Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

«Δεν φταίει το Σύνταγμα για το χάλι μας…»

Για την Συνταγματική Αναθεώρηση μίλησε ο Θ. Φορτσάκης στην Κατερίνη

img_0254

Τα προβλήματα της χώρας δεν είναι προβλήματα Συντάγματος αλλά συνταγματικής εφαρμογής, υποστήριξε ο κ. Φορτσάκης, υπογραμμίζοντας πως πρώτα από όλα θα πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα για το εάν εφαρμόζουμε το υπάρχον Σύνταγμα

Ο βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Φορτσάκης, ήταν ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Κατερίνης, με θέμα την Συνταγματική αναθεώρηση.

Τον ομιλητή, υποδέχθηκε στο Επιμελητήριο ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Μπρουσκέλης, ενώ την εκδήλωση παρακολούθησαν η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, ο δήμαρχος Κατερίνης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, αντιδήμαρχοι, πολλοί νομικοί καθώς και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Φορτσάκης, με «απλά ελληνικά» αναφέρθηκε στην επικείμενη αναθεώρηση του ελληνικού συντάγματος, αφού πρώτα έκανε μια σημαντικής επισήμανση. «Αν είχαμε ελάχιστη φαντασία ως νομοθέτης και ως δικαστική εξουσία θα είχαμε υπερβεί τα προβλήματα που θεωρούμε αντισυνταγματικά και θα τα είχαμε επιλύσει χωρίς να χρειάζεται να αναλώνουμε το χρόνο μας σε αναθεωρήσεις», είπε ο καθηγητής, συμπληρώνοντας πως «μας αρέσει να αποδίδουμε τα προβλήματα σε θεσμούς και σε κείμενα ενώ στην πραγματικότητα τα προβλήματα βρίσκονται στο εγκέφαλό μας». Όχι μόνο θα μπορούσαμε να επιτύχουμε καλύτερες λύσεις στο πλαίσιο του Συντάγματος αλλά τολμώ να πω ότι δεν τηρούμε και το Σύνταγμα το οποίο έχουμε, ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρθηκε εκτενώς στις προτάσεις του κόμματός του για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, οι οποίες επικεντρώνονται σε επτά τομείς. Πριν από αυτό ο κ. Φορτσάκης σχολίασε πως το Σύνταγμά μας έτσι όπως είναι συνταγμένο από το 1975 και μετά είναι ένα πάρα πολύ καλό σύνταγμα το οποίο μπορεί να έχει άναγκη από βελτιώσεις και μπορεί να έχει προβλήματα, ωστόσο είναι ακόμη και σήμερα σύγχρονο «και πάντως η γνώμη μου είναι ότι δε φταίει σε τίποτα για το χάλι στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα σήμερα» σημείωσε. «Τα προβλήματα της χώρας δεν είναι προβλήματα Συντάγματος αλλά συνταγματικής εφαρμογής» ανέφερε, επισημαίνοντας πως στη χώρα μας επικρατεί «συνταγματική απειθαρχία» Ο πρώην Πρύτανης μάλιστα, αναφέρθηκε και σε «τρανταχτά» παραδείγμα συνταγματικής απειθαρχίας, υπογραμμίζοντας πως αυτό που προέχει είναι να απαντήσουμε αν υπάρχει ανάγκη για Συνταγματική αναθεώρηση ή να εφαρμόσουμε το ήδη υπάρχον

Κατά τον κ. Φορτσάκη, ως πρώτο παράδειγμα συνταγματικής απειθαρχίας υπήρξε το δημοψήφισμα για το τρίτο μνημόνιο. «Διότι κι αν ακόμα υποθέσουμε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα ως προς το χαρακτήρα του ως εθνικού, υπήρχε μία κατάφορη παραβίαση των προϋποθέσεων υπό τις οποίες ένα δημοψήφισμα μπορεί να έχει συνταγματικό χαρακτήρα» ανέφερε κάνοντας λόγο για ένα ασαφές ερώτημα που δεν καταλάβαινε κανείς τι πρέπει να απαντήσει, δεν υπήρχε καν αναρτημένο στους χώρους όπου είχαμε κληθεί να ψηφίσουμε, δεν υπήρχε ο απαραίτητος χρόνος προετοιμασίας των ψηφοφόρων για να καταλάβουν περι τίνος πρόκειται και υπήρξε επιπλέον η προσπάθεια να μεταφερθεί ένα ζήτημα το οποίο ανήκε στην ευθύνη της κυβέρνησης, να περάσει στην ευθύνη του εκλογικού σώματος.»

Ως δεύτερο παράδειγμα, ανέφετε τις εκλογές που ακολούθησαν του δημοψηφίσματος, υποστηρίζοντας οτι έγιναν «για λόγους κομματικούς ενώ υποτίθεται ότι κάλυπταν λόγους εθνικούς.»

Ο κ. Φορτσάκης, ως επιπλέον συνταγματική απειθαρχία, ανέφερε τη μη συνέναιση της τότε αντιπολίτευσης στην εκλογή οποιουδήποτε προσώπου στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας «με σκοπό απλώς και μόνο να προκληθεί εκλογή, πράγμα που είναι κατάφορα αντισυνταγματικό.»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και σε περιπτώσεις που αφορούν την λειτουργία της Βουλής, όπου υπήρξε κατάφορη αντισυνταγματικότα. «Καλούμαστε για παράδειγμα να εγκρίνουμε και να ψηφίσουμε νομοσχέδια τα οποία περιέχουν συνεχώς και συστηματικά διατάξεις που είναι άσχετες με το κύριο αντικείμενό τους. Και όμως για όποιον ξέρει ελληνικά και δε χρειάζεται να είναι νομικός για να το κατανοήσει, απαγορεύεται να περιλαμβάνονται στα νομοσχέδια διατάξεις άσχετες με το κύριο αντικείμενό τους.» Ως αντισυνταγματικές συμπεριφορές χαρακτήρισε την απουσία του πρωθυπουργού και των υπουργών οι οποίοι δεν προσέρχονται να απαντήσουν σε ερωτήσεις κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, τη δημιουργία του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων με την περιουσία του δημοσίου να μπαίνει για 99 χρόνια υπό ξένη διοίκηση σε ένα καθεστώ το οποίο εκφεύγει του ουσιαστικού ελέγχου της κυβέρνησης και της Βουλής. «Μια κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της θα πρέπει να την αναθεωρήσει αυτή τη διάταξη γιατί θα οδηγηθούμε σε μία κατάσταση ιλαροτραγωδίας», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας στις περιπτώσεις συνταγματικής παρέκβασης όσα έγιναν με τις τηλεοπτικές άδειες. «Όποιος διαβάσει το Σύνταγμα πληροφορείται ότι η χορήγηση των αδειών ανήκει στο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Δε χρειάζεται αυτό καμία ερμηνεία. Μάλιστα δύο φορές το Σύμβούλιο Επικρατείας είχε αποφασίσει…. Τα αποτελέσματα φυσικά είδατε ποια ήταν. Επιμονή και εμμονή στην αντισυνταγματική συμπεριφορά που οδήγησε σε ίδια απόφαση το ΣτΕ.» «Αφού δεν τηρούμε το Σύνταγμα, τι τη θέλουμε την αναθεώρηση;» αναρωτήθηκε ο κ. Φορτσάκης, χωρίς ωστόσο να αρνείται την ανάγκη να «μπούμε στη συζήτηση» για την Συνταγματική αναθεώρηση.