Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Τόπο στο «στρατηγό άνεμο»

Παππάς καλεί ΝΔ να στηρίξει Πολύδωρα στο τιμόνι του ΕΣΡ

35dd5a14ceb3fa98bd922fbbcf90710a

Η Νέα Δημοκρατία δεν με θέλει γιατί δεν είμαι κολλητός του Χριστοφοράκου απαντάει ο πρώην υπουργός της, Βύρωνας Πολύδωρας, δηλώνοντας τη… στενοχώρια του

Να στηρίξει την πρόταση της κυβέρνησης για την τοποθέτηση του Βύρωνα Πολύδωρα στο τιμόνι του ΕΣΡ καλεί τη ΝΔ ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ζητώντας από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιδείξει «στοιχειώδη αίσθηση συνταγματικής ευθύνης». Σύσσωμη η αντιπολίτευση, ωστόσο, απορρίπτει την κυβερνητική πρόταση.

«Η ΝΔ έχει την υποχρέωση να αποδείξει ότι έχει τη στοιχειώδη αίσθηση συνταγματικής ευθύνης και να συμβάλλει στη συγκρότηση ΕΣΡ» αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωί της Κυριακής ο κ. Παππάς. «Επαναλαμβάνουμε. Η αρμοδιότητα για όποιον νέο διαγωνισμό για τηλεοπτικές άδειες είναι πλέον στο ΕΣΡ, όπως προέβλεπε από την αρχή ο Ν. 4339/15. Η δικαιολογία των αρμοδιοτήτων δεν υπάρχει για τη ΝΔ. » Ουδείς αντιλαμβάνεται ποιες προϋποθέσεις, ή μήπως δικαιολογίες, θέτει για ακόμα μία φορά. Η ΝΔ έχει την υποχρέωση να αποδείξει ότι έχει τη στοιχειώδη αίσθηση συνταγματικής ευθύνης και να συμβάλλει στη συγκρότηση ΕΣΡ αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ρελάνς του Μαξίμου Με μια κίνηση, από την οποία προσδοκούσε είτε ότι θα κέρδιζε τη συγκατάθεση της ΝΔ στη συγκρότηση του ΕΣΡ είτε ότι θα στρίμωχνε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη γωνία, το Μέγαρο Μαξίμου πρότεινε για επικεφαλής της ανεξάρτητης Αρχής τον Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος συναντήθηκε το Σάββατο με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση. Ο τελευταίος θα προεδρεύσει, τη Δευτέρα, στη νέα Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής (5 μ.μ.) για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Η εντολή του πρωθυπουργού είναι η Διάσκεψη των Προέδρων να πραγματοποιηθεί, αφού κατατεθεί στη Βουλή η νέα νομοθετική ρύθμιση, που θα επιχειρεί να ρυθμίσει προσωρινά το τηλεοπτικό τοπίο. Σύσσωμη η αντιπολίτευση, ωστόσο, αντέδρασε αρνητικά στην πρόταση της κυβέρνησης για τον Βύρωνα Πολύδωρα. Η ΝΔ ξεκαθάρισε ότι ο κ. Πολύδωρας δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να αναλάβει την ηγεσία του ΕΣΡ, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση για επικοινωνιακά παιχνίδια. Ανακοίνωσε, μάλιστα, δική της νομοθετική ρύθμιση, για να επιστραφούν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης όλες οι αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πολύδωρας διεγράφη από τη ΝΔ το 2013, όταν καταψήφισε τον ΕΝΦΙΑ, ενώ δήλωσε «παρών» στις ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας (υποψηφιότητα Στ.Δήμα) το 2014. Δεν γίνεται δεκτός ο υπουργός της ζαρντινιέρας, ήταν η αντίδραση της Δημοκρατικής Συμπρατάξης, η οποία στην ανακοίνωσή της σημείωσε ότι πρόκειται για το πρόσωπο που πρότεινε τη σύμπραξη του χώρου από τον οποίο προέρχεται με τη Χρυσή Αυγή. Αρνητικό στο πρόσωπο του Βύρωνα Πολύδωρα ήταν και το Ποτάμι, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν παίζει με τους θεσμούς. Το ΚΚΕ δήλωσε ότι δεν θα πάρει μέρος σε παιχνίδια και παζάρια για το μοίρασμα της πίτας των ΜΜΕ, ενώ η Ένωση Κεντρώων δεν διευκρινίζει αν θα ψηφίσει τον Β.Πολύδωρα, αλλά επισημαίνει ότι για να υπάρχει αποτέλεσμα στη Διάσκεψη των Προέδρων, πρέπει η κυβέρνηση να αποφύγει κάθε παράπλευρη νομοθετική πρωτοβουλία και να μετατεθούν όλες οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ.

