Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Σε μετωπική η αυτοδιοίκηση με την κυβέρνηση

Συνέδριο ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκηkentrikh

 

Στα «κάγκελα» οι δήμαρχοι με τη νέα μείωση που προβλέπει ο προϋπολογισμός στα (κατά τ’ άλλα) θεσμοθετημένα έσοδα της Αυτοδιοίκησης. Σημείο τριβής και ο νόμος για την κινητικότητα των υπαλλήλων, όπου δεν χρειάζεται (πλέον) η συναίνεση των δημάρχων. Η ΚΕΔΕ επιμένει: πρώτα μεταρρυθμίσεις και μετά αλλαγή του τρόπου εκλογής δημάρχων και δημοτικών συμβούλων

Η Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω από τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει, είναι το μήνυμα που στέλνουν οι δήμαρχοι της χώρας προς την κυβέρνηση μέσα από το ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη

«Στόχος μας δεν είναι η τυφλή σύγκρουση, αλλά η δημιουργική συνεργασία, με γνώμονα το συμφέρον της χώρας. Όμως να μην κάνουν κάποιοι το λάθος τη διάθεση για συνεργασία να την εκλάβουν ως αδυναμία. Στέλνω ένα καθαρό μήνυμα ότι δεν θα διστάσουμε να συγκρουστούμε με όσους υποτιμήσουν τη δύναμή μας», προειδοποίησε από το βήμα του συνεδρίου ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Οι δήμαρχοι όλης της χώρας, ζητούν από την κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της και να δώσει σαφείς απαντήσεις, χωρίς μισόλογα, για θέματα νευραλγικής σημασίας. Στο συνέδριο της Θεσσαλονίκης, επαναβεβαιώθηκαν οι «τρεις κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει η αυτοδιοίκηση και οι οποίες με «μαθηματική ακρίβεια» οδηγούν σε σύγκρουση με την κυβέρνηση. Η πρώτη «κόκκινη γραμμή» αφορά στην υποχρηματοδότηση των Δήμων, η οποία μετά και τις νέες μειώσεις στα έσοδα τους κατά 10% για την επόμενη χρονιά, που προβλέπονται στο νέο προϋπολογισμό, γίνεται ακόμα μεγαλύτερη. Η δεύτερη, σχετίζεται με την μεταρρύθμιση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου η οποία (όπως υποστηρίζουν οι δήμαρχοι) πρέπει να προηγηθεί κάθε αλλαγής του συστήματος εκλογής των Δημάρχων και δημοτικών συμβούλων Η τρίτη, εξίσου σημαντική «κόκκινη γραμμή», έχει να κάνει με την κινητικότητα δημοτικών υπαλλήλων. Η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει να υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη προκειμένου οποιαδήποτε μετακίνηση προσωπικού να γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη των Δημάρχων.

12 προτάσεις για μεγάλες μεταρρυθμίσεις   epta1

 

Μεταφέροντας την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ο πρόεδρός της Γ. Πατούλης, πρότεινε (στο δημόσιο διάλογο που έχει ξεκινήσει για την αλλαγή του Καλλικράτη) 12 «μεταρρυθμίσεις – τομές», που στόχο έχουν τη δημιουργία ενός ισχυρού επιτελικού κράτους, με ενισχυμένο το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Στο πλαίσιο αυτό η Κ.Ε.Δ.Ε. αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να ενημερώσει τα κοινοβουλευτικά πολιτικά κόμματα και την κοινωνία για τις σχετικές προτάσεις, επιδιώκοντας την ευρύτερη δυνατή πολιτική και κοινωνική συναίνεση. Οι 12 προτάσεις, σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, βασίζονται σε ρεαλιστικές βάσεις και αφορούν: την αλλαγή του Καλλικράτη, τα οικονομικά των ΟΤΑ, την τοπική ανάπτυξη, το κοινωνικό κράτος, την αγροτική ανάπτυξη, τη νησιωτικότητα, το προσφυγικό, την ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, το περιβάλλον και τον χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας, την υγεία, την παιδεία, την Συνταγματική αναθεώρηση.

