Τα Ολύμπια Νέα

Κοινωνικά

«Άγιον Όρος: Κατ’ εικόνα του φωτογραφικού βλέμματος»

«Αικατερίνεια 2016» Έκθεση Φωτογραφίας, σε συνεργασία με την Αγιορείτικη Εστία Θεσσαλονίκης 1

Tην έναρξη των εκδηλώσεων «Αικατερίνεια 2016», σηματοδοτούν τα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας με τίτλο: «Άγιον Όρος: Κατ΄εικόνα του φωτογραφικού βλέμματος», που συνδιοργανώνουν o Δήμος Κατερίνης, ο Οργανισμός Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ), η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος, σε συνεργασία με την Αγιορείτικη Εστία Θεσσαλονίκης.

Η Έκθεση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αστική Σχολή, θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 18:00. Η Έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη, στους εκθεσιακούς χώρους της Αγιορείτικης Εστίας από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως και τον Μάρτιο του 2016, ενώ ακολούθως μεταφέρθηκε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, όπου παρέμεινε από τις 06 έως 28 Μαΐου 2016 και εγκαινιάστηκε από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, καθώς και στην Λευκωσία, όπου παρουσιάστηκε από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 7 Οκτωβρίου 2016. Στην Έκθεση παρουσιάζεται το έργο που πραγματοποίησαν στο Άγιον Όρος 4 φωτογράφοι: ο Ali Borovali από την Τουρκία, ο Zbigniew Kosc από την Пολωνία, ο Zoran Purger από την Σερβία και ο Valery Bliznyuk από την Ρωσία. Το Άγιον Όρος υπήρξε, και συνεχίζει να είναι, ένας ιδιαίτερος πόλος έλξης για όλους τους δημιουργούς, ιστορικούς, συγγραφείς, ποιητές, ζωγράφους και κυρίως φωτογράφους. Οι 4 φωτογράφοι επισκέφθηκαν πολλές φορές την Αθωνική Πολιτεία και βίωσαν την εμπειρία του προσκυνητή – περιηγητή καταγράφοντας μέσα από το φωτογραφικό τους φακό μοναδικές στιγμές από το φυσικό τοπίο, τις λατρευτικές συνήθειες των μοναχών, τον καθημερινό τους βίο και κατέληξαν να εστιάσουν στα πρόσωπα των γερόντων του Άθω. Διάρκεια έκθεσης: 14 – 27 Νοεμβρίου 2016 Δευτέρα έως Παρασκευή 10: 00 π.μ. έως 14:00 & 18:00 έως 20:30 Σάββατο & Κυριακή 10:00 έως 14:00.

Λίγα λόγια για την Αγιορειτική Εστία Η «Αγιορειτική Εστία» είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2000 από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους και ουσιαστικά αποτελεί την λειτουργική συνέχεια της Εκθέσεως «Θησαυροί του Αγίου Όρους», που παρουσιάστηκε το 1997, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Θεσσαλονίκης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Στεγάζεται στο κέντρο της πόλης, στο διατηρητέο κτίριο Νεδέλκου, στην οδό Εγνατία 109, κτίριο το οποίο παραχωρήθηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης για τις δραστηριότητές της. Διοικείται από 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο υπό την προεδρεία του εκάστοτε Δημάρχου Θεσσαλονίκης. Έχει ως επίτιμο Πρόεδρο τον εκάστοτε Πρωτεπιστάτη του Αγίου Όρους. Από τα υπόλοιπα έξι μέλη του Συμβουλίου, τα τρία ορίζονται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τα τρία από την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους. Τη θέση του Αντιπροέδρου καταλαμβάνει ένα από τα Ιεροκοινοτικά Μέλη του Συμβουλίου. Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει πενταετή θητεία και ορίζεται στην αρχή της αναλήψεως των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής. Οι σκοποί της Αγιορειτικής Εστίας, όπως περιγράφονται στο Καταστατικό της είναι οι εξής: Α. Η διαχείριση του διατηρητέου κτιρίου της πρώην κλινικής Νεδέλκου, ιδιοκτησίας του Δήμου Θεσσαλονίκης επί της οδού Εγνατίας αρ. 109, όπου στεγάζονται τα θρησκευτικής – λατρευτικής και καλλιτεχνικής αξίας παράγωγα εκθέματα, καθώς και συναφείς προς αυτά δραστηριότητες και προγράμματα που αποτελούν λειτουργική συνέχεια της Εκθέσεως «Θησαυροί του Αγίου Όρους». Β. Η οργάνωση και λειτουργία εκθέσεων που θα αναδεικνύουν τη μακρά μοναστική παράδοση του Αγίου Όρους, το ρόλο εν γένει του Ορθόδοξου Μοναχισμού, την ιστορική και πολιτιστική διαδρομή του και τη μεγάλη πνευματική και πολιτιστική παρακαταθήκη και τη σύγχρονη αποστολή του Αγίου Όρους. Γ. Η οργάνωση βιβλιοθήκης με το σύνολο, ει δυνατόν, των εκδόσεων, ελληνικών και ξένων, για το Άγιον Όρος, τον Ορθόδοξο Μοναχισμό και το Βυζαντινό Πολιτισμό. Δ. Η οργάνωση συνεδρίων, ομιλιών, συμποσίων και άλλων εκδηλώσεων, που θα υποστηρίζουν και θα προβάλλουν τους σκοπούς της Αγιορειτικής Εστίας. Ε. Η έκδοση επιστημονικών εργασιών, μονογραφιών, καταλόγων, ανατύπων κλπ από τις βιβλιοθήκες των Ιερών Καθιδρυμάτων, τις εκδηλώσεις της Αγιορειτικής Εστίας, ή τις επιμέρους συνεργασίες και ανατεθείσες μελέτες.

