Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Μη αποδεκτή η βία κατά των γυναικών

Δράσεις ενημέρωσης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών1

Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών διοργανώνει το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Κατερίνης, την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016, κατά τις ώρες 09:00 π.μ. έως 14:00 στην πλατεία Ελευθερίας.

Ειδικότερα, το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Κατερίνης, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην κεντρική πλατεία, θα βρεθεί κοντά στους πολίτες μεταδίδοντάς τους το ηχηρό μήνυμα κατά της βίας των γυναικών. Παράλληλα, θα διανείμει σχετικό ενημερωτικό υλικό. Όπως είναι γνωστό, το Κέντρο, το οποίο λειτουργεί από το 2013, ο Δήμος Κατερίνης με στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών έχει πραγματοποιήσει ενημερώσεις ευαισθητοποίησης όλων των εμπλεκόμενων Δημοσίων υπηρεσιών, συλλόγων, φορέων και πολιτών, με έντυπο υλικό (αφίσες, φυλλάδια) και με ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά μηνύματα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η ταυτότητα του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Κατερίνης Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική δομή στήριξης γυναικών που έχουν υποστεί βία, η οποία λειτουργεί στον Δήμο Κατερίνης και ειδικότερα στην οδό Αυγουστίνου 21, δίπλα στις εργατικές κατοικίες της περιοχής. Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Κατερίνης, άνοιξε με πρωτοβουλία του Δήμου Κατερίνης, καθώς το πρόβλημα της κακοποίησης γυναικών αυξάνεται ραγδαία. Το συγκεκριμένο Κέντρο αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου δικτύου υπηρεσιών πρόληψης και αντιμετώπισης βίας κατά των γυναικών σε πανελλαδικό επίπεδο και υποστηρίζεται από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων. Χρηματοδοτήθηκε την περίοδο 2012-2015 από το ΕΠ Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013 (ΕΣΠΑ 2007-2013) και συνεχίζεται η χρηματοδότησή του την περίοδο 2015-2018 από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας (ΕΣΠΑ 2014-2020). Στελέχωση και στόχοι: Το Κέντρο στελεχώνεται από Ψυχολόγο, Κοινωνική Λειτουργό, Κοινωνιολόγο και Νομικό, και συνιστά υπηρεσία πρώτης γραμμής με Στόχους: -Την Αντιμετώπιση και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. -Την παροχή πολλαπλών υπηρεσιών συμβουλευτικής στήριξης σε γυναίκες που είναι ή έχουν υπάρξει θύματα βίας και σε γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. μετανάστριες, πρόσφυγες, μονογονείς, ΑμΕΑ, άνεργες, κλπ). -Και την υλοποίηση δράσεων για την πρόληψη του φαινομένου σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο.

Ωφελούμενες του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Κατερίνης Το Συμβουλευτικό Κέντρο δέχεται: -Γυναίκες που υφίστανται σωματική κακοποίηση. -Γυναίκες που υφίστανται ψυχολογική, συναισθηματική ή λεκτική βία. -Γυναίκες που υφίστανται οικονομική βία. -Γυναίκες που έχουν υποστεί βιασμό ή απόπειρα βιασμού. -Γυναίκες που έχουν υπάρξει θύματα πορνείας ή trafficking. -Γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση. -Γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις. (π.χ. μετανάστριες, πρόσφυγες, μονογονείς, ΑμΕΑ, άνεργες, κλπ). Παρεχόμενες υπηρεσίες: -Συμβουλευτική και ολοκληρωμένη ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη των γυναικών θυμάτων βίας. -Υπηρεσίες παραπομπής ή συνοδείας, όποτε αυτό απαιτείται, των θυμάτων σε ξενώνες, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στο δικαστήριο, σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, κέντρα ψυχικής υγιεινής, σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα, σε φορείς προώθησης της απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, σε φορείς προστασίας και στήριξης παιδιών κ.λ.π. -Συμβουλευτική υποστήριξη εργασιακών ζητημάτων (προώθηση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας). Λειτουργία Συμβουλευτικού Κέντρου Δήμου Κατερίνης Δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας, με στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών. Οι Υπηρεσίες του Κέντρου παρέχονται δωρεάν και διέπονται από τους κανόνες του απορρήτου. Στοιχεία Επικοινωνίας: Οδός Αυγουστίνου 21 – Τηλέφωνα Επικοινωνίας 23510 36678 E mail: womenaid@katerini.gr Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 07:00 π.μ. έως 16:00.