Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Leader πολλαπλών ευκαιριών

Θετικά αξιολογήθηκε η πρόταση της Πιερικής Αναπτυξιακής για Leader 2014-2020img_0223

Το νέο πρόγραμμα δίνει βαρύτητα στις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα και μπορεί να χρηματοδοτήσει προτάσεις ύψους έως και 600.000 ευρώ, με επιδότηση που πλησιάζει το 55%

Τις βασικές αρχές του νέου προγράμματος Leader περιόδου 2014-2020, παρουσίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Πιερικής Αναπτυξιακής. Η ενημέρωση έγινε με αφορμή τη θετική αξιολόγηση της πρότασης που υπέβαλε η Πιερική Αναπτυξιακή, η οποία μεταξύ 47 προτάσεων κατάχθηκε 15η, συγκεντρώνοντας ιδιαίτερα υψηλή βαθμολογία.

Η έγκριση του Προγράμματος αποτελεί μια σημαντικότατη επιτυχία για την Πιερία, καθώς το Leader 2014-2020 έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι των προηγούμενων, τόσο σε επίπεδο περιοχής εφαρμογής, αφού καλύπτεται πλέον όλο ο νομός Πιερίας εκτός του εντός σχεδίου πόλεως Κατερίνης τμήμα, όσο και σε επίπεδο χρηματοδότησης, καθώς συμμετέχουν για πρώτη φορά το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ).
Παράλληλα, διευρύνεται το πλήθος των δράσεων, όπως επίσης και ο προϋπολογισμός τους, ο οποίος θα μπορεί να ανέρχεται έως 600.000 ευρώ, δίνοντας βασική προτεραιότητα στον ιδιωτικό τομέα.
Η στρατηγική του προγράμματος Leader 2014-2020 διαρθρώνεται γύρω από μια βασική θεματική κατεύθυνση, η οποία είναι η υποστήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και η ανάδειξη της τοπικής ταυτότητας. Ειδικοί στόχοι είναι η βελτίωση συνθηκών διαβίωσης και ποιότητας ζωής του τοπικού πληθυσμού, η ενίσχυση παρεμβάσεων για τον πολιτισμό και το περιβάλλον, καθώς επίσης και η υλοποίηση κοινωνικών δράσεων για την επίτευξη της κοινωνικής συνοχής και την καταπολέμηση της φτώχειας.
«Η έγκριση της πρότασης για το νέο Leader αποτελεί μια αδιαμφισβήτητη επιτυχία της Πιερικής Αναπτυξιακής και είναι βέβαιο πως το ενδιαφέρον των Πιεριέων επενδυτών θα είναι υψηλό, καθώς προσφέρονται πολλαπλές ευκαιρίες για ποιοτικές επενδύσεις με υψηλό ποσοστό χρηματοδότησης σε μια διευρυμένη περιοχή εφαρμογής», ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας και πρόεδρος της Εταιρείας Σοφία Μαυρίδου.
Η κ. Μαυρίδου, ευχαρίστησε όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, καθώς και τα στελέχη της Πιερικής Αναπτυξιακής, εκφράζοντας τη βεβαιότητα οτι και σ’ αυτό το πρόγραμμα «θα σταθούν αρωγοί, ώστε να υπάρχει υψηλό ποσοστό απορρόφησης πόρων του προγράμματος με βασικό στόχο την ενίσχυση του επιχειρείν και τελικό αποτέλεσμα την τόνωση της τοπικής οικονομίας»
«Ευελπιστούμε οτι το πρόγραμμα θα συμβάλει στην πολυπόθητη ανάπτυξη», ανέφερε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού, υπογραμμίζοντας κυρίως τη διαφορά από τα προηγούμενα Leader με την οποία αίρονται όλοι οι περιορισμοί όσον αφορά το παραλιακό μέτωπο. Ο Βαγγέλης Λαγδάρης, τόνισε οτι ο δήμος του είναι ήδη έτοιμος να υποβάλει κάποιες προτάσεις, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η εμπειρία των στελεχών της Αναπτυξιακής, θα αποτελέσει εγγύηση για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση κονδυλίων.
«Για μεγάλη ευκαιρία ανάπτυξης του νομού», έκανε λόγο και ο Δημήτρης Ντούρος, σημειώνοντας οτι το νέο πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία να υπάρξουν επενδύσεις και σε περιοχές της Πιερίας που μέχρι τώρα εξαιρούνταν. Ο κ. Ντούρος ωστόσο, εξέφρασε την άποψη πως «τώρα ξεκινούν τα δύσκολα», αφού θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες και των μελών του διοικητικού συμβουλίου, αλλά και των στελεχών της Πιερικής Αναπτυξιακής, ώστε να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα που παρέχει το νέο πρόγραμμα.
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο αντιδήμαρχος Δίου Ολύμπου (και εκπρόσωπος του Δήμου στο ΔΣ της Πιερικής Αναπτυξιακής) Αθανάσιος Καλαϊτζής. Όπως τόνισε ο κ. Καλαϊτζής, είναι η πρώτη φορά που εντάσσεται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα το 100% του Δήμου Δίου-Ολύμπου. «Στο χέρι μας είναι να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνει το πρόγραμμα, αφού δυστυχώς, είναι το μοναδικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την ανάπτυξη του τόπου μας», κατέληξε.
Σε δύο χαρακτηριστικά του νέου προγράμματος επικέντρωσε το μέλος του ΔΣ Σοφοκλής Καλιακός. Το πρώτο, όπως είπε είναι, πως ο σχεδιασμός έγινε «από κάτω προς τα πάνω» και το δεύετρο, οτι το νέο πρόγραμμα καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα προτάσεων και επενδυτικών δράσεων.
«Η ομάδα της Πιερικής Αναπτυξιακής είναι καλή, όμως υπάρχει και η διοίκηση», σχολίασε η Διευθύντρια της Εταιρείας Μπέττυ Παρτσαλίδου. Η κ. Παρτσαλίδου, στάθηκε ιδιαίτερα στην άψογη συνεργασία των στελεχών της εταιρείας με όλα τα μέλη της διοίκησης, σημειώνοντας οτι όλο αυτό το διάστημα «είναι κοντά μας, όποια ώρα και να τους χρειαστούμε».
«Κανένας δεν θα είχε την ίδια διάθεση να εργαστεί, αν δεν ήταν καλή η συνεργασία με τα συγκεκριμένα πρόσωπα», κατέληξε η κ. Παρτσαλίδου.