Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Όλα καλώς καμωμένα…

Δεν παραβιάστηκαν οι τραπεζικοί κανόνες, για τη δανειοδότηση των κομμάτων υποστηρίζει η Ν.Δ.

«Η ΝΔ εμφανίζει ειδυλλιακή εικόνα», σχολιάζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ

«Απολύτως νόμιμα και με τους νόμους που ίσχυαν κάθε φορά ήταν τα δάνεια που έλαβε η ΝΔ. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν παραβιαστεί οι τραπεζικοί κανόνες, ούτε έγινε οτιδήποτε εν κρυπτώ. Όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες ήταν ενήμερες για τα δάνειά μας. Κατά κανένα απολύτως τρόπο δεν ασκήθηκαν πιέσεις σε στελέχη των τραπεζών ώστε να αποφασίσουν ή να εισηγηθούν προνομιακά δάνεια».

Αυτό ανέφερε στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την νομιμότητα των δανειοδοτήσεων κομμάτων και ΜΜΕ από τράπεζες, ο πρώην γενικός διευθυντής της ΝΔ, την περίοδο από τον Ιούλιο 2010 έως τον Ιούνιο 2012, Αθανάσιος Σκορδάς. Στην αρχική δήλωση που ζήτησε να κάνει, πριν αρχίσει η εξέτασή του η οποία και συνεχίζεται, ο κ. Σκορδάς υποστήριξε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ήταν ενήμερη για όλα τα δάνεια που είχε λάβει το κόμμα της ΝΔ και ότι «σε καμία περίπτωση δεν είχε προκύψει τίποτα από τους δειγματοληπτικούς έλεγχους στους οποίους είχε προχωρήσει, ούτε έκανε ποτέ οποιαδήποτε παρατήρηση μέχρι τότε». «Σε όλα τα δάνεια είχαν παρασχεθεί όλες οι εγγυήσεις που ζητούσαν οι τράπεζες, ήταν οι ισχυρότερες και αφορούσαν τις εκχωρήσεις των κρατικών επιχορηγήσεων. Είναι μια πρακτική που συναντάται και εκτός Ελλάδος» τόνισε ο κ. Σκορδάς. Ακόμα, ο πρώην γενικός διευθυντής της ΝΔ υποστήριξε ότι «δεν υπήρχε προνομιακή πολιτική σε ότι αφορά τα επιτόκια, και η κάθε τράπεζα τηρούσε τους ίδιους κανόνες που εφάρμοζε και για τα δάνεια που χορηγούσε σε άλλους τομείς». Όπως υποστήριξε ο κ. Σκορδάς, τα δάνεια της ΝΔ ήταν απολύτως εξυπηρετούμενα μέχρι το 2012, ενώ απέδωσε το πρόβλημα της μη εξυπηρέτησής τους, στο γεγονός ότι από το 2010 η Αγροτική Τράπεζα είχε αλλάξει την δανειακή σύμβαση τετραπλασιάζοντας τα επιτόκια.

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ εμφανίζει ειδυλλιακή εικόνα Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπυρίδωνας Λάππας, έκανε λόγο για ειδυλλιακή εικόνα που εμφανίζει ο κ. Σκορδάς σε ό,τι αφορά τη συνολική οφειλή της ΝΔ, που φθάνει στα 210.815.000 ευρώ, αντιτείνοντας, μεταξύ άλλων, ότι σύμφωνα με τα ποσοστά των κρατικών επιχορηγήσεων που εκχωρούσε ως εγγύηση το κόμμα, η εξόφλησή τους μπορεί να έφτανε μέχρι και σε 247 χρόνια. «Η Eurobank έκλεισε ήδη το λογαριασμό σας και ετοιμάζει αγωγή. Το ίδιο ετοιμάζονται να κάνουν και οι άλλες τράπεζες οι οποίες έχουν καταγγείλει τα δάνειά σας» τόνισε ο κ. Λάππας. «Μέχρι τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2012 ήταν ενήμερα τα δάνεια της ΝΔ. Όταν γινόταν η δανειοδότηση, η τράπεζα αξιολογούσε τον δανειολήπτη σε σχέση με αυτά που έπαιρνε από την κρατική επιχορήγηση» απάντησε ο κ. Σκορδάς και πρόσθεσε: «Μετά τα crash test των τραπεζών το καλοκαίρι του 2010, ζητήθηκε μονομερώς από την Αγροτική Τράπεζα να υπογράψουμε νέα σύμβαση στην οποία είχαν τετραπλασιαστεί τα επιτόκια. Η δανειακή σύμβαση στην οποία προσχωρήσαμε τότε, είχε μια ουσιώδη μεταβολή, τον τετραπλασιασμό των επιτοκίων. Έτσι, από τα 230.000 ευρώ, που ήταν το ύψος των τόκων που πληρώναμε για την εξυπηρέτηση των δανείων, έφθασαν στο ένα εκατομμύριο ευρώ».

Έρχεται νέα έρευνα;
Τα πρακτικά της κατάθεσης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα στην επιτροπή της βουλής για τα δάνεια που δόθηκαν σε ΜΜΕ και κόμματα ζήτησε με παραγγελία του ο οικονομικός εισαγγελέας Παγαγιώτης Αθανασίου.
Στόχος να ερευνηθεί εάν τα όσα είπε για την επίμαχη τροπολογία του 2013- με την οποία δόθηκε ασυλία σε τραπεζικά στελέχη και υπεύθυνους κομμάτων για δάνεια ύψους 250.000.000 ευρώ- μπορούν να οδηγήσουν σε εκ νέου άνοιγμα της υπόθεσης, η οποία είχε μπει στο αρχείο.
Σε ερώτηση του βουλευτή της Ν. Δ Δημήτρη Σταμάτη, ο Γ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι η επίμαχη τροπολογία δεν αφορά στα δάνεια των κομμάτων γιατί αυτά δεν ανήκουν στην γενική κυβέρνηση. Η υπόθεση ωστόσο είχε μπει τον Απρίλιο του 2013 στο αρχείο, καθώς υπήρχε η παγιωμένη νομική αντίληψη ότι η αφορά και τα δάνεια των κομμάτων.
Η συγκεκριμένη τροπολογία είχε μπει στο στόχαστρο τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και του αναπληρωτή υπουργού Δ. Παπαγγελόπουλου σε ομιλίες τους στη Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας Πεπόνης είχε ανοίξει έρευνα για τα δάνεια των κομμάτων τα οποία είχαν ως μόνη εγγύηση τα εκλογικά ποσοστά των κομμάτων. Και ενώ η έρευνα είχε προχωρήσει, η τροπολογία που ήρθε αίφνης οδήγησε σε ασυλία από τις ποινικές ευθύνες τραπεζικά στελέχη και στελέχη κομμάτων και όχι μόνο, αφού η επίμαχη τροπολογία αφορούσε και δάνεια ΜΚΟ και άλλων μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων.
Λίγους μήνες αργότερα αναπόφευκτα ο οικονομικός εισαγγελέας έβαλε την υπόθεση στο αρχείο, χωρίς να αναζητηθούν ευθύνες για δάνεια ύψους 250 εκ. Ευρώ σε κόμματα, που κατευθύνθηκαν κυρίως προς τη Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ, με το μεγαλύτερο ποσό να χορηγείται από την Αγροτική Τράπεζα.