Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Μέτωπο προστασίας της πρώτης κατοικίας

Το Περιφερειακό Συμβούλιο για τους πλειστηριασμούς

07c73e94168890d2c8fcf905b9eff9fd_xl

Συζήτηση για το θέμα των πλειστηριασμών και την προστασία της πρώτης κατοικίας πραγματοποιήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Οι Περιφερειακές Παρατάξεις στο σύνολό τους ζήτησαν προστασία της πρώτης κατοικίας των πολιτών, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις και στις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Αυτός ήταν ο κοινός τόπος όλων των τοποθετήσεων, πλην όμως υπήρξε και μια σειρά διαφοροποιήσεων.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή τη συζήτηση του θέματος, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία παρατίθενται οι θέσεις που εξέφρασαν οι Παρατάξεις:

Το θέμα έφερε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας η επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας» Δέσποινα Χαραλαμπίδου και το εισηγήθηκε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Η κ. Χαραλαμπίδου στο κείμενο που υπέβαλε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ζητεί «την απόσυρση του νόμου για τους πλειστηριασμούς της λαϊκής ιδιοκτησίας και τη νομοθέτηση του ακατάσχετου της πρώτης κατοικίας των λαϊκών και εργατικών οικογενειών», προτείνοντας να εκδοθεί και σχετικό ψήφισμα.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στην εισήγησή του τόνισε ότι «η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι ζήτημα προστασίας της κοινωνικής συνοχής, της ίδιας της κοινωνίας και της οικονομίας της χώρας. Τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ είναι συγκεκριμένα:

-Περαιτέρω συρρίκνωση της οικοδομικής δραστηριότητας κατά 30%, που πλήττει μια σειρά από κλάδους που σχετίζονται με την οικοδομή.

-Περαιτέρω μείωση στις τιμές των ακινήτων κατά 40%.

Αν συνεχιστούν οι πλειστηριασμοί θα υπάρξει περαιτέρω πίεση στην οικοδομική δραστηριότητα, που θα επηρεάσει αρνητικά και το ΑΕΠ της χώρας. Οι τιμές θα πιεστούν ακόμη περισσότερο, η περιουσία και η αξία τους θα συρρικνωθεί. Ακόμη και οι ίδιες οι τράπεζες θα έχουν σημαντική επιδείνωση στα χαρτοφυλάκιά τους. Επομένως, η πρώτη κατοικία, που σε πολλές περιπτώσεις είναι και η μόνη κατοικία, πρέπει να προστατευτεί. Πρέπει να προστατευτούν οι οικογένειες που αγωνίστηκαν μια ολόκληρη ζωή για να αγοράσουν ένα σπίτι και έχουν πληγεί πολύ βαριά, ανεπανόρθωτα στα έξι χρόνια της κρίσης, είτε με αιματηρές μειώσεις στους μισθούς, είτε ακόμη χειρότερα, με ανεργία.

Με συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις, που συνδυάζουν το οικογενειακό εισόδημα και την αντικειμενική αξία του ακινήτου, που χρησιμοποιείται ως πρώτη κατοικία, είναι εφικτό να προστατευτεί το σύνολο των οφειλετών εκείνων, που δεν μπορούν πραγματικά να πληρώσουν, όχι όμως εκείνων που ενώ έχουν δυνατότητα να πληρώσουν, προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από το γενικότερο πρόβλημα».

Η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι πρέπει να συμπαρασταθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο στους πολίτες, που λόγω της κρίσης και της ανεργίας δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις και στις υποχρεώσεις τους στα ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία και των οποίων η λαϊκή περιουσία κινδυνεύει από την κερδοσκοπία των τραπεζών. «Η ακίνητη περιουσία των λαϊκών οικογενειών, που στις περισσότερες περιπτώσεις αφορά μια κατοικία η οποία αποκτήθηκε με πολλές στερήσεις, κινδυνεύει να χαθεί αφήνοντας στο δρόμο τις οικογένειες αυτές και διαγράφοντας τους κόπους μιας ζωής. Οι μνημονιακές πολιτικές που ασκήθηκαν μέχρι τώρα, σε συνδυασμό με την ‘τοκογλυφική’ πολιτική των τραπεζών προκάλεσε τη χιονοστιβάδα των κόκκινων δανείων, των οποίων οι δεκάδες όροι και προϋποθέσεις, δημιουργούν ένα ασφυκτικό κλίμα για τους απροστάτευτους από το νόμο δανειολήπτες. Το πρόβλημα των ιδιωτικών χρεών, που πνίγουν την οικονομία και την κοινωνία, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με απάνθρωπους πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, ούτε με ημίμετρα και ασπιρίνες. Η αντιμετώπιση των ιδιωτικών χρεών απαιτεί όχι μόνο τη διασφάλιση της πρώτης κύριας κατοικίας των νοικοκυριών, αλλά κυρίως μια ευρεία και γενναία, στη βάση κριτηρίων ‘σεισάχθεια’ (διαγραφή) χρεών για τα λαϊκά νοικοκυριά και τα μικρομεσαία στρώματα της κοινωνίας μας, στις πόλεις και την ύπαιθρο», επισήμανε η κ. Χαραλαμπίδου.

«Πρέπει να πολεμήσουμε όλοι μαζί για να μη χάσει ούτε ένας άνθρωπος το σπίτι του και μείνει στο δρόμο», τόνισε ο επικεφαλής της «Περιφέρειας Πρωταθλήτριας» Γιάννης Ιωαννίδης. «Πρέπει να λαμβάνεται υπόψη τόσο η βιωσιμότητα των τραπεζών, όσο όμως και των ανθρώπων που επλήγησαν από την κρίση», είπε ο Περιφερειακός Σύμβουλος της «Περιφέρειας Πρωταθλήτριας» Στέλιος Βαλιάνος. Πρότεινε να υιοθετηθεί η πρόταση νόμου που κατέθεσε στη Βουλή η ΝΔ για την προστασία της πρώτης κατοικίας. «Όχι μόνο σε σχέση με τις Τράπεζες, αλλά και σε σχέση με τις οφειλές προς το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει υπό προϋποθέσεις να προστατευτεί η πρώτη κατοικία, προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών, με τον έλεγχο αν η αδυναμία αυτή προέκυψε κατά τη διάρκεια της κρίσης και εξαιτίας της κρίσης και πάντα σε σχέση με την αντικειμενική αξία του ακινήτου που εκπλειστηριάζεται και το υπόλοιπο της περιουσίας που μένει στον εκάστοτε οφειλέτη», σημείωσε.