδιών τους, όταν οι ίδιοι δεν θα μπορούν πλέον να φροντίσουν για αυτήν.
Όπως επισημαίνει ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης: «Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο στον τομέα της Πρόνοιας, που θα δώσει διέξοδο στα άτομα με αναπηρίες και στις οικογένειές τους και το οποίο έρχεται να προστεθεί στη λειτουργία του Ειδικού Σχολείου στη Γανόχωρα, του Γυμνασίου και των άλλων δομών. Θέλω να διαβεβαιώσω τις οικογένειες των ΑΜΕΑ, ότι σε συνεργασία με την Μέριμνα Παιδιού, η οποία διαχρονικά κάνει εξαιρετική δουλειά κινούμαστε καθημερινά και μεθοδικά για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες. Εύχομαι με την ευκαιρία ταχεία ανάρρωση στον πρόεδρο της Μέριμνας κο Σολδάτο, ο οποίος έχει μία περιπέτεια με την υγεία του. Τον χρειαζόμαστε όλοι και πρωτίστως η Μέριμνα Παιδιού».
Επιπλέον, ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Χρυσόστομο Κυραϊλίδη, έναν προς έναν τους υπαλλήλους του Δήμου, που εργάστηκαν για την ολοκλήρωση του έργου και ειδικότερα τον Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας Γεώργιο Παλαιοσελίτη, καθώς και τους Μαρίνα Χρονάκη, Αγάπη Πεταλίδου, Γεώργιο Μέγα. Επίσης, τους εργαζόμενους της Μέριμνας, οι οποίοι όπως είπε «καταθέτουν καθημερινά ψυχή», ενώ κάλεσε τους πολίτες «να επισκεφτούν τόσο αυτό το χώρο, όσο και το Ειδικό Σχολείο Κατερίνης «για να διαπιστώσουν την άρτια λειτουργία τους».
Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη, «να υπάρξουν συμπαραστάτες στο έργο και είτε ατομικά είτε ομαδικά, η επόμενη στέγη – γιατί όχι – να γίνει με κοινωνικές μετοχές».
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Μέριμνας Παιδιού Κατερίνης Κων/νος Τζίντζιφας τόνισε μεταξύ άλλων: «Κε Δήμαρχε, σας ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας για την συμπαράσταση που προσφέρετε στη Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης. Η άψογη συνεργασία με τον Δήμο συνετέλεσε, για να γίνει αυτό το πρωτοποριακό και ιστορικό έργο, το οποίο βελτιώνει την καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωής των ατόμων με αναπηρίες».
Τέλος, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χρυσόστομος Κυραιλίδης σημείωσε: «Κάναμε ως Δήμος το καλύτερο δυνατό. Αυτό που επιθυμούμε είναι να διατηρηθεί ο χώρος ως έχει σήμερα. Θα είμαστε δίπλα στη Μέριμνα, για να παρέχουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες λειτουργίας».
Οι Στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης αναμένεται να παρέχουν στους φιλοξενούμενούς της:
-Υγιεινή, άνετη και ασφαλή διαβίωση, σε στέγη κατασκευασμένη σύμφωνα με τις οριζόμενες τεχνικές προδιαγραφές για την κάλυψη των ειδικών αναγκών του φιλοξενούμενου.
- Δυνατότητα αυτοεξυπηρέτησης και αυτοπροστασίας με την ανάπτυξη των απαραίτητων τεχνικών βοηθημάτων – εξαρτημάτων στον χώρο φιλοξενούμενου, που επιτρέπουν την αυτόνομη διαβίωσή του.
-Διασφάλιση τροφής από τον ίδιο τον φιλοξενούμενο με επί τόπου παρασκευή ή άλλο εναλλακτικό τρόπο.
-Ιατρική στήριξη με περιοδική παρακολούθηση από γιατρούς ειδικοτήτων σχετικών με τις αναπηρίες των φιλοξενουμένων.
-Φροντίδα με την εισαγωγή σε κατάλληλο νοσηλευτικό ίδρυμα ή άλλες υπηρεσίες όταν παρίσταται ανάγκη.
- Κοινωνική και ψυχολογική στήριξη μέσα από διάφορα προγράμματα που στοχεύουν στην ψυχική και κοινωνική αποκατάσταση των φιλοξενουμένων.
- Διασύνδεση με δίκτυο προγραμμάτων που αφορούν την επαγγελματική και κοινωνική αποκατάσταση των Ατόμων.