Ο Μητσοτάκης στον Πρόεδρο Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει το μεσημέρι της Δευτέρας συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Τη συνάντηση ζήτησε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πολύδωρας: Δεν με θέλει η ΝΔ, γιατί δεν είμαι κολλητός του Χριστοφοράκου Τη στενοχώρια του και την πικρία του εξέφρασε ο Βύρων Πολύδωρας για τη στάση της ΝΔ, η οποία είναι αρνητική στην πρόταση της κυβέρνησης για τοποθέτησή του στην ηγεσία του ΕΣΡ. Στη χειμαρρώδη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, το μεσημέρι της Κυριακής, ο κ. Πολύδωρας ανέφερε: «Με είχαν διαγράψει από τη ΝΔ την εποχή του κ. Σαμαρά. Στη συνέχεια, τι θέλουν; Να με εξορίσουν από την Ελλάδα; Δεν προβλέπεται ο εξοστρακισμός. Μήπως να με σκοτώσουν δια φυσικού θανάτου;». Αφήνοντας σοβαρότατες αιχμές κατά της ηγεσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Πολύδωρας είπε ακόμη πως στη ΝΔ μπορεί να έχουν άλλα κριτήρια για το πρόσωπο που θα ηγηθεί του ΕΣΡ, όπως να είναι κολλητός του Χριστοφοράκου. Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του είπε για τις επιλογές των κομμάτων για τον επικεφαλής του ΕΣΡ: «Τι θέλουν; Κάποιον εγκεκριμένο από τη διαπλοκή;». Ο κ. Πολύδωρας αναφέρθηκε στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό, όταν τού έγινε η πρόταση. Σύμφωνα με όσα μετέφερε, ο πρωθυπουργός τού τηλεφώνησε και τού είπε: «Τι θα έλεγες, Βύρωνα, να αναλάβεις πρόεδρος του ΕΣΡ;». «Ευχαριστώ, πρόεδρε. Έχω πολλούς εχθρούς, όμως» απάντησε ο κ. Πολύδωρας, για να λάβει την απάντηση του πρωθυπουργού: «Έχεις, όμως, και πολλούς φίλους». Ο κ. Πολύδωρας υποστήριξε πως η θέση της ηγεσίας της ΝΔ δεν εκφράζει όλη τη ΝΔ. «Οι περισσότεροι βουλευτές είναι μαζί μου. Ο περισσότερος κόσμος της ΝΔ είναι μαζί μου. Αυτοί κάνουν τακτικισμούς, για να ρίξουν την κυβέρνηση». Ο πρώην υπουργός είπε ακόμη πως δεν κόπτεται για την πρόταση της κυβέρνησης και πως την αποδέχτηκε «από ορμή για να πράξω». «Με ενέπνευσε ο ρόλος του ειρηνοποιού. Αποδέχτηκα γιατί είμαι μαχητής» συμπλήρωσε. Ευχαρίστησε τον Πάνο Καμμένο για τη δήλωση στήριξης στο πρόσωπό του και πρόσθεσε πως δεν θέλει να φέρει σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό, είναι έτοιμος να παραιτηθεί και πως δεν θέλει να εκβιάσει καταστάσεις.