Τα Ολύμπια Νέα

Οικονομία

Στο «μικροσκόπιο» των θεσμών

Προϋπολογισμός 2017ts

Απόψεις σχετικά με το μέγεθος της δημοσιονομικής βάσης ανταλλάχθηκαν κατά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, με τους εκπροσώπους των θεσμών, ανέφεραν πηγές του υπουργείου μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησης, η οποία είχε ως αντικείμενο τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συμφωνήθηκε από κοινού να υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών και περαιτέρω μελέτη των δημοσιονομικών στοιχείων, ώστε να ακολουθήσουν πιο εμπεριστατωμένες συζητήσεις αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2017 και τον προγραμματισμό επίτευξης των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων. Νωρίτερα, παράγοντας του υπουργείου ξεκαθάρισε, προσερχόμενος στη συνάντηση, πως η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί μείωση του αφορολόγητου, ενώ εκτίμησε πως η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου, εντός του χρονοδιαγράμματος βάσει του οποίου κινείται η κυβέρνηση. «Ο καθένας μπορεί να φέρνει στο τραπέζι όποιο θέμα θέλει, δεν σημαίνει όμως ότι γίνεται και αποδεκτό. Για μας, το θέμα του αφορολόγητου έχει κλείσει, δεν το επαναφέρουμε, δεν θα δεχθούμε μείωση του αφορολόγητου» τόνισε. Στην ατζέντα των σημερινών συνομιλιών περιλαμβάνονται και θέματα της κοινωνικής πρόνοιας με τη συμμετοχή του κ. Χουλιαράκη και της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου. Την, Κυριακή, συζητήθηκαν ο μηχανισμός του εξωδικαστικού διευθέτησης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων -ζήτημα για το οποίο υπήρξε καταρχήν συμφωνία- και τα εργασιακά. Η συνάντηση του Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των δανειστών για τα εργασιακά ήταν διερευνητική. Ωστόσο, ενδεικτική του κλίματος ήταν η δήλωση του υπουργού Εργασίας περί «ακραίων θέσεων» των θεσμών. Εξερχόμενος από τη συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας τόνισε τη σημασία της τήρησης της νομιμότητας, σημειώνοντας πως δεν ανοίγουν θέματα τα οποία έχουν λήξει με αποφάσεις δικαστηρίων ή ευρωπαϊκών οργάνων, όπως στην περίπτωση της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι το πόρισμα της Επιτροπής των Ανεξάρτητων Ειδικών αποτελεί τη βάση του διαλόγου. Αναφορικά με το θέμα των ομαδικών απολύσεων, είπε ότι αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ενώ, παράλληλα, υπογράμμισε ότι το θέμα του υποκατώτατου μισθού είναι ζήτημα νομιμότητας, μετά την απόφαση της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Όσον αφορά στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, τις επόμενες ημέρες τα τεχνικά κλιμάκια θα εξετάσουν επιμέρους παραμέτρους και θα ακολουθήσει νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής των θεσμών το απόγευμα της Τετάρτης. Σημειώνεται πως στόχος του εξωδικαστικού μηχανισμού είναι η διαμόρφωση κριτηρίων επιλεξιμότητας της επιχείρησης. Τα κριτήρια επιλεξιμότητας θα διαφοροποιούνται αναλόγως του τζίρου και των χρεών της επιχείρησης. Το υπουργείο αποσκοπεί στη διευκόλυνση της ένταξης όσο το δυνατόν περισσότερων ενδιαφερομένων που θα πληρούν όμως κάποια ελάχιστα προαπαιτούμενα. Μεταξύ των διαθέσιμων λύσεων περιλαμβάνεται η επιμήκυνση της αποπληρωμής οφειλών και το «πάγωμά» τους, ενώ το «κούρεμα» της οφειλής αποτελεί ύστατη λύση.

Αρνητική πρωτιά στο χρέος Στο 179,2% του ΑΕΠ έφτασε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας το δεύτερο τρίμηνο του 2016, έναντι 176,1% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο και 169,5% το β” τρίμηνο 2015, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Στο σύνολο της Ευρωζώνης, το δημόσιο χρέος υποχώρησε στο 91,2% έναντι 92,1% το α” τρίμηνο και 91,3% πέρυσι, ενώ στο σύνολο της ΕΕ, περιορίστηκε στο 84,3% έναντι 87,5% και 84,5%. Η Ελλάδα δηλαδή συνέχισε να κατέχει τα πρωτεία στην Ε.Ε., διαθέτοντας τη χειρότερη αναλογία χρέος/ΑΕΠ, ενώ ακολούθησαν η Ιταλία (135,5%) και η Πορτογαλία (131,7%). Σε απόλυτους αριθμούς σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας στο τέλος του β” τριμήνου διαμορφώθηκε στα 315,292 δισ. ευρώ, από 301,266 στο τέλος του β” τριμήνου πέρυσι. Ειδικότερα, το δεύτερο τρίμηνο του 2016 το δημόσιο χρέος στην ευρωζώνη μειώθηκε στο 91,2% του μέσου ΑΕΠ της ευρωζώνης (από 92,1% το πρώτο τρίμηνο) και στο 84,3% του ΑΕΠ στην «ΕΕ των 28» (από 87,5% το πρώτο τρίμηνο). Το υψηλότερο χρέος στην ΕΕ κατέγραψε η Ελλάδα (179,2%) και ακολουθούν η Ιταλία (135,5%) και η Πορτογαλία (131,7%). Το χαμηλότερο χρέος στην ΕΕ καταγράφηκε στην Εσθονία (9,7%), στο Λουξεμβούργο (22%) και στη Βουλγαρία (29,4%). Σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2016 το δημόσιο χρέος αυξήθηκε σε δεκατρία κράτη-μέλη στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2016 και μειώθηκε σε δεκαπέντε κράτη-μέλη. Η μεγαλύτερη αύξηση δημόσιου χρέους καταγράφεται στην Ελλάδα (+3,1 ποσοστιαίες μονάδες) στην Πορτογαλία (+2,8 ποσοστιαίες μονάδες) και στη Λετονία (+2,6 ποσοστιαίες μονάδες).