Τα Ολύμπια Νέα

Οικονομία

Εντός, εκτός και επί τ’ αυτά

Η (μη) παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης «μπερδεύει» τους Υπουργούς199b04c6b341f7323980216cd96aa9d1

«Νομίζω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε χωρίς το ΔΝΤ» λέει ο Πάνος Σκουρλέτης, την ώρα που ο υπουργός Ανάπτυξης καλεί το ΔΝΤ να αποφασίσει για την Ελλάδα. «Μ’ αυτήν την κυβέρνηση ποτέ δεν ξέρεις», σχολιάζει ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ.

Ήρθε η ώρα το ΔΝΤ να αποφασίσει για την Ελλάδα, δηλώνει στο πρακτορείο Bloomberg ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Ο ίδιος σημειώνει ότι ο δρόμος προς την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας περνά διαδοχικά από τρία σημεία: την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, την ελάφρυνση του χρέους και τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του ΕΚΤ. Τώρα, το Ταμείο πρέπει να αποφασίσει αν θα συμμετέχει ή όχι σε αυτή την ανάκαμψη, δηλώνει σε συνέντευξή του. «Το ΔΝΤ έχει αλλάξει πολλές φορές την άποψή του. Είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε αν πράγματι θέλουν να είναι εντός ή εκτός. Νομίζω ότι θέλουν να συμμετάσχουν, και εμείς τους θέλουμε εντός» δήλωσε ο κ. Παπαδημητρίου. Το αμερικανικό πρακτορείο κάνει αναφορά στις διαφωνίες μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ΔΝΤ πάνω στο θέμα των εργασιακών, ενώ ο κ. Παπαδημητρίου σημειώνει: «Είμαστε ανυποχώρητοι, γιατί τελικά αυτές οι μεταρρυθμίσεις (σ.σ. που προτείνει το ΔΝΤ) δεν ωφελούν την ανάπτυξη. Εάν δει κανείς τις προβλέψεις τους, πάντα κάνουν λάθος. Και εννοούμε μεγάλο λάθος. Παρ’ όλα αυτά, εάν το ΔΝΤ έχει ακολουθήσει αυτή τη διαδικασία σε τόσες χώρες, είναι δύσκολο να αλλάξει άποψη». «Στο τέλος πάντα υπάρχει μια συμφωνία» πρόσθεσε ο κ. Παπαδημητρίου. «Δεν είναι μια συμφωνία που αρέσει σε όλους, αλλά είναι μια συμφωνία, με την οποία μπορεί να ζήσει η κάθε πλευρά, με δεδομένες τις ανάγκες της». Ο κ. Παπαδημητρίου είπε ακόμη στο αμερικανικό πρακτορείο πως ο Αλέξης Τσίπρας του ανέθεσε τον σχεδιασμό μιας στρατηγικής για βιώσιμη και περιεκτική ανάπτυξη, που δεν θα ανοίγει την ψαλίδα των ανισοτήτων, αλλά και θα δημιουργήσει ένα φιλικό προς τις επενδύσεις οικονομικό περιβάλλον. «Δεν είμαι μέλος του κόμματος, οπότε μπορώ να πω ‘υπέρ των επιχειρήσεων’ χωρίς να πρέπει να ανησυχώ ή να απολογηθώ για αυτό» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας. «Ο καθένας αναγνωρίζει ότι η επένδυση είναι το πιο σημαντικό ζήτημα, δεδομένου ότι είμαστε στην ευρωζώνη και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο παρά να σεβαστούμε τους κανονισμούς της ευρωζώνης και της ΕΕ».

