Τα Ολύμπια Νέα

Οικονομία

Διαπραγμάτευση στρωμένη με «αγκάθια»

Ξεκίνησε ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς

Ετοιμη για νέο γύρο υποχωρήσεων (;) έναντι των δανειστών εμφανίζεται πλέον η κυβέρνηση και επί τη βάσει του νέου κειμένου συμφωνίας (SMoU) που έφτασε στα χέρια της χθες το πρωί. Ο νέος κύκλος διαπραγμάτευσης ξεκίνησε ήδη, με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και την υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου.

Αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι το κείμενο που παρέδωσαν οι θεσμοί έχει μια σειρά ανοιχτών θεμάτων, επί των οποίων θα συνεχίζονται οι τεχνικές διαπραγματεύσεις και αφού αποχωρήσουν από την Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών. «Στόχος μας είναι έως την Τρίτη να βρεθούμε σε ένα σημείο ώστε να μπορεί να φτάσουμε σε συμφωνία ακόμα και εξ αποστάσεως, με ορόσημο την 5η Δεκεμβρίου», ανέφερε η ίδια πηγή. Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στα εργασιακά, αλλά και στα δημοσιονομικά, σε σχέση και με τον προϋπολογισμό του 2017 που κατατίθεται σήμερα ατη Βουλή. Η ίδια κυβερνητική πηγή ισχυρίστηκε πως η απόσταση για το δημοσιονομικό κενό περιορίστηκε σε μόλις 50 εκατ. για το 2017, παραδέχτηκε όμως ότι για το 2018 η απόσταση παραμένει στα περίπου 600 εκατ. ευρώ, όπως το υπολόγισαν και κατά την προηγούμενη αποστολή τους στην Αθήνα οι δανειστές, το περασμένο καλοκαίρι. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένουν οι διαφωνίες μεταξύ κοινοτικών θεσμών και ΔΝΤ, ενώ «αγκάθια» εξακολουθούν να υπάρχουν και στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων. Σημείωνεται ότι για την κρίσιμη συνάντηση που έχει αυτή την ώρα η κυρία Αχτσιόγλου με τους επικεφαλής των κλιμακίων (ΕΕ, ΕΚΤ, EMS, ΔΝΤ) είχε λάβει οδηγίες απευθείας από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο επισκέφθηκε για τον σκοπό αυτό, ώστε να απαντήσει στους δανειστές αν αποδέχεται τις αξιώσεις τους για απελευθέρωση ή διπλασιασμό τουλάχιστον του ορίου στις ομαδικές απολύσεις, για τους περιορισμούς στις απεργίες αλλά, κυρίως, για το νέο μοντέλο εργασιακών σχέσεων και τι θα ισχύσει με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Ηδη όμως η ελληνική πλευρά, στην αγωνιώδη προσπάθειά της για επίτευξη συμφωνίας, έχει εγκαταλείψει την «κόκκινη γραμμή» της στο θέμα των ομαδικών απολύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν δηλώνει πλέον ότι θα περιμένει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις ομαδικές απολύσεις στην ΑΓΕΤ-Lafarge, αλλά δείχνει διατεθειμένη να προχωρήσει σε αλλαγές στο ισχύον πλαίσιο, ώστε να προβλέπεται μόνο προέγκριση των απολύσεων από το υπουργείο Εργασίας, εφόσον συμφωνούν εργαζόμενοι και εργοδότες. Στόχος είναι να μην αυξηθεί, όμως, το ισχύον ανώτατο όριο ομαδικών απολύσεων. Οσον αφορά στο δημοσιονομικό πεδίο, χθες το μεσημέρι, οι υπουργοί κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης παρουσίασαν στους θεσμούς τον νέο προϋπολογισμό και τα μέτρα της διετίας 2017-2018. Η κυβέρνηση προβάλει την υπερείσπραξη των φόρων και την υπερβάλουσα μείωση στις κρατικές δαπάνες, για να υποστηρίξει πως το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα ξεπεράσει και το 0,63% που έλεγε το προσχέδιο του προϋπολογισμού πριν ένα μήνα (έναντι μνημονιακού στόχου 0,5%). Ωστόσο Οι δανειστές (και η Κομισιόν ακόμα) θεωρούν υπεραισιόδοξες τις προβλέψεις από εισπράξεις 2,5 δισ. επιπλέον από φόρους το 2017 και τα επόμενα χρόνια.

