Τα Ολύμπια Νέα

Κυριότερες Ειδήσεις / Τοπικά Νέα

Η εργασία μετά το σχολείο στην Ευρώπη

To Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUSPLUS «BRIDGES» του 3ου ΓΕ.Λ. Κατερίνης

 

kentrikh

 

Το καίριο θέμα της εργασίας των νέων, λόγω και της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, πραγματεύτηκε με επιτυχία ομάδα 35 μαθητών του σχολείου μας σε συνεργασία με αντίστοιχες ομάδες μαθητών από  σχολεία της Ιταλίας, Γαλλίας, Ρουμανίας και Τουρκίας, με την καθοδήγηση 12μελούς παιδαγωγικής ομάδας καθηγητών του σχολείου μας, στη διετία 1η Σεπτεμβρίου 2014 – 31η Αυγούστου 2016.

 

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ήδη βρίσκεται στη φάση του απολογισμού. Στο πλαίσιο του προγράμματος οι  μαθητές με τη συνοδεία καθηγητών τους είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν και να  συμμετάσχουν σε τέσσερις διασχολικές συναντήσεις, μία σε κάθε χώρα, στην έδρα των σχολείων – εταίρων μας, ενώ το 3ο ΓΕΛ Κατερίνης τον Μάιο του 2015 διοργάνωσε ανάλογη συνάντηση στην Κατερίνη, όπου συμμετείχαν 35 μαθητές και εκπαιδευτικοί από τις παραπάνω χώρες. Σε κάθε διασχολική συνάντηση, οι μαθητές χωρισμένοι σε τρεις διεθνικές ομάδες, σχεδίαζαν και παρουσίαζαν τρεις εικονικές καινοτόμες επιχειρήσεις, στο πλαίσιο μιας δραστηριότητας που ονομάσαμε Business Game (επιχειρηματικό παιχνίδι). Επιτροπή εκπαιδευτικών βράβευε την καλύτερη εικονική επιχείρηση. Συγχρόνως, όλοι οι μαθητές παρακολουθούσαν διαλέξεις ή σεμινάρια για θέματα εργασίας, απασχόλησης και επιχειρηματικότητας καθώς και μαθήματα γλώσσας ενώ γνώριζαν και τον τόπο φιλοξενίας.

Ο Διευθυντής του 3ου ΓΕΛ Γιώργος Περδίκης, αφού ευχαρίστησε μαθητές και εκπαιδευτικούς, αλλά και όσους συνέβαλαν στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, ανέφερε: Στη διάρκεια των εργασιών οι  μαθητές και οι καθηγητές του σχολείου μας έδειχναν ιδιαίτερο ζήλο και πρωτοστατούσαν στο να μελετούν, σχεδιάζουν, επικοινωνούν, διαπραγματεύονται, να έρχονται σε επαφή με ειδικούς και φορείς συνδεόμενους με το πρόγραμμα, να οργανώνουν με επαγγελματική συνέπεια συναντήσεις, να χρησιμοποιούν τα διαδικτυακά μέσα, να αξιολογούν και να σέβονται διαφορετικές κουλτούρες και να προσφέρουν και να δέχονται φιλοξενία με γνήσια ευγένεια.

Παράλληλα, θέλω να εκφράσω μερικές σκέψεις για το πρόγραμμα. Το Erasmus Plus μας έδωσε τα μέσα για να υλοποιήσουμε το κοινό μας πρόγραμμα και είμαστε ευγνώμονες γιατί όλοι οι συμμετέχοντες κερδίσαμε πολλά. Όλοι γίναμε σοφότεροι όσον αφορά την επιχειρηματικότητα, θέματα εργασίας/απασχόλησης και τη σχετική νομοθεσία, καθώς και τις ευκαιρίες απασχόλησης μετά το σχολείο στις εταιρικές χώρες και στη χώρα μας. Οι μαθητές μας  ενημερώθηκαν για τα εκπαιδευτικά συστήματα των εταίρων μας, ανέπτυξαν δεξιότητες ομαδικής εργασίας και συνεργασίας σε διεθνικό περιβάλλον, βελτίωσαν τις δεξιότητές τους στη χρήση των Νέων Τεχνολογιών και στην Αγγλική γλώσσα και ήρθαν σε επαφή με την καθημερινή γλώσσα των χωρών υποδοχής, ενώ ενισχύθηκε η αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθησή τους. Τελευταίο αλλά όχι ελάχιστο, έκαναν Ευρωπαίους φίλους και απόλαυσαν τις επισκέψεις τους, στη Baia Mare της Ρουμανίας, τη Lyon της Γαλλίας, το Nazilli της Τουρκίας  και στη Gaeta και τη Formia της Ιταλίας.

