Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Δεν αρκεί η λιτότητα

Μήνυμα Ομπάμα υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους27193835_2016_11_15t090329z_709556574_lr1ecbf0p5iqj_rtrmadp_3_obama_greece-limghandler

Μόνο με λιτότητα δεν ερχεται ευημερία, πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, ήταν το μήνυμα που έστειλε από την Αθήνα προς την Ευρώπη ο Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. «Παρά τις δυσκολίες που περάσαμε ειδικά τα τελευταία πέντε χρόνια σταθήκαμε όρθιοι και υπερασπιστήκαμε τις αξίες μας» ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού στον αμερικανό πρόεδρο.

Μετά τις πρώτες δηλώσεις τους μπροστά στις κάμερες, Τσίπρας και Ομπάμα έχουν κατ” ιδίαν συνάντηση. «Εμμένουμε στη θέση μας ότι μόνο με την λιτότητα δεν έρχεται ευημερία. Θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους» δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος, αφού ευχαρίστησε τον κ. Τσίπρα και τον ελληνικό λαό για την θερμή υποδοχή. Επίσης, συνεχάρη τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό γι” αυτά που έχουν επιτύχει στις δύσκολες συνθήκες. Ο Μπαράκ Ομπάμα συνεχάρη, επίσης, τον ελληνικό λαό για τη στάση του απέναντι στους πρόσφυγες και τον πρωθυπουργό για τις θέσεις που ανέπτυξε στην Σύνοδο Κορυφής γι” αυτό το ζήτημα. Τόνισε ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση και για τις προσφυγικές ροές και για τις πολεμικές συγκρούσεις που τις προκαλούν. Όσον αφορά το Κυπριακό, είπε, «πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μαζί με την Τουρκία και τη βοήθειά μας θα μπορέσουν να βρουν μια δίκαιη και βιώσιμη λύση».

Οι δηλώσεις Τσίπρα «Είναι για μας μεγάλη η χαρά και η τιμή που επέλεξες την Ελλάδα ως έναν από τους σταθμούς του τελευταίου ευρωπαϊκού σου ταξιδιού και αυτό δίνει μηνύματα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην παγκόσμια κοινότητα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Μπαράκ Ομπάμα στον ενικό. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δεν κουβαλάει μόνο την αρχαία παραδοση υπεράσπισης παναθρωπινων αξιών, αλλά μάχεται και σήμερα για την υπερασπιστη της Δημοκρατίας, της ελευθεριας, της ισοτητας και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Παρά τις δυσκολίες που περάσαμε τα τελευταία πέντε χρόνια σταθήκαμε όρθιοι και υπερασπιστήμκαμε τις αξίες μας» είπε ο κ. Τσίπρας και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι κόποι και οι θυσίες του ελληνικού λαού θα βρουν ανταποκρίση. «Ελπίζω να έχουμε θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις που αφορούν την κρίση χρέους, αλλά και να έχουμε και μια θετική εξέλιξη με τους εταιίριους που αφορά όλη την Ευρωπη και οικονομία, αλλά και για το Κυπριακό ελπίζουμε σε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση» κατέληξε.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο, αλλά έχετε αρκετό δρόμο μπροστά σας, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά τη συνομιλία του μπροστά στις κάμερες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείας συμπαραστέκονται στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό. Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Ομπάμα και στο προσφυγικό, δίνοντας συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την ανθρωπιά με την οποία αντιμετώπισε τους πρόσφυγες. Υποδεχόμενος ο κ. Παυλόπουλος τον κ. Ομπάμα στο Προεδρικό Μέγαρο, τον ευχαρίστησε θερμά για την συμπαράσταση του προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό σε αυτή την περίοδο της βαθιάς οικονομικής κρίσης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση.

Οι δηλώσεις Ομπάμα «Είναι το τελευταίο μου ταξίδι ως πρόεδρος των ΗΠΑ και έπρεπε να γίνει εδώ, στην Ελλάδα, όπου ξεκίνησε η Δημοκρατία» ήταν τα πρώτα λόγια του Μπαράκ Ομπάμα στη συνομιλία του με τον Προκόπη Παυλόπουλο. Ο αμερικανός πρόεδρος αναγνώρισε τις θυσίες του ελληνικού λαού, λέγοντας ότι έχει υπομείνει πολλά. «Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις τα τελευταία χρόνια. Μέσα στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες ο λαός έχει υπομείνει αρκετά. Ξεκινάει μία καλύτερη περίοδος και θα συνεργαστούμε, για να συνεχίσει αυτή η πορεία. Υπάρχει δρόμος ακόμα να γίνει» δήλωσε. Αναφερόμενος στην ΕΕ τόνισε ένα από τα μηνύματα που θέλει να στείλει είναι η ενθάρρυνση της ανάπτυξης και η ανάγκη να δίνονται ίσες ευκαιρίες σε όλους και ιδίως στους νέους. Ο Ομπάμα εξήρε τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η Ελλάδα το προσφυγικό ζήτημα, κάνοντας λόγο για μεγάλη ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Τόνισε ότι το προσφυγικό είναι ένα πρόβλημα που δεν αφορά μία χώρα και υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας προκειμένου να υπάρξει σωστή διαχείρισή του. «Το θέμα των προσφύγων είναι θέμα όλων μας» είπε χαρακτηριστικά. Κλείνοντας, ο αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε ξανά τους Έλληνες για τη φιλοξενία και την υποδοχή του. «Η φιλία και η συνεργασία είναι που κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο» είπε.