«Μονιμοποίηση της εργασιακής ζούγκλας» προβλέπει ο Δ.Κουτσούμπας
«Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης σημαίνει μονιμοποίηση της εργασιακής ζούγκλας, διατήρηση του σκληρού πυρήνα του αντεργατικού καθεστώτος που διαμορφώθηκε τα προηγούμενα χρόνια από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ» ανέφερε από το Ηράκλειο, μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματός του, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσουμπάς, ολοκληρώνοντας την τριήμερη επίσκεψή του στην Κρήτη.
Ο κ. Κουτσούμπας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση εστιάζοντας στα εργασιακά θέματα και στην ελάφρυνση του χρέους, που εκτίμησε πως κανείς δεν πρόκειται να μειώσει χωρίς νέα μέτρα, νέες θυσίες, ενώ μίλησε και για και νέο πρόγραμμα που όπως είπε «όπως κι αν το ονομάσουν θα είναι το 4ο μνημόνιο κι ας το αρνείται η κυβέρνηση λέγοντας ούτε κουβέντα να γίνεται γι” αυτό».
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ χαρακτήρισε την κυβέρνηση αστική σημειώνοντας πως «με το αριστερό προσωπείο επιδιώκει να βγάλει το κεφάλαιο από την κρίση με το λαό και τη νεολαία να ματώνουν, θέλει να δώσει ανάσα ζωής στο σάπιο σύστημα που το μόνο που έχει να προσφέρει στην εργατική τάξη είναι ανεργία, φτώχεια, κρίσεις και πολέμους»
Όπως ανέφερε «δική μας φιλοδοξία είναι να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις μέσα στο λαό για να μην περάσουν οι νέες ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα που ετοιμάζονται, να μην νομιμοποιηθεί στην εργατική λαϊκή συνείδηση η αντιλαϊκή πολιτική, να μην συνεχίσει ο λαός να πληρώνει τα βάρη της κρίσης, να διεκδικήσει αναπλήρωση των απωλειών, να μην θεωρήσει τέλος πάντων όλα όσα έχασε στα χρόνια της κρίσης «περασμένα – ξεχασμένα».
Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα «φιλοδοξία μας είναι να γίνουμε πιο ικανοί, ώστε να πρωτοστατούμε στους καθημερινούς αγώνες των εργαζομένων, να συμβάλουμε στην ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος, στην ενίσχυση της λαϊκής συμμαχίας σε κατεύθυνση σύγκρουσης με τα μονοπώλια και την εξουσία τους, για το σοσιαλισμό – κομμουνισμό».
Επίσης, ο Γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε πως ότι βαδίζοντας προς τη συμπλήρωση των 100 χρόνων «θέλουμε να γίνουμε πιο ικανοί στην προβολή της πολιτικής μας πρότασης, που απαντάει στη δυνατότητα οι εργαζόμενοι να ζήσουν καλύτερα, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους»
Ακολούθως ο κ. Κουτσούμπας αναφερόμενος στη δεύτερη αξιολόγηση, είπε ότι έχει ως βασικό θέμα τα εργασιακά, δηλαδή νέες ανατροπές στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και πρόσθεσε:«Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης σημαίνει μονιμοποίηση της εργασιακής ζούγκλας, διατήρηση του σκληρού πυρήνα του αντεργατικού καθεστώτος που διαμορφώθηκε τα προηγούμενα χρόνια από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που γκρέμιζαν μία – μία τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος, αλλά και νέα αναγκαία μέτρα στήριξης της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου»