Τα Ολύμπια Νέα

Κοινωνικά

Ένα πραξικόπημα «θεόσταλτο» στον Ερντογάν

Ο Δρ Συρίγος μίλησε στη Σχολή Γονέων Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης, για το «πραξικόπημα» στην Τουρκία01

Διάλεξη που αφορούσε όλο το φάσμα των Ελληνοτουρκικών θεμάτων από το πρόσφατο πραξικόπημα στην Τουρκία, το Κυπριακό και το νομικό καθεστώς της συνθήκης της Λωζάννης έδωσε ο Δρ. Νομικής, Αν.Καθηγητής Δικαίου κ.Άγγελος Συρίγος καθηλώνοντας τους φίλους της Σχολής Γονέων Κατερίνης την Δευτέρα το απόγευμα.

Το θέμα της επίκαιρης και ενδιαφέρουσας ομιλίας που παρακολούθησε πλήθος κόσμου ήταν «Οι Εξελίξεις στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και πώς μας επηρεάζουν. Αναφορά στη Συνθήκη της Λωζάνης».
Αρχικά, ο Δρ. Συρίγος αναφέρθηκε στις συνθήκες που πραγματοποιήθηκε το «θερινό» πραξικόπημα για την ανατροπή του Ερντογάν και τους λόγους που απέτυχε να επιβληθεί. Μετά από διεξοδική αναφορά στα γεγονότα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εν λόγω ενέργεια έγινε πραγματικά, μόνο που δεν υπήρξε σωστός σχεδιασμός, έγιναν βεβιασμένες κινήσεις εκτός χρόνου στο στρατό, τις τηλεπικοινωνίες και τον τύπο, με αποτέλεσμα να αποτύχει. Αυτό απετέλεσε «θεόσταλτη ευκαιρία για τον πανούργο Ερντογάν» για να προχωρήσει σε ευρείες εκκαθαρίσεις στο στρατό και τον κρατικό μηχανισμό. Η ενέργεια αυτή εξελίχθηκε σε ένα άνευ προηγουμένου πογκρόμ, με απρόβλεπτες συνέπειες για την Τουρκία, αλλά την ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα τη χώρα μας. Από τις συνέπειες της αποτυχίας του πραξικοπήματος εναντίον του, επωφελήθηκε ο Ερντογάν για να προχωρήσει σε γενικότερους σχεδιασμούς.
Αποτέλεσμα της καλά μελετημένης τακτικής είναι η αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στις συνοριακές διευθετήσεις της ανωτέρω συνθήκης και εξήγησε ποια είναι η θέση του διεθνούς δικαίου. Το συμπέρασμα είναι ότι οι συνθήκες που έχουν σχέση με συνοριακές διαφορές δεν είναι ανατρέψιμες ούτε αναθεωρούνται στο διεθνές δίκαιο.
Ο Δρ. Συρίγος αναφέρθηκε επίσης στο Κυπριακό και τις προοπτικές επίλυσής του. Απαρίθμησε στα διακυβεύματα των διαπραγματεύσεων που διεκόπησαν και τα ισχυρά σημεία της κάθε πλευράς. Ανέλυσε τις λεπτές ισορροπίες που επικρατούν στην περιοχή. Στο τέλος της ενδιαφέρουσας διάλεξης ακολούθησε υποβολή ερωτήσεων από τους ακροατές προς τον ομιλητή και ευρεία συζήτηση.