Οι φιλοξενούμενοι εταίροι μας, μαθητές και εκπαιδευτικοί,  γεύτηκαν την πατροπαράδοτη ελληνική φιλοξενία, μαγεύτηκαν από τις ομορφιές της περιοχής μας, εντυπωσιάστηκαν από τις επισκέψεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος, ξεφάντωσαν στο αποχαιρετιστήριο ελληνικό γλέντι και δήλωσαν ότι θα ξανάρθουν με τις οικογένειές τους.»

 

2

 

Το πρόγραμμα “Bridges” και ιδιαίτερα η συνάντηση στην Κατερίνη, δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί, χωρίς την ουσιαστική συμβολή φορέων και προσώπων της τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας, «τους οποίους αισθανόμαστε ως ελάχιστη υποχρέωση να ευχαριστήσουμε», ανέφερε ο κ. Περδίκης. Συγκεκριμένα:

-Την Αντιπεριφέρεια Πιερίας, το Δήμο Κατερίνης, την Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Πιερίας και το Επιμελητήριο Πιερίας για τη συνεργασία, τις διευκολύνσεις και την εκπροσώπησή τους στις εκδηλώσεις του προγράμματος.

-Το ΤΕΙ Κατερίνης, τον Πρόεδρό του κ. Δημ. Τριανταφύλλου για την παραχώρηση των χώρων του ιδρύματος για τη διεξαγωγή των εργασιών του προγράμματος, την Γραμματέα κ. Σοφία Δεληγιαννίδου και το προσωπικό του TEI για τη αμέριστη βοήθεια στη διεξαγωγή των σεμιναρίων και των εργασιών των μαθητικών ομάδων.

-Το ίδρυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επαγγελματική κατάρτιση CEDEFOP που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct του Δήμου Θεσσαλονίκης για την παραχώρηση ενημερωτικού υλικού που διανεμήθηκε στους συμμετέχοντες στη συνάντηση της Κατερίνης.

-Τον Οικονομολόγο κ. Νικόλαο Χουσουρίδη Υπεύθυνο της Εταιρείας Συμβούλων Pharos Invest, τον εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Αθανάσιο Κόκκινο, τις ερευνήτριες του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.) κ. Ελένη Μαλούπα και Σοφία – Ευρώπη Δαλαμπίρα, τον σύμβουλο της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Γεωπόνο κ. Δημήτρη Ρουκά και την επιχειρηματία κα. Χριστίνα Δεμερτζίδου για τις  εμπεριστατωμένες εισηγήσεις τους στη συνάντηση εργασιών στην Κατερίνη. Επίσης τους μαθητές του σχολείου Πρόδρομο Γιαννουλίδη και Μαρία Μουλά και την καθηγήτρια κ. Πανωραία Αντώνογλου, μέλη της ομάδας σχολικής δραστηριότητας «Εικονική Επιχείρηση ‘Ολύμπου Ευθάλεια’» για την παρουσίαση της δράσης αυτής ως ένα παράδειγμα καλής πρακτικής και την διανομή στους φιλοξενούμενους των προϊόντων της επιχείρησης (Τσάϊ Ολύμπου σε ειδική συσκευασία, τουριστικό οδηγό της ορεινής Πιερίας).