Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

«Εικονομαχία» με φόντο την Πέτρα

Την επιστροφή της Παναγιάς της Βρεφοκρατούσας στην Πέτρα ζητά ο διοικητής του Νοσοκομείου

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ιδιαίτερος αναμένεται να είναι ο σημερινός εορτασμός των Εισοδίων της Θεοτόκου στις εγκαταστάσεις της πρώην Μονής Πέτρας Ολύμπου, λόγω του «παρασκηνίου» που προηγήθηκε ανάμεσα στη Διοίκηση του Νοσοκομείου, του Εργαζόμενους του πρώην ΨΝΠΟ και της Μητρόπολης. Ο λόγος, η απουσία της Εικόνας της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας!

Ερωτηματικό παραμένει για το εάν ο σημερινός εορτασμός των Εισοδίων της Θεοτόκου στον ομώνυμο Βυζαντινό Ναό της Πέτρας Ολύμπου, πραγματοποιηθεί με το Ιερό Κειμήλιο της εικόνας της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας. Η συγκεκριμένη εικόνα «αφαιρέθηκε» τον περασμένο Μάιο για προσκύνημα στο Βόλο (κατόπιν αιτήματος του Μητροπολίτη) και έκτοτε (σύμφωνα με τον Διοικητή του Νοσοκομείου) δεν έχει επιστρέψει στην πρώην Μονή. Το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί ο σημερινός εορτασμός χωρίς τη συγκεκριμένη εικόνα, προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του κ. Μυστρίδη, ο οποίος παρά τις συνεχείς οχλήσεις προς τον Μητροπολίτη, δεν έλαβε απάντηση για το ποιες είναι οι προθέσεις του κ.κ. Γεωργίου. Αντίδραση όμως προκάλεσε και στο Σωματείο Εργαζομένων του πρώην ΨΝΠΟ, οι οποίοι ήδη προανήγγειλαν τη μη συμμετοχή τους στον σημερινό εορτασμό στην Πέτρα. Σε επιστολή του προς τον Μητροπολίτη, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο ίδιος, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κατερίνης, αναφέρει: «Επί 80 έτη οι εικόνες της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας και των Εισοδίων της Θεοτόκου βρίσκονταν για προσκύνημα την Ημέρα των Εισοδίων της Θεοτόκου (21-11-2016) για όλο το προσωπικό και τους κατοίκους της γύρω περιοχής στη Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Πέτρας Ολύμπου. Η εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας παραχωρήθηκε στη Μητρόπολη Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος για προσκύνημα στο Βόλο και έκτοτε δεν έχει επιστραφεί. Ως Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης –Ψυχιατρικός Τομέας εκφράζουμε τη δυσαρέσκεια μας για την απουσία της εικόνας από τις 09-05-2016 από τη Μονή και ιδιαίτερα για την απουσία της Εικόνας τη συγκεκριμένη ημέρα των Εισοδείων της Θεοτόκου παρά τις επανειλημμένες γραπτές και προφορικές οχλήσεις της Διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κίτρους Πλαταμώνος και Κατερίνης. Από την έναρξη της γραπτής αλλά και προφορικής επικοινωνίας μας με το Σεβασμιότατο θεωρούμε ότι υπήρξε ο απαραίτητος χρόνος προετοιμασίας ώστε να παρευρίσκεται η εικόνα τη συγκεκριμένη ημέρα στη Μονή με όλες τις αρμόζουσες τιμές. Ευελπιστούμε έστω και την τελευταία στιγμή ότι ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας και πνευματικός μας Πατέρας θα εισακούσει τις παρακλήσεις μας.»

Για το ίδιο θέμα, προχώρησε σε καταγγελία και το Σωματείο Εργαζομένων του πρώην ΨΝΠΟ, στην οποία αναφέρει οτι το Σωματείο, «βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να ενημερώσει και να καταγγείλει στον Πιερικό λαό, οτι από τις 9 Μαϊου 2016 δόθηκε η εικόνα της Παναγίας της Πέτρας, στη Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κατόπιν αιτήματός της, για να τεθεί σε προσκύνημα στο Βόλο. Έκτοτε δεν έχει επιστραφεί ακόμη και σήμερα εν’όψη του εορτασμού των Εισοδίων της Θεοτόκου στις 21 Νοεμβρίου. Όλες οι ενέργειες της Διοίκησης του Νοσοκομείου, της εκκλησιαστικής επιτροπής καθώς και του Σωματείου Εργαζομένων, για την επιστροφή της εικόνα, συνάντησαν την άρνηση του Μητροπολίτη κ.κ. Γεωργίου. Επισημαίνουμε οτι εδώ και 80 χρόνια η εορτή των Εισοδίων γίνεται στην εκκλησία στις παλιές εγκαταστάσεις της Πέτρας, με διοργάνωση από την εκκλησιαστική επιτροπή του Νοσοκομείου, των εργαζομένων και των ασθενών. Ως εκ τούτου το Σωματείο Εργαζομένων αποφάσισε ωςένδειξη διαμαρτυρίας να μην συμμετέχουμε στον εορτασμό και ζητάμε συγνώμη από τον Πιερικό λαό για την ελλειπή φετινή διοργάνωση.»