Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Καμία υποχώρηση στα εργασιακά

Μήνυμα της κυβέρνησης στους θεσμούς

Την ώρα που ο Σόιμπλε «ξαναχτυπά» θυμίζοντας πως πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η ανταγωνιστικότητα, η κυβέρνηση «βλέπει» ουσιαστική σύγκλιση με τους θεσμούς για εξωδικαστικό και δικαιοσύνη

«To ΔΝΤ επιμένει για μια σειρά μεταρρυθμίσεων που πιστεύουμε ότι δεν θα βοηθήσουν στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και τόνισε: «Θα περάσουμε τη β” αξιολόγηση χωρίς να κάνουμε υποχωρήσεις στα εργασιακά».

Ο κ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ τη Δευτέρα, σημείωσε πως πρωτίστως η κυβέρνηση επιδιώκει να επαναφέρει το καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων. Επίσης, επιδιώκει να ξεκαθαρίσει αν το ΔΝΤ θέλει να είναι μέσα στο πρόγραμμα ή εκτός και με ποιον τρόπο θα συμμετάσχει. Υπογράμμισε, ακόμα, ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να μην θέτει ακραίους όρους συμμετέχοντας στο πρόγραμμα. Επισήμανε πως επιδίωξη είναι, στο Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να έχει κλείσει η αξιολόγηση και να έχουν τεθεί εγγυήσεις για το χρονοδιάγραμμα ρύθμισης του χρέους. Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Σόιμπλε τόνισε πως πρόκειται για γνωστές θέσεις του από το 2010, αλλά, εκτίμησε, ότι έχει πλέον αλλάξει το κλίμα καθώς «τα έχει βάλει με όλη την Ευρώπη και ακόμη με τον πρόεδρο Ομπάμα». «Η ρύθμιση του χρέους και η επιστροφή στις αγορές σημαίνει ότι θα υπάρχει άμεσος αντίκτυπος στους πολίτες. Είναι ξεκάθαρο πως είναι το πρώτο βήμα για να χαλαρώσει το καθεστώς επιτροπείας» κατέστησε σαφές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Κατηγόρησε την ΝΔ ότι «ζητά εκλογές γιατί θέλει να αποτύχει η διαπραγμάτευση, να έλθει η ίδια και να φέρει ένα σκληρό μνημόνιο ως αντιστάθμισμα για την ελάφρυνση του χρέους». Υποστήριξε πως η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει στις πολιτικές λιτότητας και μιλά για φοροελαφρύνσεις, αλλά για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση ουδέποτε έχει μιλήσει για success story αφού γνωρίζει ότι υπάρχουν βαθιά προβλήματα στην κοινωνία τα οποία προσπαθεί να περιορίσει και αναζητά τρόπους να στηρίξει όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα είναι η πρόσβαση στην περίθαλψη για 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες. Συμπλήρωσε, τέλος, πως ήδη η κυβέρνηση με τις πολιτικές της έχει μειώσει την ανεργία κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες και θα μειωθεί περαιτέρω το 2017.

«Ουσιαστική σύγκλιση» κυβέρνησης-θεσμών για εξωδικαστικό και δικαιοσύνη Ουσιαστική σύγκλιση μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των θεσμών σε όλα τα θέματα που αφορούν στα χρηματοπιστωτικά και τη δικαιοσύνη, υπήρξε κατά τις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη και Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή με τους επικεφαλής των κλιμακίων. Αυτό ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι οι συναντήσεις αυτές ολοκληρώθηκαν σε καλό κλίμα και στις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποσαφηνιστούν οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες.

Ο Σόιμπλε «ξαναχτυπά»
Το πρόβλημά της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της, επανέλαβε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε. Αξίζει να σημειώθεί ότι μετά την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα και τις επανειλημμένες αναφορές του στην ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους, ο Σόιμπλε έχει επιδοθεί σε μπαράζ δηλώσεων για το θέμα, επιστρατεύοντας διάφορα -αρκετές φορές μάλιστα… πρωτότυπα- επιχειρήματα, όπως ότι μια ελάφρυνση θα ήταν παροχή κακής υπηρεσίας στην Ελλάδα. Εν συνεχεία βέβαια έγινε πιο επιθετικός επιστρέφοντας στις γνωστές θέσεις του ότι οι Έλληνες εξακολουθούν να ζουν πάνω από τις δυνατότητες τους.
Ακόμη ο Σόιμπλε κάλεσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αρχίσει να αντιστρέφει σταδιακά την επεκτατική νομισματική πολιτική της, αλλά με ιδιαίτερη προσοχή. «Δεν θα κουραστώ να λέω ότι θα προτιμούσα να ξεκινήσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα», δήλωσε. Πρόσθεσε πάντως ότι «η έξοδος από αυτή την ασυνήθιστη νομισματική πολιτική πρέπει να γίνει με τεράστια προσοχή», προειδοποιώντας για πιθανές αντιδράσεις σοκ σε τέτοια μέτρα.