Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Η διάλυση του ΕΣΥ βλάπτει την υγεία

  Μείζον πρόβλημα Δημόσιας Υγείας καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων3ba6b0f396dc64efc029320e08a6b547

Διπλάσιο από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ποσοστό θνησιμότητας από νοσοκομειακές λοιμώξεις στην Ελλάδα

Μείζον πρόβλημα για την Δημόσια Υγεία χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) τις νοσοκομειακές λοιμώξεις, αποδίδοντας μεταξύ άλλων το φαινόμενο στην αποδυνάμωση του ΕΣΥ εξαιτίας ελλείψεων σε υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό.

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία που δίνει «στη χώρα μας προσβάλλονται από νοσοκομειακές λοιμώξεις κατά μέσο όρο το 15% των εισαγωγών στα δημόσια νοσοκομεία και η θνησιμότητα είναι πάνω από 30% των προσβληθέντων».
Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία υποστηρίζουν ότι λόγω έλλειψης επαρκούς χρηματοδότησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, υπάρχει μόλις 1 νοσηλευτής για 40 ασθενείς στη ανά βάρδια, με συνέπεια να μην τηρούνται τα πρωτόκολλα νοσηλείας. «Ο Νοσηλευτής δεν προλαβαίνει να κάνει υγιεινή των χεριών του, τρέχοντας πανικόβλητος από τον ένα ασθενή στον άλλο στις κλινικές, ειδικά στις εφημερίες με τις αθρόες εισαγωγές ασθενών, αλλά και στις ΜΕΘ. Στις ΜΕΘ αντιστοιχεί ένας νοσηλευτής σε 4 ασθενείς μπορεί και παραπάνω» υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ.
Ενώ και λόγω της μεγάλης αναμονής των ασθενών έως ότου προγραμματιστεί το χειρουργείο τους, ή να βρεθεί κρεβάτι ΜΕΘ, αποικίζονται από μικρόβια και να πολλαπλασιάζονται οι νοσοκομειακές λοιμώξεις (π.χ. Ουρολοιμώξεις, λοιμώξεις αναπνευστικού κ.λπ.).
Επίσης, οι ελλείψεις Βοηθητικού Υγειονομικού προσωπικού έχουν ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να κάνουν εισαγωγή σε κρεβάτια που δεν έχουν απολυμανθεί από τον προηγούμενο ασθενή και ως εκ τούτου να είναι μεγάλος ο κίνδυνος διασποράς των νοσοκομειακών λοιμώξεων.
Ακόμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ υπάρχει μεγάλη ανεπάρκεια σε αντισηπτικά, γάντια, αναλώσιμα υλικά (γάζες, καθετήρες, Foley, κ.λπ.), επιθέματα κατακλίσεων καθώς και σε υλικά καθαριότητας και απολύμανσης (χειροπετσέτες, σαπούνια κ.α.) με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα. Τέλος, μεγάλες είναι και οι ελλείψεις ιματισμού.
«Τα σεντόνια αλλάζουν μία φορά την εβδομάδα. Οι κουβέρτες δεν πλένονται σχεδόν ποτέ. Οι ασθενείς αναγκάζονται να φέρουν σεντόνια και κουβέρτες από το σπίτι τους. Δεν υπάρχουν πάνες. Δεν υπάρχει καν χαρτί υγείας στις τουαλέτες. Μεγάλη είναι η ανεπάρκεια σε στρώματα και εξοπλισμό πρόληψης και αντιμετώπισης των κατακλίσεων. Τα απλά στρώματα στις κλινικές είναι δεκαετιών με προβλήματα σε ζητήματα υγιεινής» υποστηρίζουν μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία.
Η ΠΟΕΔΗΝ κατηγορεί ακόμα τους εργολάβους καθαριότητας ότι δεν τηρούν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους και μειώνουν παράνομα τις ώρες καθαριότητας και το προσωπικό που προβλέπουν οι συμβάσεις. «Οι τουαλέτες και οι κλινικές δεν καθαρίζονται μέχρι την επόμενη μέρα το πρωί. Μια καθαρίστρια τη νύχτα σε νοσοκομείο 700 κλινών. Για να γλιτώσουν οι εργολάβοι χρήματα μειώνουν κατά πολύ τα υλικά (χλωρίνη, χαρτιά, σαπούνια στις τουαλέτες κλπ) από τα προβλεπόμενα στις συμβάσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Να σημειωθεί ότι, πάνω απο 4. 000.000 ασθενείς υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο εμφανίζουν νοσοκομειακή λοίμωξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με εκτιμώμενο αριθμό θανάτων 37.000.
Η νοσηρότητα από νοσοκομειακές λοιμώξεις στις χώρες της ΕΕ είναι 5% των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Στη χώρα μας προσβάλλονται από νοσοκομειακές λοιμώξεις κατά μέσο όρο το 15% των εισαγωγών στα Δημόσια Νοσοκομεία και η θνησιμότητα είναι πάνω από το 30% των προσβληθέντων. Στην υπόλοιπη ΕΕ είναι στο 15%.
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις κατανάλωσης αντιβιοτικών και εμφάνισης ανθεκτικών βακτηρίων. Στα ελληνικά νοσοκομεία, τα συχνότερα απομονωθέντα παθογόνα-αίτια νοσοκομειακών λοιμώξεων είναι το Αcinetobacter, η Klebsiella και η Pseudomonas. Το ποσοστό θνησιμότητας από αυτά τα τρία φτάνει το 50% προσβληθέντων.