Τα Ολύμπια Νέα

Οικονομία

Ξορκίζουν το 4ο Μνημόνιο

«Δεν θα υπάρξει τέταρτο μνημόνιο» διαβεβαιώνει ο Υπουργός Οικονομίαςa75b6263a5126125957c64a354de9aa4

Τη βεβαιότητα πως δεν θα υπάρξει τέταρτο μνημόνιο εξέφρασε ο νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, σε συνέντευξή του λίγες ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «παραπλανητικό» το ερώτημα, τη δεδομένη χρονική στιγμή, περί παράλληλου νομίσματος, ενώ για τη στάση της Γερμανίας στο θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους υποστήριξε πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει εγκλωβιστεί στην παγίδα που ο ίδιος έχει χτίσει. Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο κ. Παπαδημητρίου εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει επιτυχώς και η χώρα θα μπορέσει να μπει σε τροχιά ανάπτυξης. «Το 2017 η χώρα θα έχει το πλεόνασμα που πρέπει να έχει» υποστήριξε, επισημαίνοντας ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα και πως δεν πρόκειται να υπάρξει τέταρτο μνημόνιο. Αναφορικά με παλαιότερες δηλώσεις του περί παράλληλου νομίσματος, ο υπουργός Οικονομίας χαρακτήρισε «παραπλανητικό» το ερώτημα τη δεδομένη χρονική στιγμή, τονίζοντας πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια. Εξέφρασε, δε, την απορία του για τις ανακοινώσεις και τα σχόλια της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το γεγονός ότι κινδυνολογούν. Δήλωσε, επίσης, ότι το 2012 σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά είχε προτείνει την έξοδο από το ευρώ, ενώ εκείνος τότε είχε δηλώσει πως κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα. Όμως τότε κανείς δεν αναφέρθηκε στις δηλώσεις μου, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε, ακόμη, ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα, γιατί μετά το Brexit έχουν αλλάξει οι κανόνες μέσα στη Γηραιά Ήπειρο και πολλές χώρες εμφανίζονται να έχουν φυγοκεντρικές τάσεις. «Νομίζω πως για να δώσουν την πίστη στους Ευρωπαίους πολίτες πρέπει να αλλάξουν πολιτική και η επιστροφή της Ελλάδας θα τους βοηθήσει. Ίσως φαίνεται παράδοξο, αλλά υπάρχουν εκλογές σε Αυστρία, Γερμανία και Γαλλία και ίσως δούμε πολιτικές αλλαγές σε Αυστρία και Γαλλία» υπογράμμισε ο κ. Παπαδημητρίου, προσθέτοντας πως πρέπει και η Γερμανία να αλλάξει πολιτική. Υποστήριξε, μάλιστα, πως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εγκλωβίστηκε στην παγίδα που ο ίδιος έχτισε σχετικά με τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. «Πολλοί είπαν το αντίθετο από αυτό που είπε ο κ. Σόιμπλε (για συζήτηση για το χρέος μετά το τέλος του προγράμματος). Όλοι ξέρουν ότι ο κ. Σόιμπλε το είπε γιατί έχουν εκλογές το 2017 στη Γερμανία. Δεν μπορεί να βγει από την παγίδα που έχει χτίσει» είπε χαρακτηριστικά.

Προσέλκυση επενδύσεων με τα αβαντάζ του ευρώ

Μια μέρα πριν ο νέος Υπουργός Οικονομικών και Ανάπτυξης είχε δώσει το στίγμα του, τονίζοντας πως στόχος του είναι η προσέλκυση επενδύσεων, αξιοποιώντας τη νομισματική σταθερότητα που προσφέρει η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωζώνης. Όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, η Ελλάδα θέλει να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους επενδυτές, να εκπέμψει το μήνυμα ότι διάκειται φιλικά στις επενδύσεις και η οικονομία είναι ανοιχτή στο επενδυτικό κοινό. Η χώρα θα επιδιώξει την «προσέλκυση επενδύσεων, πάντοτε στα πλαίσια του ευρώ, και με σεβασμό στους ευρωπαϊκούς θεσμούς» ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου. Υπογράμμισε, δε, τα αβαντάζ της χώρας ως επενδυτικού προορισμού, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωζώνης προσφέρει νομισματική σταθερότητα, πρόσβαση στην ανοιχτή αγορά της ΕΕ και διαπραγματευτική ισχύ έναντι τρίτων χωρών. Επιπλέον διαθέτει υψηλού επιπέδου εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, τόνισε. Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου επισήμανε ότι θα έχει στενή συνεργασία με τα άλλα παραγωγικά υπουργεία καθώς και με τον ιδιωτικό τομέα, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι θα στηριχθεί στα στέρεα θεμέλια που έχει θέσει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου υπό τον Γιώργο Σταθάκη. Ο νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης υπογράμμισε: «Σηκώνουμε τα μανίκια και ξεκινάμε σκληρή δουλειά», ενώ σε πιο προσωπικό τόνο ανέφερε ότι «θα υπηρετήσω την πατρίδα με όλες τις δυνάμεις μου». Ο κ. Παπαδημητρίου έθεσε ως ορόσημο της ανάληψης νέων πρωτοβουλιών την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης σημειώνοντας ότι μετά από αυτό θα εκτιμήσει τη δυνατότητα υιοθέτησης φορολογικών κινήτρων για την προσέλκυση νέων επενδύσεων καθώς και τη δυνατότητα εφαρμογής αναπτυξιακής τράπεζας.

«Λάθος η θέση για το διπλό νόμισμα»
Στη διάρκεια της τελετής, απαντώντας σε ερώτηση του Capital.gr, αν καλείται να παίξει έναν κόντρα ρόλο σε σχέση με αυτά που έλεγε προ ολίγων ημερών περί διπλού νομίσματος, ο νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης τόνισε:
«Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ήμουν ακαδημαϊκός. Οι ακαδημαϊκοί μπορούν να λένε πολλά πράγματα αλλά όταν έρχεται η στιγμή που πρέπει να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα τότε βλέπουν ότι μερικά πράγματα που έχουν πει ίσως να είναι λάθος».
Ξεκαθάρισε, δε, ότι «δεν υπάρχει παράλληλο νόμισμα για την Ελλάδα ούτε θα υπάρξει, τουλάχιστον με αυτή την κυβέρνηση».