Σκουρλέτης: Νομίζω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε χωρίς το ΔΝΤ Η παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα «φαίνεται πως προϋποθέτει την υιοθέτηση τέτοιων θέσεων που θα είναι σε βάρος των συμφερόντων της χώρας, και ιδιαίτερα του κόσμου της εργασίας» δηλώνει ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και προσθέτει: «Νομίζω, λοιπόν, ότι η συζήτηση μπορεί να συνεχιστεί με τους ευρωπαίους εταίρους μας και χωρίς το ΔΝΤ». Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνει ότι «δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών και αυτό η κυβέρνηση το έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους» προσθέτοντας ότι το θέμα επαναφέρει ο κ. Μητσοτάκης ως προπέτασμα καπνού «για να καλύψει την απίστευτη προσήλωσή του στις μνημονιακές συνταγές, για να καλύψει το δικό του πρόγραμμα, που είναι ένα πρόγραμμα βγαλμένο από τη λογική των μνημονίων». Σχολιάζοντας την ημέρα «Black Friday» που εφαρμόστηκε και στην Ελλάδα, επισημαίνει ότι υπάρχει πραγματική μείωση της αγοραστικής δύναμης για την πλειονότητα του κόσμου, ότι η παρατεταμένη λιτότητα των τελευταίων ετών δημιουργεί σοβαρά προβλήματα για τη ζωή των περισσότερων στην Ελλάδα. «Πρόθεση της κυβέρνησης είναι το παρόν πρόγραμμα, τα σημερινά μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί να είναι τα τελευταία και να επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι το 2017 θα είναι ένα έτος ανάπτυξης και ταυτόχρονα όμως σταθεροποίησης των όποιων επιτυχιών μπορούν να υπάρξουν, έτσι ώστε να μπορούμε να πούμε ότι έχουμε δημιουργήσει πια τους όρους απεμπλοκής από τις πολιτικές της λιτότητας» τονίζει αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση. Ερωτηθείς για τις προτεραιότητές του από τη νέα του θέση ως υπουργός Εσωτερικών, ο κ. Σκουρέτης επισημαίνει ότι υπάρχει συνέχεια στην κυβερνητική πολιτική, ο ανασχηματισμός δεν σημαίνει ότι ανέλαβε κάποια άλλη κυβέρνηση. Με βάση τη δουλειά που είχε γίνει προηγουμένως στο υπουργείο, τονίζει πως «υπάρχει ένα πολύ σοβαρό έργο μπροστά μας» και αναφέρεται στο «πολυνομοσχέδιο-σκούπα» στο χώρο της Αυτοδιοίκησης το οποίο ήταν σχεδόν ολοκληρωμένο.

Λαζαρίδης: Μ’ αυτήν την κυβέρνηση ποτέ δεν ξέρεις
«Απέναντι στον καιροσκοπικό λαϊκισμό, αντιτάσσουμε τον πατριωτισμό της αλήθειας. Προτείνουμε στους πολίτες μια συμφωνία αλήθειας, συνέπειας, υπευθυνότητας, αποτελεσματικότητας και, τελικά, πραγματικής ελπίδας» αναφέρει σε συνέντευξή του ο Μακάριος Λαζαρίδης.
Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ, μιλώντας στη Βραδυνή, επαναλαμβάνει το αίτημα του κόμματος για εκλογές: «Επιμένουμε αταλάντευτα ότι η χώρα χρειάζεται εκλογές το ταχύτερο δυνατό, γιατί το κόστος από την παραμονή της σημερινής κυβέρνησης είναι αβάσταχτο».
Όπως λέει, ο προϋπολογισμός για το 2017 φέρνει σχεδόν 3 δισ. ευρώ επιπλέον φόρους και ότι ο κόσμος, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, δεν αντέχουν άλλο, ενώ τονίζει πως οι εκλογές το συντομότερο δυνατό θα είναι λυτρωτικές και για τον ίδιο τον κ. Τσίπρα.
«Η παραμονή του στην εξουσία οδηγεί τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ στη συντριβή. Και δυστυχώς τη χώρα στα βράχια» δηλώνει.
Ο κ. Λαζαρίδης αναφέρεται και στο προσκλητήριο του Κυριάκου Μητσοτάκη, τονίζοντας πως ακόμα και με αυτοδυναμία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει ευρύτερες συνεργασίες για μια ισχυρή, αποτελεσματική και μακράς πνοής κυβέρνηση.
«Ως πρωθυπουργός θα επιδιώξει συνεργασίες, με μία και μόνη προϋπόθεση: Τη συμφωνία στον οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση, που περιλαμβάνει δραστικές μεταρρυθμίσεις, αποκρατικοποιήσεις, μειώσεις φορολογικών συντελεστών και δαπανών. Έτσι ώστε να πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4% ετησίως και ταυτόχρονα τη δημιουργία 120.000 νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας το έτος» εξηγεί ο κ. Λαζαρίδης.
Αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων και το ενδεχόμενο να υπάρξει 4ο Μνημόνιο αναφέρει: «Με αυτήν την κυβέρνηση ποτέ, τίποτε δεν είναι βέβαιο. Φαίνεται, πάντως, ότι ξεκίνησαν πάλι το γνωστό επικοινωνιακό παιχνίδι τους. Μεταφράζουν τα κείμενα που τους έδωσαν, χρονοτριβούν και παριστάνουν τους αντιμνημονιακούς.
» Μόνο που πλέον οι πολίτες τους πήραν χαμπάρι. Η κοινωνία γνωρίζει ότι ο κ. Τσίπρας και την κορόϊδεψε και την κατέστρεψε… Δεν φαίνεται καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι στελέχη της κυβέρνησης απρόκλητα άρχισαν να μιλούν για 4ο μνημόνιο. Άλλωστε, πρώτος ο κ. Σκουρλέτης το έβαλε στη δημόσια σφαίρα κατά τη διάρκεια του πρόσφατου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι θα ξέρει για τα σχέδιά τους ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού».