Τα Ολύμπια Νέα

Κυριότερες Ειδήσεις / Τοπικά Νέα

Μπορεί και να… κλείσει

Κέντρο Φιλοξενίας Πέτρας

3%ce%bf-%ce%b8%ce%b5%ce%bc%ce%b1

Λίγες μέρες ακόμη θα παραμείνουν στην Πέτρα, οι πρόσφυγες Γιεζίντι, οι οποίοι εδώ και εβδομάδες έχουν γνωρίσει από «πρώτο χέρι» το τσουχτερό κρύο του Ολύμπου.

Το «κουβάρι» των καθυστερήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες μαζεύει μέρα με τη μέρα, αφού καθημερινά οι αρμόδιοι, βρίσκονται αντιμέτωποι με τις αντιδράσεις ακόμη και των πιο αδιάφορών για τις συνθήκες των προσφύγων στην Πέτρα. Ένα ερώτημα μόνο κυριαρχεί και ζητά απάντηση: «πώς αντέχουν ακόμη;»
Περισσότεροι από 1200 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 600 παιδιά (τα περισσότερα κάτω των 12 ετών), συνεχίζουν να παραμένουν στην Πέτρα, προσπαθώντας να «παλέψουν» το κρύο μέσα σε σκηνές.
Παρά το μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον για αυτούς τους ανθρώπους και παρά το ότι οι «αρμόδιοι» φορείς είχαν όλο το χρόνο να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν την μετεγκατάσταση των προσφύγων από την Πέτρα, αποδείχθηκαν ανεπαρκείς.
Στο «και πέντε» πλέον, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής «τρέχουν να προλάβουν» την (βέβαιη) επιδείνωση των καιρικών φαινομένων στην περιοχή και (επιτέλους) να συνεννοηθούν για το πού θα μετεγκατασταθούν οι 1200 πρόσφυγες.
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες (παρότι ενδείξεις ακόμη δεν υπάρχουν), υπήρξε τελικά συνεννόηση μεταξύ των αρμόδιων φορέων για την αναχώρηση των προσφύγων από την Πέτρα έως την Κυριακή 20 Νοεμβρίου. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν να μεταφέρονται ενήλικες και παιδιά σε ξενοδοχειακή μονάδα (η οποία είναι κλειστή το χειμώνα) «προσωρινά» και έως ότου το Κέντρο Φιλοξενίας στο Χορήγι του Κιλκίς να είναι έτοιμο να τους υποδεχθεί.
Η ξενοδοχειακή μονάδα, η οποία αναμένεται να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες είναι στην Πιερία (το όνομά της είναι επτασφράγιστο μυστικό) ενώ η περίοδος παραμονής δεν θα ξεπεράσει τις λίγες εβδομάδες, αφού οι εργασίες στο Χορήγι του Κιλκίς βρίσκονται σε εξέλιξη.
Παρόλα αυτά, υπάρχει επιφύλαξη ακόμη και για αυτήν την ημερομηνία μετεγκατάστασης (20 Νοεμβρίου), αφού στο παρελθόν οι αρμόδιοι φορείς, φρόντισαν να διαψεύσουν πολλές φορές τον εαυτό τους και να εκτεθούν έναντι των τοπικών φορέων με τους οποίους υποχρεώθηκαν να συνεργαστούν.
Αξίζει να σημειωθεί, οτι τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, ημέρα εορτής των Εισοδίων της Παναγίας, ο ομόνυμος ναός στις εγκαταστάσεις της πρώην Μονής Πέτρας Ολύμπου, «πανηγυρίζει» και όπως κάθε χρόνο, αναμένεται πολύς κόσμος να ανέβει στην περιοχή, και να αποκτήσει «άποψη» για την κατάσταση που επικρατεί, αλλά και για τις συνθήκες μέσα στις οποίες διαβιούν γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι πρόσφυγες.
Β.Ζ.