Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

τα αικατερίνεια του λόγου

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα των φετινών Αικατερινειων

Ξεκινούν τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, τα Αικατερίνεια, για 9η συνεχή χρονιά με τους διοργανωτές να υπόσχονται οτι και οι φετινές εκδηλώσεις του θεσμού, θα βάλουν «χρώμα» στην δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουμεkentriki

 

Μόλις την Πέμπτη, η Οργανωτική Επιτροπή του θεσμού παρουσίασε το Πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων που θα ολοκληρωθούν στις 10 Δεκεμβρίου με την μεγάλη εκδήλωση τιμής σε ανθρώπους της πόλης οι οποίοι τίμησαν με την προσφορά τους την Αυτοδιοίκηση, τις τέχνες και την επιστήμη.

Συνολικά 20 εκδηλώσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα, οι περισσότερες από αυτές είναι ομιλίες, από διακεκριμένους ομιλητές που καλύπτουν ευρύ φάσμα κοινωνικών, ιστορικών και θρησκευτικών θεμάτων. Από το πρόγραμμα δεν λείπουν θεατρικές, αλλά ούτε και μουσικές εκδηλώσεις.

Ενδεικτικά, κάποιες από τις εκδηλώσεις που θα παρακολουθήσουμε στα φετινά Αικατερίνεια είναι «Μαουτχάζουζεν – Αξιόν Εστί- Πνευματικό εμβατήριο» συναυλία της Εστίας Πιερίδων Μουσών στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 5ου ΓΕΑ στις 19 Νοεμβρίου.

Διαδρομές έρευνας και δημιουργίας «Έρευνα, η ανθρώπινη δραστηριότητα που ξεπερνά τους ορίζοντες», επίσης στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 5ου ΓΕΑ στις 24 Νοεμβρίου, «Οι μαθητές σε αναζήτηση της ιστορίας του τόπου μας» στο Πνευματικό Κέντρο στις 23 Νοεμβρίου, αλλά και η ομιλία του καθηγητή Χρήστου Γιανναρά με θέμα «Η Ελλάδα σήμερα: Κρίση ή παρακμή;», στις 21 Νοεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης

Για έναν πολιτιστικό θεσμό, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία, το παρόν και το μέλλον του τόπου μας, έκανε λόγο κατά την τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ Θεόδωρος Παυλίδης, σημειώνοντας πως τα Αικατερίνεια είναι «η αφήγηση της τέχνης, ο λόγος μιας κοινωνίας αξιόλογων δημιουργών, οι οποίοι, με άποψη, έμπνευση, διαρκή πνευματική αναζήτηση χτίζουν το πολιτιστικό αύριο της πόλης μας.»

Αναφερόμενος στο σχεδίασμά των φετινών εκδηλώσεων, υποστήριξε πως «υλοποιήσαμε, το φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων, με σημείο αναφοράς ποικίλες εκφάνσεις της τέχνης και του πολιτισμού.»

Εκδηλώσεις σημαντικές, με ανοιχτή πρόσβαση σε όλους, έτσι ώστε οι κάτοικοι, αλλά και οι επισκέπτες της πόλης, να προσεγγίσουν την Κατερίνη του χθες και του σήμερα, μέσα από δρώμενα, που ψυχαγωγούν και συγχρόνως αναδεικνύουν το πλούσιο ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό.

«Είμαι βέβαιος, ότι, και φέτος θα αγκαλιάσετε με ξεχωριστό ενδιαφέρον τα «Αικατερίνεια», τα οποία αισιοδοξούμε αφενός να δώσουν «χρώμα» στην πολιτιστική ζωή του τόπου μας και αφετέρου να αποδείξουν ότι μέσω της τέχνης υπάρχει επικοινωνία, συνέργεια και προπάντων δημιουργία», κατέληξε ο πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ.

Σε μήνυμα του για το θεσμό, ο δήμαρχος Σάββας Χιονίδης τονίζει πως «Τα «Αικατερίνεια», οι αγαπημένες μας φθινοπωρινές πολιτιστικές διαδρομές, μια ενδιαφέρουσα συνύπαρξη πολιτισμού και προβληματισμού, εμποτισμένη με μελωδικούς ήχους, δρώμενα λόγου και τέχνης αποτελούν μία αφήγηση που γεννά γόνιμες συνεργασίες. Παράλληλα, μία αφορμή να μοιραστούμε στιγμές ψυχαγωγίας, πνευματικής ανάτασης και ανθρώπινης επικοινωνίας.

Στην Κατερίνη, στην πόλη μας, όπου μέσα της υφαίνεται πολύχρωμα, όλη η σύγχρονη ιστορία, με ισχυρή μνήμη, με κατάθεση ψυχής, με δημιουργικούς ανθρώπους, με αναφορές στο παρόν, με φαντασία στο μέλλον, σε μία εποχή που η τέχνη είναι αναγκαία όσο ποτέ, ο Θεσμός των «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΩΝ», προς τιμή της Πολιούχου, Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης συνεχίζει τη δυναμική του διαδρομή. Με αγάπη και ευαισθησία αποτελεί βήμα έκφρασης τοπικών και όχι μόνο δημιουργών, με έμφαση στην ανάδειξη του έργου σημαντικών φορέων και συλλόγων εμπλουτίζει το περιεχόμενό του και διευρύνει τις αναζητήσεις του.»

Εκπροσωπώντας τον Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, ο πανοσιολογιότατος κ. Βαρνάβας Αεοντιάδης, χαρακτήρισε τα «Αικατερίνεια» σημαντική κοιτίδα πολιτισμού για την περιοχή μας και σημείο αναφοράς, που πραγματοποιεί και φέτος πλήθος εκδηλώσεων υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου.

Η Ιερά Μητρόπολή έχει θέσει υπό την αιγίδα της αυτόν τον καταξιωμένο πολιτιστικό θεσμό – σύμβολο της πόλης, όπως και κάθε άλλη δημιουργική πρωτοβουλία που συμβάλλει στην πολιτιστική πρόοδο και την πνευματική ανάπτυξη.

«Γνωρίζουμε καλά ότι ο πολιτισμός ενώνει, ανακουφίζει και ανατάσσει την ψυχή και το πνεύμα, ότι αποτελεί ισχυρή απάντηση στις δυσκολίες της ζωής. Γι αυτό και συμμετέχουμε ενεργά στα «Αικατερίνεια 2016», διοργανώνοντας ποικίλες εκδηλώσεις με πιστότητα και σεβασμό στην Ορθοδοξία και την Παράδοση, αλλά και ευαισθησία ανταπόκρισης στο κάλεσμα των καιρών», κατέληξε ο πανοσιολογιότατος.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν τη Δευτέρα στην Αστική Σχολή Κατερίνης, όπου μέχρι τις 27 Νοεμβρίου θα φιλοξενείται η έκθεση φωτογραφίας «Άγιον Όρος: Κατ” εικόνα του φωτογραφικού βλέμματος»

Η έκθεση θα υποδέχεται το κοινό από Δευτέρα έως Σάββατο: 10.00-14.00 και 18.00-20.30 – Κυριακή: 10.00-14.00

Τη Δευτέρα 14/11, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Κατερίνης στις 19.00, ο πρώην υπουργός Θ. Ρουσόπουλος θα αναπτύξει το θέμα: «Εθνικές Ταυτότητες: Διλήμματα και προοπτικές. Η υπόθεση Μελετίου Τυπάλδου και των Ελλήνων της Βενετίας του 17ου αιώνα».