Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Εθνική υπόθεση ο θρησκευτικός τουρισμός

Ολοκληρώθηκε το Συνέδριο για τις Προκυνηματικές Περιηγήσεις στη Λεπτοκαρυά

unnamed-7

Με απόλυτη επιτυχία διεξήχθη το Β΄ Πανελλήνιο Συνέδριο για τον Θρησκευτικό τουρισμό στην Πιερία, το οποίος συνδιοργάνωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος και φορείς της Πιερίας.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών του Συνεδρίου, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Γεώργιος Σκούρτης, ανέγνωσε επιστολή με τα πορίσματα του συνεδρίου.
Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος ο οποίος φιλοξένησε το Συνέδριο, παρέδωσε ενθύμια σε όλους τους Αρχιερείς, τους Εισηγητές και όλα τα Μέλη που συμμετείχαν.
Οι στόχοι του Συνεδρίου, θα μπορούσαν να συμπτυχθούν στη φράση του Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσοσοστόμου κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου παρέθεσε. Ο κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος έχει την ευθύνη του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, ανέφερε χαρακτηριστικά «Ελάτε στην Ελλάδα για τον ήλιο, τη θάλασσα, τον πολιτισμό κι ενώ βρίσκεστε σε αναψυχή, θα σας θυμήσουμε οτι έχετε και ψυχή».
Από την πλευρά του, ο οικοδεσπότης Μητροπολίτης Κίτρους, για μια ακόμη φορά επεσήμανε οτι η ανάπτυξη για μια περιοχή δεν έχει μόνο επιχειρηματικό κριτήριο, αλλά πρωτίστως πνευματικό. «Τα μνημεία και τα προσκυνήματα είναι για όλους και καλοδεχούμενοι σ’ αυτά είναι ετερόδοξοι και άθεοι», είπε ο κ.κ. Γεώργιος συμπληρώνοντας πως «μερικές φορές αυτοί συμπεριφέρονται με μεγαλύτερο σεβασμό στα μνημεία μας»
«Επιτελούμε εθνικό έργο», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου επίτιμος πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Κούρτης, υπογραμμίζοντας πως σκοπός είναι να αυξηθεί ο αριθμός των επισκεπτών ώστε όλο και περισσότεροι να γνωρίσουν τα μνημεία της Ορθοδοξίας.
«Η χώρα μας έχει όλες τις προϋποθέσεις για να απογειωθεί ο θρησκευτικός τουρισμός», εκτίμησε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Ο κ. Τζιτζικώστας είπε οτι τα πρώτα στοιχεία για την Κεντρική Μακεδονία δείχνουν οτι έχει επιτευχθεί η επιμήκυνση της Τουριστικής περιόδου, ενώ όσον αφορά τον θρησκευτικό τουρισμό, συμπλήρωσε οτι η Περιφέρεια σχεδιάζει την έκδοση ενός τουριστικού θεματικού χάρτη, όπου τα μνημεία της Ορθοδοξίας στην περιοχή μας θα αποτελούν ξεχωριστή ενότητα.
Για τα πλεονεκτήματα της Πιερίας, μίλησε η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ευαγγελία Ξυπτερα. Ως ένα από αυτά, ανέφερε τη θέση του νομού μας, αφού η πρόσβαση προς την Πιερία της θάλασσας και των μνημείων, είναι ιδιαίτερα εύκολη από την Εθνική οδό. Η κ. Ξυπτερα τόνισε οτι τους επαγγελματίες του τουρισμού τους ενδιαφέρουν οι καινούργιες αγορές και ως τέτοια αντιμετωπίζεται και εκείνη που συνδέεται με τους θρησκευτικούς προορισμούς.