Το 2015 ήταν μια χρονιά σταθμός για την Αγιορειτική Εστία καθώς συμπλήρωσε 15 χρόνια δημιουργικής και επιτυχημένης πολιτιστικής, επιστημονικής και πνευματικής δραστηριότητας στη Θεσσαλονίκη, την χώρα και τον κόσμο. Διαχειρίστηκε με ευαισθησία, αλλά και επιστημονική δεοντολογία χάρις στο υψηλό επίπεδο των λαμπρών συνεργατών της, ένα μοναδικό προνόμιο να είναι ο φορέας, στον οποίο ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους εμπιστεύθηκαν την ευθύνη να διαχειριστεί, να υπηρετεί και να προβάλλει μία κορυφαία έκφραση της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, μια σημαντική πτυχή της πολιτιστικής μας ιδιοπροσωπείας και της μακραίωνης σχέσης της Αθωνικής Πολιτείας με την πόλη της Θεσσαλονίκης, την πόλη μετά την Πόλη. Το έργο της, έργο ικανών, αφοσιωμένων, διεθνώς καταξιωμένων συνεργατών, ατόμων και φορέων, μετρήσιμο και εντυπωσιακό σε μέγεθος και ποιότητα, παραμένει ως μία πολύτιμη πολιτιστική, επιστημονική και πνευματική παρακαταθήκη στη Θεσσαλονίκη. Δέκα διεθνή Συνέδρια, 300 πρωτότυπες επιστημονικές ανακοινώσεις, εννέα πολυετείς έρευνες, 18 εκθέσεις κειμηλίων, ζωγραφικής, ιστορικών τεκμηρίων, φωτογραφίας, είκοσι οκτώ τίτλοι εκδόσεων, δεκάδες εκδηλώσεις συνθέτουν το κληροδότημα αυτό. Οι δραστηριότητες της Αγιορειτικής Εστίας στην δεκαπενταετία που πέρασε, υπερκάλυψαν τους στόχους που έθεσαν από την πρώτη στιγμή οι συνιδρυτές, με προγράμματα, δραστηριότητες και εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρωτογενείς έρευνες, εκδόσεις, Συνέδρια, εκθέσεις, και η συνεχώς αναπτυσσόμενη λειτουργία του Βιβλιοπωλείου της, η ίδρυση Βιβλιοθήκης με επίκεντρο την βιβλιογραφία για το Άγιο Όρος, Η άριστη αξιοποίηση του διατηρητέου κτιρίου Νεδέλκου, στο κέντρο της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης, όπου και τα ιστορικά μετόχια των Μονών του Αγίου Όρους, η οργάνωση και τήρηση αρχείων, η παροχή δυνατοτήτων σε νέους πτυχιούχους να πραγματοποιήσουν την πρακτική τους άσκηση, η ενίσχυση των βιβλιοθηκών στο ελλαδικό και τον διεθνή χώρο, αξιοποιώντας τις δικές της εκδόσεις, αλλά και το εκδοτικό απόθεμα το σχετικό με το Άγιο Όρος, είναι οι σταθεροί τομείς στους οποίους συνεχίζει να δραστηριοποιείται η Αγιορειτική Εστία. Η παραγωγική και πετυχημένη συνεργασία της με τους άλλους πολιτιστικούς οργανισμούς και τον επιστημονικό δυναμικό της χώρας, της επέτρεψαν να μπορεί να παρουσιάσει έναν απολογισμό, με προγράμματα και δράσεις υψηλού επιστημονικού επιπέδου και άριστης οργάνωσης και τεχνικής υποστήριξης.