Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Η Ελλάδα «πλήρωσε» βαρύ τίμημα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ομιλία του Χ. Τζαμακλή στην Λάρισα για τις Γερμανικές οφειλές στην Ελλάδα

%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%cf%86%ce%b5%ce%b9%ce%bb%ce%ad%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b3%ce%b5%cf%81%ce%bc%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%bb%ce%ac%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%b1-21-%ce%bf%ce%ba%cf%84-2016

Σεκδήλωση με θέμα «Οι οφειλές της Γερμανίας στην Ελλάδα» και με αφορμή την επέτειο των 72 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, ο Δήμος Λάρισας διοργάνωσε εκδήλωση, κατά την οποία μίλησε και ο βουλευτής Πιερίας Χάρης Τζαμακλής.

Εκτός από τον κ. Τζαμακλή, εισηγητές ήταν ο Δημήτρης Κούρτης και ο Μάκης Χαρίτος, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο ζήτημα των κρατικών επανορθώσεων, των ιδιωτικών αξιώσεων και της ανάγκης ενημέρωσης της ελληνικής και διεθνούς κοινής γνώμης για το δίκαιο και το απαράγραπτο των ελληνικών διεκδικήσεων. Ειδικότερα ο βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Τζαμακλής, με την ιδιότητα του μέλους της Διακομματικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα, αναφέρθηκε εκτενώς στο σκέλος του πορίσματος της Επιτροπής, που αφορά τις αξιώσεις της Ελλάδας ως κράτους έναντι της Γερμανίας (πολεμικές επανορθώσεις) από τον Α΄ και από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σχετικά με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τόνισε ότι η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των κρατών που θρήνησαν θύματα από τον Πόλεμο. Η αναλογία των θυμάτων επί του συνολικού πληθυσμού των 7.335.000 (έτους 1939) ανέρχεται σε ποσοστό 19,70% (συγκριτικά στοιχεία: Γιουγκοσλαβία 13,83%, Γαλλία 2,65%, Ολλανδία 2,50%, Βέλγιο 2,24%, Μεγάλη Βρετανία 1,55%, Η.Π.Α. 0,66%). Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 558.000 θανόντες και σε 880.000 αναπήρους, ήτοι συνολικά 1.438.000 θύματα. Ο κ. Τζαμακλής τόνισε οτι οι ζημίες που υπέστη η Ελλάδα αφορούν διάφορες κατηγορίες: πολεμικό υλικό, δημόσιες κτιριακές εγκαταστάσεις, κατοικίες, οδούς, πλατείες, υδραυλικά έργα, μηχανικά μέσα, γεωργικά προϊόντα, αγροτικές εγκαταστάσεις, φυτείες, κτηνοτροφία, δασικό πλούτο, μεταλλεία, αλυκές, εμπορική ναυτιλία, εκκλησίες, μουσεία, χρυσό, κ.ά. Ειδική αναφορά έγινε για το κατοχικό δάνειο και για το ύψος των οφειλών εν γένει βάσει του πορίσματος της Ειδικής Επιτροπής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Μετά το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησε συζήτηση με το ακροατήριο.