Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

«Κάποιοι θα έπρεπε να ντρέπονται…»

Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας:2016111701

«Βολές» κατά πάντων εξαπέλυσε η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας, με αφορμή τη συνεχιζόμενη παραμονή των προσφύγων υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στην Πέτρα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή η Εθελοντική Ομάδα Δράσης, αναφέρει οτι «κάποιοι θα έπρεπε να ντρέπονται» για αυτήν την κατάσταση. Ωστόσο, οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν οτι η αναχώρηση των προσφύγων από την Πέτρα θα ξεκινήσει τμηματικά σήμερα (ενώ ήταν να έχει ολοκληρωθεί έως χθες Κυριακή). Ο προορισμός των 1200 Γιεζίντι θα είναι σε ένα κέντρο στην περιοχή της Βόλβής (600 άτομα), σε δύο κέντρα φιλοξενίας των 200 ατόμων στην Χαλκηδόνα, ενώ ακόμη 200 θα προωθηθούν στην Αθήνα, αφού φαίνεται οτι για αυτούς ολοκληρώνεται η διαδικασία προώθησής τους σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα.
Στην ανακοίνωσή της η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας αναφέρει «Στην Πέτρα Ολύμπου πεθαίνουν άνθρωποι από το κρύο μέσα σε σκηνές. Και όμως, η προγραμματισμένη μετεγκατάσταση των προσφύγων, μεταξύ των οποίων 600 παιδιά, δεν πραγματοποιείται και αναβάλλεται συνεχώς.
Τελικά, κανείς δεν συγκινήθηκε από τις προειδοποιήσεις της τοπικής κοινωνίας, πως εκεί, σε αυτό το υψόμετρο, τον χειμώνα, θα πεθάνουν άνθρωποι. Άνθρωποι που γλύτωσαν από την βαρβαρότητα του ISIS, θα τους σκοτώσει το ψύχος του χειμώνα.
Εκεί, τα βράδια, σε υψόμετρο 600 μέτρων, η θερμοκρασία κατεβαίνει κάτω από το μηδέν με αποτέλεσμα η παραμονή μέσα στις σκηνές να γίνεται αφόρητη. Ο μισός πληθυσμός του σταθμού φιλοξενίας έχει αρρωστήσει, ενώ τα περιστατικά που διακομίζονται καθημερινά στο κρατικό Νοσοκομείο Κατερίνης έχουν αυξηθεί κατά 500% σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα. Μόνιμα πλέον, ένα από τα τρία ασθενοφόρα που διαθέτει το ΕΚΑΒ Κατερίνης (τα βράδια διαθέτει μόνο δύο) μεταφέρει ασθενείς από την Πέτρα στο Νοσοκομείο της πόλης, το οποίο ήδη βρίσκεται σε δραματική κατάσταση λόγω έλλειψης προσωπικού.
Κι όμως, δεν ιδρώνει το αυτί κανενός! Ούτε και των διεθνών οργανισμών, οι οποίοι χρηματοδοτούνται αδρά και υποτίθεται ελέγχουν και ενισχύουν τις κρατικές δομές που ανέλαβαν να σηκώσουν και αυτόν τον Σταυρό.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι αδύνατον να τηρηθούν οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής. Την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016, αντιπροσωπεία του κέντρου φιλοξενίας επισκέφτηκε τον Καπνικό Σταθμό και παρακάλεσε για άμεση παροχή βοήθειας (φάρμακα, παιδικές τροφές, είδη υγιεινής, κουβέρτες και υπνόσακους). Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας για μια ακόμη φορά ανταποκρίθηκε άμεσα και συγκέντρωσε τα υλικά που χρειάζονται, τα οποία παραδόθηκαν την επομένη στους πρόσφυγες.
Πρόκειται για δωρεές τροφίμων, φαρμάκων και ειδών ρουχισμού τα οποία μας εμπιστεύονται χιλιάδες συμπολίτες μας.
Και μια και μιλάμε για είδη ενδυμασίας, να θυμίσουμε τα παρακάτω: Τον περασμένο Απρίλιο, μετά από δημόσιο κάλεσμα τοπικής αρχής για συγκέντρωση ειδών ενδυμασίας για τους πρόσφυγες, η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας ανταποκρίθηκε και σε αυτό το κάλεσμα και παρέδωσε τρία τρέιλερ χαρτοκιβώτια με διαλεγμένα, καθαρά ρούχα.
Με μεγάλη λύπη διαπιστώνουμε πως τα ρούχα αυτά βρίσκονται ακόμα στον ίδιο χώρο», καταλήγει η ανακοίνωση στην οποία επισυνάπτεται και η σχετική φωτογραφία από την «ξεχασμένη» βοήθεια σε αποθήκη.