Η κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της χωρίς μισόλογα Παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, η ηγεσία της ΚΕΔΕ κάλεσε την κυβέρνηση «να ανοίξει επιτέλους τα χαρτιά της για τις προθέσεις της με ειλικρίνεια και όχι με γενικόλογες αναφορές. Σύμφωνα με τους δημάρχους, το πρόβλημα της δεν είναι ο εκλογικός νόμος αλλά μια σειρά άλλων θεμάτων που ταλανίζουν την αυτοδιοίκηση, όπως: -H μείωση της χρηματοδότησης των δήμων -Η επικάλυψη αρμοδιοτήτων και ο σφικτός εναγκαλισμός της από την Κεντρική Εξουσία -Η μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς πόρους και προσωπικό -Ο αποκλεισμός από τη διαχείριση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων -Ο αποκλεισμός της Αυτοδιοίκησης Α” βαθμού από την επιτροπή που δημιουργήθηκε για τη συνταγματική αναθεώρηση -Η λήψη αποφάσεων ερήμην της αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού για σοβαρά ζητήματα, όπως το προσφυγικό. -Η συνειδητή υποβάθμιση του πολιτικού προσωπικού της αυτοδιοίκησης Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε πως δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για μεταρρύθμιση του κράτους και από την άλλη να έχουμε την κυβέρνηση να προβλέπει στον προϋπολογισμό του 2017 μείωση 10% της χρηματοδότησης προς τους Δήμους. «Είναι φανερό ότι θέλουν τους Δήμους μας αποδυναμωμένους» ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών αλλά και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να εξηγήσει «πώς είναι δυνατόν ο φετινός προϋπολογισμός να προβλέπει έσοδα από πρόσθετους φόρους πάνω από 5 δις και στην αυτοδιοίκηση, όχι μόνον να μην αποδίδονται οι πόροι που της αναλογούν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, αλλά να της μειώνονται περαιτέρω».

Κινητικότητα δημοτικών υπαλλήλων: Θέλετε να μας καταργήσετε;

epta12

Από τις ομιλίες των συνέδρων, δεν έμεινε ασχολίαστη και η απόφαση της κυβέρνησης να απορρίψει την πρόταση της ΚΕΔΕ να γίνεται η κινητικότητα των δημοτικών υπαλλήλων με τη σύμφωνη γνώμη των δημάρχων. Οι δήμαρχοι θεωρούν οτι η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν ακριτικοί δήμοι όπως η Πάτμος και η Κάσος, που θα μείνουν χωρίς προσωπικό και θα αναγκαστούν να κλείσουν. «Τι θέλετε τέλος πάντων; Να μας καταργήσετε από προϊστάμενους των δήμων μας και να αποφασίζετε εσείς πως θα λειτουργήσουμε; Αυτή την ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση ονειρεύεστε;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ενώ καυτηρίασε και την απόφαση Βερναρδάκη που υποχρεώνει όλους τους Δήμους να ανανεώσουν τις συμβάσεις του προσωπικού χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλιστούν οι απαιτούμενοι πόροι για τη μισθοδοσία τους, όσο και το νόμο Τζάκρη σύμφωνα με τον οποίο θα δίνονται άδειες λειτουργίας στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος χωρίς προηγούμενο έλεγχο από τους Δήμους, αλλά απλά με μια υπεύθυνη δήλωση που θα στέλνεται με φαξ.

Προσφυγικό ζήτημα: «Αν είναι ανίκανοι να παραιτηθούν» Από το συνέδριο δεν έλειψαν και οι αναφορές στην προσφυγική κρίση με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ να κατηγορεί την κυβέρνηση πως μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιάσει κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διαχείριση του προσφυγικού, παρά το γεγονός ότι η ΚΕΔΕ έχει καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις πάνω στο ζήτημα αυτό. Παράλληλα επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι «σπέρνει» κέντρα φιλοξενίας προσφύγων χωρίς σχέδιο, χρησιμοποιώντας στρατόπεδα και χώρους στην πλειοψηφία τους ακατάλληλους, ερήμην των δήμων και των τοπικών κοινωνιών.

«Casus belli» η αλλαγή του εκλογικού νόμου

epta12-1

Σχετικά με τον νέο εκλογικό νόμο οι δήμαρχοι διεμήνυσαν ότι η αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, δεν συζητά καμία αλλαγή στο σύστημα εκλογής δημάρχων και δημοτικών συμβούλων αν δεν ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου. «Πρώτα θα λυθούν τα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν τους δήμους και δυσχεραίνουν την καθημερινή τους λειτουργία και μετά θα συζητήσουμε το εκλογικό σύστημα» είπε ο κ. Πατούλης και επισήμανε ότι η μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Σχετικά με την θέση της Όλγας Γεροβασίλη για την κινητικότητα και συγκεκριμένα την απόφασή της να μην λαμβάνεται υπόψη η σύμφωνη γνώμη των δημάρχων, την οποία επαναδιατύπωσε και στο συνέδριο, η ΚΕΔΕ τονίζει σε κατηγορηματικούς τόνους ότι δεν μπορεί να μιλάμε για μεταρρύθμιση από τη μία και από την άλλη η κυβέρνηση να αποφασίζει ερήμην της αυτοδιοίκησης. «Δεν μπορεί ο δήμαρχος να μην έχει κανένα λόγο» σχολίασε ο κ. Πατούλης και εστίασε στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μικροί ορεινοί, νησιωτικοί και απομακρυσμένοι δήμοι που έχουν αποψιλωθεί, με ενδεικτικό παράδειγμα το δήμο Κάσου, όπου πλέον δεν υπάρχει κανένας υπάλληλος.