Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός

Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνηςimg_0242

Τον προϋπολογισμό του 2017 ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης σε ειδική συνεδρίαση το βράδυ της Τρίτης. Τον προύπολογισμό υπερψήφισαν μόνο οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας ενώ από τη συζήτηση αποχώρησε ο Άλλος Δρόμος και για ένα διάστημα η Λαϊκή Συσπείρωση.

Στα 28,5 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται ο (υποχρεωτικά) ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, ο οποίος είναι στο 1/3 σε σχέση με το Τεχνικό Πρόγραμμα που ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο πριν λίγες μέρες. «Ο προϋπολογισμός αποτελεί το ολοκληρωμένο εργαλείο διαχείρισης και μια ουσιαστική δέσμευση στο πλαίσιο της οικονομικής λειτουργίας του Δήμου», ανέφερε η εισηγήτρια αντιδήμαρχος Πόπη Μπατάλα-Τζουμέρκα. Σύμφωνα με την κ. Μπατάλα οι αρχές που διέπουν τον προϋπολογισμό του 2017 είναι η χρηστή διαχείριση με όρους ανταποδοτικότητας, η υπευθυνότητα, η αμεροληψία, η δίκαιη κατανομή των κονδυλίων, «αλλά και η ειλικρίνεια ως προς τις δυνατότητες του δήμου.¨ Η αντιδήμαρχος, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «ρεαλιστικό», ο οποίος αντιμετωπίζει την πραγματικότητα «και την επιταγή του νόμου», επιτυγχάνοντας την απρόσκοπτη λειτουργία του Δήμου, χωρίς να μειωθούν κοινωνικές υπηρεσίες στους πολίτες, χωρίς να θιγούν βασικές ανάγκες καθημερινότητας και χωρίς να διαταραχθεί εύρυθμη λειτουργία του μόνιμου προσωπικού. Όπως τονίστηκε βούληση της διοίκησης είναι να σταθεί αρωγός στους δοκιμαζόμενους πολίτες και να μην τους επιβαρύνει με τέλη και φόρους «κάτι που αποτυπώνεται και στο προσχέδιο.»

Ομαδικά «πυρά» από την αντιπολίτευση Το γεγονός οτι οι σύβουλοι (και) της αντιπολίτευσης πήραν το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού μόλις λίγη ώρα πριν την συζήτησή του, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης. «Παραλάβαμε τον προϋπολογισμό, μόλις 5 λεπτά πριν την συνεδρίαση», είπε ο δημοτικός σύμβουλος του Άλλου Δρόμου Χρήστος Λιανός, κάνοντας λόγο για πρακτική η οποία δεν δείχνει συνέπεια και η οποία επαναλαμβάνεται. «Δεν μπορούμε να έχουμε άποψη και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε μια διαδικασία με την παρουσία μας», είπε ο κ. Λιανός, ανακοινώνοντας την αποχώρηση του συνδυασμού του από τη συζήτηση και την ψήφιση. «Δεν νομίζω οτι υπάρχει κάποιος που μπορεί μέσα σε 10 λεπτά να διαβάσει όλο τον προϋπολογισμό» ανέφερε ο επικεφαλής της Νέας Εποχής, Νίκος Μακρίδης, δηλώνοντας πως ο συνδυασμός του «αναγκαστικά» θα ψηφίσει «παρών». «Η διοίκηση δεν θα πρέπει να είναι υπάλληλος κανενός», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μπάμπης Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας και ο ίδιος δεν υπάρχει η πολυτέλεια να συζητηθεί το θέμα, αφού μόλις λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης έλαβε τα στοιχεία του προϋπολογισμού. Ο κ. Παπαδόπουλος, εξέφρασε την άποψη οτι θα έπρεπε προϋπολογισμός και τεχνικό πρόγραμμα να συζητώνται μαζί, και στη συνέχεια, ανακοίνωσε την αποχώρηση του συνδυασμου του «σε ένδειξη διαμαρτυρίας». Ωστόσο, κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας, η Λαϊκή Συσπείρωση επανήλθε στη συζήτηση, καταψηφίζοντας. «Για άλλη μια χρονιά, γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές», σχολίασε ο Γιώργος Κυριακίδης, ασκώντας κριτική στη διοίκηση για την επιλογή της να φέρει προς συζήτηση τον προϋπολογισμό την τελευταία ημέρα που είχε στη διάθεσή της για την ψήφισή του. Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Κυριακίδης, επισήμανε οτι ένα σημαντικό κομμάτι των εσόδων προέρχεται από κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών στις οποίες προχωρά ο Δήμος Κατερίνης. «Πάνω στις δύσκολες εποχές, έρχεστε κι εσείς να πέσετε σαν αρπαχτικά» είπε ο κ. Κυριακίδης.

Η συζήτηση έκλεισε με την τοποθέτηση του δημάρχου Κατερίνης. Ο Σάββας Χιονίδης, αρχικά εξήγησε τους λόγους που το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού δεν δόθηκε εγκαίρως στους δημοτικούς συμβούλους. Όπως εξήγησε, αυτό οφείλεται οτι μόλις λίγες ώρες πριν την έναρξη της προγραμματισμένης συνεδρίασης, δόθηκε (και επισήμως) η έγκριση από το παρατηρητήριο του Υπουργείου Εσωτερικών στο σχέδιο προϋπολογισμού που είχε υποβάλλει ο δήμος. «Είναι γεγονός οτι οτι το χρονοδιάγραμμα συζήτησης είναι πολύ στενό» είπε ο δήμαρχος, σημειώνοντας πως και ο ίδιος θα ήθελε να είχε σταλεί εγκαίρως από το παρατηρητήριο η έγκριση, σημειώνοντας οτι έπρεπε να είχε σταλεί από τις αρχές του Νοέμβρη. Απαντώντας στον κ. Κυριακίδη για τις κατασχέσεις λογαριασμών, ο κ. Χιονίδης τόνισε οτι η οικονομική υπηρεσία οφείλει να κάνει τη δουλειά της, διότι αν δεν ακολουθήσει τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, οι υπάλληλοί της θα έχουν τις ανάλογες συνέπειες. Και ο κ. Χιονίδης διαφώνησε με την πρακτική των κατασχέσεων, αλλά και με το «αίσχος των προσαυξήσεων», κάνοντας για «εύλογη αγανάκτιση» όχι μόνο των συμβούλων, αλλά και των δημοτών. «Οι προσαυξήσεις, που ανέρχονται ακόμη και σε 250% είναι ληστεία», είπε χαρακτηριστικά, προτείνοντας τη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής η οποία θα υποβάλλει τις προτάσεις της για αλλαγή του πλαισίου στην ΚΕΔΕ.