Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Τώρα έχει εικόνα…

Επίσκεψη της επικεφαλής των Πρασίνων Ευρωβουλευτών, στην Πιερία1

Το τι ακριβώς συμβαίνει στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στην Πέτρα, στα Πιέρια όρη και στο Νοσοκομείο Κατερίνης, διαπίστωσε «ιδίοις όμασοι» η ευρωβουλευτής Ρεβέκα Χαρμς

Σειρά συναντήσεων είχε το Σάββατο στην Πιερία, η επικεφαλής των Πρασίνων Ευρωβουλευτών Ρεβέκα Χάρμς η οποία βρέθηκε στο νομό μας, προσκεκλημένη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Πιερίας.

Η κ. Χάρμς, ξεκίνησε τις επισκέψεις της από το Κέντρο Φιλοξενίας της Πέτρας Ολύμπου, όπου διαπίστωσε από «πρώτο χέρι» τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούν 1200 πρόσφυγες. Η ευρωβουλευτής των Πρασίνων, συνομίλησε με πρόσφυγες και μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που «επιχειρούν» στην περιοχή, ενώ δεσμεύτηκε να αναλάβει πρωτοβουλίες άσκησης πίεσης στις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε οι φιλοξενούμενοι στην Πέτρα Γιαζίντι, να επανενωθούν με τις οικογένειές τους, που βρίσκονται σε Ευρωπαϊκές χώρες. Η κ. Χάρμς διαπίστωσε τις «άθλιες συνθήκες» διαβίωσης (οι οποίες γίνονται αθλιότερες λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή), ενώ έλαβε διαβεβαιώσεις οτι σε σύντομο χρονικό διάστημα οι 1200 πρόσφυγες (οι μισοί εκ των οποίων παιδιά) θα μεταμεφαρθούν σε χώρο στο Κιλκίς, υπό καλύτερες συνθήκες.

Επόμενος σταθμός της περιοδείας Χαρμς ήταν τα Πιέρια Όρη και συγκεκριμένα η περιοχή Πέντε Πύργοι στην οποία πρόκειται να δημιουργηθεί αιολικό πάρκο. Την Ευρωβουλευτή των Πρασίνων, περίμεναν στην περιοχή μέλη της Κίνησης Κατά της Εγκατάστασης Ανεμογεννητριών στα Πιέρια. Όπως ανέφεραν μέλη της Επιτροπής, η τοπική κοινωνία αντιστέκεται σε ένα «έγκλημα, που όπου να ‘ναι ξεκινά». Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, πρόκειται σε μια περιοχή Νατούρα, να εγκατασταθούν 11 ανεμογεννήτριες. «Οι κάτοικοι αντιστέκονται αλλά απέναντί τους έχουν εταιρείες αδίστακτες μπροστά στο κέρδος, τον Δήμο όπου έχει δώσει όλες τις άδειες που χρειάζονται και μια κυβέρνηση που παρακολουθεί με απάθεια, όπως και στις Σκουριές», ανέφεραν χαρακτηριστικά. Η κ. Χάρμς, έμεινε εντυπωσιασμένη από το τοπίο των Πιερίων, αλλά και κατάπληκτη από την απόφαση να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες σε ένα τόσο όμορφο φυσικό τοπίο. Σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωσε υπέρ των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, ωστόσο υπογράμμισε οτι θα πρέπει να προηγείται ο σχεδιασμός, ώστε όλοι και κυρίως οι τοπικές κοινωνίες να έχουν όφελος, χωρίς να βλάπτεται το φυσικό περιβάλλον.

Επόμενος σταθμός της περιοδείας της, ήταν το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, όπου είχε συνάντηση με τον διοικητή Ανέστη Μυστρίδη. Η κ. Χαρμς, επισκέφθηκε την κλειστή Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου. Αξίζει να σημειωθεί, οτι από το 2010, όταν και το Νοσοκομείο μεταφέρθηκε στο καινούργιο κτίριο, αν και διαθέτει υπερσύγχρονο εξοπλισμό για τη ΜΕΘ, αυτή δεν λειτούργησε ποτέ, αφού δεν είχε το κατάλληλο ιατρικό προσωπικό για τη στελέχωσή της. Όπως ανέφερε ο κ. Μυστρίδης, η λειτουργία της ΜΕΘ αποτελεί προτεραιότητα για τη διοίκηση του Νοσοκομείου και ήδη έχει δρομολογηθεί η διαδικασία για την στελέχωση της Μονάδας με τέσσερις γιατρούς, δυο επικουρικών και δύο μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, ώστε η Μονάδα να τεθεί σε λειτουργία, όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Η επίσκεψη της Ευρωβουλευτού των Πρασίνων, ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου. Αφού πρώτα ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης και των Γιατρών του Κόσμου, στον Καπνικό Σταθμό της Κατερίνης, όπου ενημερώθηκε για τις κοινωνικές δομές που λειτουργούν εκεί, συμμετείχε σε ανοιχτή συζήτηση με θέμα το Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα. Βασικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο καρδιολόγος Γεώργιος Βήχας. Παρόντες στην εκδήλωση, ήταν επίσης ο διοικητής του Νοσοκομείου Κατερίνης και η Διευθύντρια του ΙΚΑ της περιοχής μας.