Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Πρώτη (και) στην Πιερία η ΔΚΜ

Εκλογές Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

1

Δεν αποτέλεσαν την εξαίρεση οι μηχανικοί της Πιερίας οι οποίοι ανέδειξαν πρώτη δύναμη στις εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου και στην Πιερία τη Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών. Δεύτερη δύναμη αναδείχθηκε η Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών.

Ωστόσο, η συμμετοχή των μελών του ΤΕΕ της Πιερίας, κυμάνθηκε αρκετά πάνω από το Πανελλήνιο μέσο όρο, αφού περισσότεροι από 230 μηχανικοί όλων των ειδικοτήτων (από τα 700 περίπου μέλη) προσήλθαν στη διαδικασία η οποία ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής. Για την αντιπροσωπεία του ΤΕΕ στην Πιερία ψήφισαν 236 μηχανικοί. Άκυρα 7 και Λευκά 5 ψηφοδέλτια Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: ΔΚΜ-Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών 71 Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών (ΔΥ.ΣΥ.Μ.) 39 ΤΕΕ Υπό Κατασκευή-Μηχανικοί της Κατασκευής 21 Ανασυγκρότηση Μηχανικών – ΤΕΕ από την Αρχή 19 ΔΥΝΑ.ΜΗ. 12 Πρόοδος και Αναβάθμιση ΤΕΕ 11 Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών-Οικολόγοι 12 Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών 08 Αριστερή Αγωνιστική Συσπείρωση –ΑΡ.ΑΓ.Ε.Σ. 06 Μηχανικοί Εκπαίδευσης 05 Δημοκρατική Παράταξη Μηχανικών (ΔΗ.ΠΑ.Μ) 04 ΕΛΕΜ 04 Μηχανικοί επί τω Έργω 04 Από μια ψήφο έλαβαν οι παρατάξεις: «#block ΤΕΕ Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων Ανέργων», «Ανεξάρτητη Κίνηση Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων, «Δημοκρατικός Αγώνας Μηχανικών» και «Περιφερειακή Συνεργασία Μηχανικών» Καμία ψήφο δεν έλαβαν οι παρατάξεις: «Ανεξάρτητοι Μηχανικοί Θράκης», «Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης (ΑΜΑΚ)», «Ενωτική Κίνηση Μηχανικών» και οι δύο ανεξάρτητοι υποψήφιοι

Η ΔΚΜ πρώτη δύναμη και στην Κ. Μακεδονία
Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που έδωσε το ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, «ποσοστό 37,2% για την ανάδειξη των 60 μελών της περιφερειακής Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) έλαβε στην Κεντρική Μακεδονία η Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών (ΔΚΜ), με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη παράταξη, που πρόσκειται στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, ν’ αναδειχτεί πρώτη δύναμη στις εκλογές των μηχανικών στις 20 Νοεμβρίου.
Επί συνόλου 4.687 έγκυρων ψήφων, η ΔΚΜ έλαβε τις 1743 στα 27 εκλογικά κέντρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (20 στον νομό Θεσσαλονίκης, δύο στις Σέρρες και από ένα σε Ημαθία, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία και Χαλκιδική).
Στη δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα βρέθηκαν η “Ανασυγκρότηση Μηχανικών-ΤΕΕ από την αρχή” (πρόκειται για παράταξη με επικεφαλής τον Δημήτρη Μήτρου, που είχε αποσπαστεί από τη ΔΚΜ) με ποσοστό 14,2% και η “Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών (ΔΗ.ΣΥ.Μ)”, που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ με 12,8%.
Στην τρίτη θέση εμφανίζεται η πρωτοεμφανιζόμενη παράταξη του ευρύτερου κεντρώου και κεντροδεξιού χώρου “Δυναμικοί Μηχανικοί” (ΔΥΝΑ.ΜΗ), με επικεφαλής τον Παναγιώτη Αντιβαλίδη, που έλαβε ποσοστό 9,5% και στην τέταρτη η Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών (πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ) με 8,9%.
Σε μεγάλη δύναμη εξελίχθηκε και η αποχή, αφού από το σύνολο των περίπου 16.000 μηχανικών-μελών του ΤΕΕ/ΤΚΜ προσήλθαν στις κάλπες μόνο οι 4.878 (4687 έγκυρα, 93 άκυρα και 98 λευκά).
Υπενθυμίζεται ότι από τους 60 εκλεγμένους στην Αντιπροσωπεία θα εκλεγούν στη συνέχεια ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος, ο γραμματέας και τα οκτώ μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ.
Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ στην προηγούμενη θητεία, Πάρις Μπίλλιας (έλαβε 811 ψήφους, τις περισσότερες μεταξύ των υποψηφίων στην Κεντρική Μακεδονία, που αντιστοιχούν στο μεγαλύτερο ποσοστό της τελευταίας 20ετίας σε υποψήφιο), δήλωσε: “Θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους που τίμησαν εμένα και τη ΔΚΜ με την εμπιστοσύνη τους. Η εμπιστοσύνη αυτή αυξάνει το αίσθημα της ευθύνης και μας γεμίζει με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για την εκπλήρωση των δεσμεύσεών μας απέναντι στους μηχανικούς. Παρά τη δυσμενή για την Ελλάδα συγκυρία, θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις αυτές, οι οποίες αφορούν την αναβάθμιση του επαγγέλματος του μηχανικού, την αντιμετώπιση της ανεργίας, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών του νόμου Κατρούγκαλου και τον εκσυγχρονισμό του χωροταξικού πλαισίου, που αποτελεί κλειδί για να υπάρξει ανάπτυξη στην Ελλάδα”.
Για την Αντιπροσωπεία Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας, ψήφισαν 229 μηχανικοί της Πιερίας. Βρέθηκαν 2 άκυρα και 4 λευκά ψηφοδέλτια. Έγκυρα 223
Οι ψήφοι που έλαβαν οι παρατάξεις έχουν ως εξής:
ΔΚΜ-Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών 96
Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών (ΔΥ.ΣΥ.Μ.) 48
Ανασυγκρότηση Μηχανικών – ΤΕΕ από την Αρχή 24
ΔΥΝΑ.ΜΗ. 15
Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών-Οικολόγοι 09
Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών 16
Μηχανικοί Εκπαίδευσης 05
ΕΛΕΜ 06
Ενωτική Αριστερή Συσπείρωση Μηχανικών 04
Ανεξάρτητη Κίνηση Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων 0