Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Η μερίδα του λέοντος στην αγροτική ανάπτυξη

Εγκρίθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Κατερίνης για το 2017

1

Περίπου 11,5 εκατομμύρια ευρώ για έργα αγροτικής οδοποιϊας και άλλα 13.000.000 για αρδευτικά δίκτυα και γεωτρήσεις στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2017

Κατά πλειοψηφία (όπως άλλωστε αναμενόταν) το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης ενέκρινε το απόγευμα της Τετάρτης το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2017, το οποίο ξεπερνά τα 94 εκατομμύρια ευρώ.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα, αναμένεται να «κλείσει» σήμερα με τις προτάσεις που θα καταθέσει στην αρμόδια υπηρεσία η αντιπολίτευση, κάποιες από τις οποίες κατατέθηκαν και κατά τη συζήτηση του θέματος. Για μια ακόμη χρονιά, φαίνεται οτι ένα μεγάλο κομμάτι του Τεχνικού Προγράμματος, αφορά έργα που σχετίζονται με την «αγροτική οικονομία» (σε 13 εκατομμύρια ανέρχονται τα αρδευτικά έργα), αλλά και με έργα αστικών αναπλάσεων, όπου προβλέπονται έργα ύψους 23 εκατομμυρίων ευρώ.
Αναλυτικά στο Τεχνικό Πρόγραμμα έχουν εγγραφεί τα εξής ποσά για τα έργα:
-Εσωτερικής Οδοποιϊας 5.000.000
-Αγροτικής Οδοποιϊας 11.418.000
-Αρδευτικά δίκτυα και γεωτρήσεις 13.000.000
-Κυκλοφοριακών ρυθμίσεων 2.635.000
-Οικοδομικά και συντήρηση κτιρίων 1.573.000
-Επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων 21.456.000
-Συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων και παιδικών χαρών 2.909.400
-Αναπλάσεις-διαμορφώσεις κοινόχρηστων χώρων 23.909.000
-Αναβάθμιση του Αστικού και περιαστικού πρασίνου 1.631.000
-Ηλεκτρομηχανολογικά έργα – Ηλεκτροφωτισμός 1.154.00
-Διάφορα έργα 6.627.000
-Μελέτες προγράμματα – Σχέδιο πόλης 581.000
-Προμήθειες Τεχνικής Υπηρεσίας 1.777.000
-Προμήθειες αντιδημαρχίας Καθαριότητας 1.132.000
-Προμήθειες Διεύθυνσης Περιβάλλοντος 174.000
Σε περίοδο «ισχνών αγελάδων» καταθέσαμε ένα Τεχνικό Πρόγραμμα που δίνει βαρύτητα στην περιφέρεια του Δήμου και στην αγροτική ανάπτυξη, είπε κατά την τοποθέτησή του ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Παπαζιώγας, υπογραμμίζοντας οτι και το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει «σταθερές επενδύσεις για τον αγροτικό τομέα, την παιδεία και τον πολιτισμό»
Στο κομμάτι της συμμετοχής των πολιτών για την κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος στάθηκε η δημοτική σύμβουλος του Άλλου Δρόμου Γνωσούλα Χαϊλατζίδου, εκφράζοντας τις επιφυλλάξεις της ως προς το αν ενημερώθηκαν και συμμετείχαν όσο έπρεπε σ’ αυτήν τη συζήτηση τα τοπικά συμβούλια των Κοινοτήτων. «Υπάρχουν ωραία έργα στο Τεχνικό Πρόγραμμα και ελπίζουμε οτι δεν θα μείνουν στα χαρτιά» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας την περίπτωση του δικτύου ποδηλατοδρόμων το οποίο περιλαμβάνεται σε κάθε τεχνικό πρόγραμμα.
Το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι αδελφάκι με τον προϋπολογισμό, είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, υποστηρίζοντας οτι η υλοποίηση των έργων σχετίζεται με το οικονομικό και τι ποσά θα εγγραφούν για κάθε έργο στον προϋπολογισμό. Ο Μπάμπης Παπαδόπουλος, επανέλαβε την πάγια θέση του συνδυασμού του, οτι το Τεχνικό Πρόγραμμα πρέπει να συνδυαστεί με μια πολιτική θέση διεκδίκησης, «που θα αντιστρατεύεται την ανταποδοτικότητα»
Το πόσο καλό είναι το Τεχνικό Πρόγραμμα θα φανεί στην πράξη, υποστήριξε ο επικεφαλής της Νέας Εποχής για την Κατερίνη Νίκος Μακρίδης, συμπληρώνοντας πως «αυτό θα το δούμε και αν έχει 58 τροποποιήσεις» όπως αυτό του 2016
Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ο αναπληρωτής δημάρχου Τάκης Λεμονόπουλος, την κατηγόρησε για απουσία προτάσεων, σημειώνοντας οτι η διοίκηση περιμένει τις προτάσεις όλων των δημοτικών συμβούλων. «Πρώτα καταθέστε προτάσεις και αν δεν τις δεχθούμε, τότε μπορείτε να μας κατηγορήσετε. Μην κάνετε κριτική για εντυπώσεις» είπε ο κ. Λεμονόπουλος.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί, οτι η κ. Αρβανίτη κατέθεσε σειρά συγκεκριμένων προτάσεων (που αφορούν την περιοχή της Κάτω και Μεσαίας Μηλιάς), καθώς και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Φάκας. Για τις συγκεκριμένες προτάσεις, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης, ζήτησε από τους συμβούλους να τις καταθέσουν και εγγράφως στην Τεχνική Υπηρεσία, ώστε να συμπεριληφθούν στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2017