Τα Ολύμπια Νέα

Κοινωνικά

Το ακτινίδιο έχει τη δική του γιορτή!

Ολοκληρώθηκε στον Καταχά

Μια πρωτότυπη γιορτή διοργάνωσαν οι άνθρωποι της Κεπίν ΚΟΙΝΣΕΠ και της Βιώσιμης Ανάπτυξης ΚΟΙΝΣΕΠ, την Κυριακή το πρωί, στον Καταχά Πιερίας, από εκεί που ξεκίνησε η συγκεκριμένη καλλιέργεια πριν από μερικές δεκαετίες, για να κατακτήσει τελικά μεγάλη μερίδα αγροτών και όχι μόνον.

Η Γιορτή Ακτινιδίου είναι γεγονός για τον Καταχά Πιερίας και έγινε όπως υποστηρίζουν οι άνθρωποι των ΚΟΙΝΣΕΠ «στην προσπάθειά τους να έρθουν πιο κοντά στην τροφή μας, να μαζέψουν τα ακτινίδια του φετινού χειμώνα κατευθείαν από τα δέντρα». Μικροί και μεγάλοι μυήθηκαν στην διαδικασία κοπής και συλλογής των ακτινιδίων από το δέντρο, ο καλός και μαλακός καιρός βοήθησε στο να υπάρχει μεγάλη συμμετοχή και η εργασία να μετατραπεί σε διασκέδαση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Καταχάς θεωρείται η πατρίδα των ακτινιδίων στην Ελλάδα καθώς είναι το πρώτο μέρος που καλλιεργήθηκαν ακτινίδια στην Πιερία και ένα από τα πρώτα μέρη πανελλαδικά. Τα δέντρα είναι χαμηλά, γεγονός που διευκολύνει τη συλλογή τους ακόμη και από μικρά παιδιά. Αφού γεμίσανε τις κλούβες τους, κολατσίσανε στο χωράφι.
Το ακτινίδιο είναι ο βασιλιάς της βιταμίνης C σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο φρούτο. Ο καρπός του ακτινιδίου είναι πλούσιος σε κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία. Αποτελεί το καλύτερο μέσο για την άμυνα κατά των μικροβίων, απομακρύνει τον κίνδυνο θρομβώσεων στο κυκλοφορικό σύστημα και διασφαλίζει τη σωστή πέψη και λειτουργία του εντέρου.
Τέλος, συντελεί στη βελτίωση της όρασης, χάρις στο αντιοξειδωτικό λουτεΐνη. Ήταν η 1η Γιορτή Ακτινιδίου που κύλησε όμορφα, απέριττα και χωρίς τυμπανοκρουσίες και τις όποιες γνωστές μεγαλόσχημες παρουσίες.
Με υγεία του χρόνου ακόμη καλύτερα!
Πληρ.: Γιάννης Τσιμπονίδης