Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Ο Ντάισελμπλουμ διορθώνει…

Δεν ξαναβάζουμε το συνταξιοδοτικό στο τραπέζι9d53dffd60a106004bbdfbb5127c277d

Η αναφορά στο έγγραφο του κ. Ντάισελμπλουμ σε «μέτρα για το ασφαλιστικό» δεν σχετίζεται με τη συνολική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, αλλά με επιμέρους θέματα όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup, Μισέλ Ρέινς, μετά το πλήθος αντιδράσεων που προκλήθηκαν.

Στο καθιερωμένο έγγραφο πριν από κάθε Eurogroup, που καταθέτει προς την ολλανδική Βουλή ο υπουργός Οικονομικών της χώρας και πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι «στο επίκεντρο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος αναμένεται να βρεθούν τα μέτρα για το ασφαλιστικό και τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας». Η αναφορά αυτή προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων με πολλούς να υποστηρίζουν ότι οι θεσμοί ξανανοίγουν το Ασφαλιστικό, δεδομένων και των πιέσεων που ασκεί το ΔΝΤ. Από την πρώτη στιγμή ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος διέψευσε ότι ισχύει κάτι τέτοιο, επαναλαμβάνοντας τη διαβεβαίωση ότι το ασφαλιστικό έχει κλείσει στην α” αξιολόγηση και ότι αυτά που ελέγχονται τώρα αφορούν την εφαρμογή του νόμου δηλαδή η έκδοση των σχετικών εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων. Οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ παρερμηνεύτηκαν τόνιζε σε όλους τους τόνους το υπουργείο Εργασίας, με το υπουργείο Οικονομικών να σπεύδει επίσης να λύσει την «παρεξήγηση», διευκρινίζοντας ότι ο πρόεδρος του Eurogroup στο έγγραφό του αναφερόταν στο Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, η εξασφάλιση κονδυλίων για το οποίο είναι ζήτημα της δεύτερης αξιολόγησης. Ειδικότερα, όπως ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών «σχετικά με δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γέρουν Ντάισελμπλουμ σε έγγραφό του που είδε το φως της δημοσιότητας, φέρεται να «επαναφέρει το ασφαλιστικό στην ατζέντα του Eurogroup», επισημαίνεται ότι: -Το ασφαλιστικό, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένως και ο αρμόδιος υπουργός, έχει ολοκληρωθεί κατά την πρώτη αξιολόγηση. Ως εκ τούτου, «άνοιγμα του ασφαλιστικού» εκ νέου δεν υφίσταται. -Το ασφαλιστικό δεν αποτελεί μέρος των θεμάτων της δεύτερης αξιολόγησης. Ουδέποτε, κατά τις συναντήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών, την περασμένη εβδομάδα, αποτέλεσε θέμα συζήτησης το ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό. -Αυτό που αποτελεί μέρος της δεύτερης αξιολόγησης είναι το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, θέμα στο οποίο προφανώς αναφερόταν ο κ. Ντάισελμπλουμ.»

Κατρούγκαλος: Δεν ανοίγει ξανά το ασφαλιστικό «Το ασφαλιστικό έχει κλείσει κατά την πρώτη αξιολόγηση και δεν πρόκειται να ξανανοίξει στο πλαίσιο της δεύτερης», διαβεβαιώνει ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος σε δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή αναφορές σε έγγραφο του Γερούν Ντάισεμπλουμ στη Βουλή της Ολλανδίας ότι μέτρα για το ασφαλιστικό και τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας θα βρεθούν στο επίκεντρο της β΄αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. «Υπάρχει μια εκτεταμένη παρερμηνεία αυτών των δηλώσεων», αναφέρει ο κ. Κατρούγκαλος, «άλλοι λένε ότι θα είναι αυτοτελές θέμα στο Eurogroup στις 7 Νοεμβρίου, άλλοι λένε ότι ξανανοίγει το ασφαλιστικό. Τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Το ασφαλιστικό έχει κλείσει και δεν πρόκειται να ξανανοίξει στο πλαίσιο της δεύτερης». Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας από τα θέματα που ελέγχονται ως εκκρεμότητες από τα κλιμάκια των θεσμών είναι το πώς προχωρά η υλοποίηση του νόμου. «Δηλαδή», εξήγησε, «η έκδοση των σχετικών εγκυκλίων και των υπουργικών αποφάσεων. Εκεί αναφερόταν προφανώς, όσο μπορώ να ερμηνεύσω, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και σε κάθε περίπτωση κανείς δεν έχει θέσει επανάληψη αξιολόγησης του ασφαλιστικού». Ανακοίνωση για το θέμα, μετά το πλήθος δημοσιευμάτων που πυροδότησε η δήλωση Ντάισελμπλουμ, εξέδωσε και το υπουργείο Εργασίας. «Σε σχέση με γενικευμένη παρερμηνεία δηλώσεων του προέδρου του Eurogroup κ. Γ.Ντάισελμπλουμ, το υπουργείο Εργασίας επαναλαμβάνει ότι το Ασφαλιστικό έχει κλείσει στην πρώτη αξιολόγηση και δεν αποτελεί θέμα της δεύτερης» τονίζεται στην ανακοίνωση. «Αυτό που εξετάζεται από τους θεσμούς είναι αποκλειστικά και μόνο η εφαρμογή του νόμου 4387/2016, δηλαδή η έκδοση των αναγκαίων εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων» διευκρινίζεται και καταλήγει: «Όλα τα υπόλοιπα ανάγονται στο γενικευμένο κλίμα παραπληροφόρησης των ημερών».