Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Μυνήματα για… όλους

Η απόφαση του ΣτΕ για τα κανάλια θα είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργόςts

Με την την εκλογή γραμματέα και Πολιτικής Γραμματείας, ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες της νέας ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, έστειλε σειρά μηνυμάτων σε εσωκομματικό και όχι μόνο επίπεδο, υπογραμμίζοντας πως η όποια απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες θα γίνει σεβαστή.

Στα βασικά σημεία της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Είμαστε σε μια περίοδο δύσκολη γεμάτη προκλήσεις με μια σειρά ανοικτά μέτωπα για την κοινωνία τους εργαζόμενους και σε αυτές τις μάχες πρέπει να βγούμε νικητές». «Το 2ο συνέδριο μάς έδωσε σαφή εντολή μάχης» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν χωρούν προσωπικές και ξεχωριστές στρατηγικές. Δήλωσε βέβαιος ότι η επιχείρηση παλινόρθωσης του συντηρητισμού και της ολιγαρχίας θα καταρρεύσει. Η διαρκής σύγκρουση με τη διαπλοκή είναι παράσημο για την κυβέρνηση. «Δεν θα τους περάσει. Έχουμε μάθει να κερδίζουμε έχοντας απέναντί μας εχθρικά Μέσα ενημέρωσης. Ο βρεγμένος τη βροχή δεν την φοβάται», είπε χαρακτηριστικά Ο πρωθυπουργός, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι εμπόδισε τη συγκρότηση του ΕΣΡ, καθώς -όπως υποστήριξε- δεν ήθελε να γίνει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες. «Για τους όρους του διαγωνισμού αποφάσισε η Βουλή των Ελλήνων» είπε. Επίσης ξεκαθάρισε ότι η απόφαση του ΣτΕ για τον διαγωνισμό θα είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση υποχρεούται να σωπαίνει» ξεκαθάρισε. Απορρίπτοντας τα περί παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη, είπε πως το μόνο που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι η προστασία του δημόσιου συμφέροντος, ενώ έκανε λόγο για «όργιο τηλεοπτικών σταθμών που έχουν πάρει άδεια και ασκούν πίεση» και αναρωτήθηκε: «Αυτό δεν είναι απόπειρα επηρεασμού;» Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε, πάντως, ότι ο νόμος Παππά ήρθε να δώσει απάντηση στο καθεστώς αντισυνταγματικότητας που επικρατούσε. «Κλείσαμε την πρώτη αξιολόγηση χωρίς να ληφθούν πρόσθετα μέτρα και τώρα είναι η ώρα να ληφθούν οριστικές αποφάσεις στο ζήτημα του χρέους. Η δέσμευση πρέπει να γίνει υλοποίηση», ανέφερε σχολιάζοντας την «οικονομική επικαιρότητα», ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα δικαιούται, περισσότερο από οποιαδήποτε χώρα της Ευρωζώνης, να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. «Οι όροι είναι σαφείς: Να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος στα πλαίσια των αποφάσεων του Eurogroup και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Ο πρωθυπουργός, αναρωτήθηκε μάλιστα ποια είναι η θέση του πρόεδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, για το χρέος. « Ο λαός δεν πρέπει να ξεχνά πώς χειρίστηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις την κρίση, να μην έχει αυταπάτες για το τι θα συνέβαινε αν την κρίσιμη διαπραγμάτευση για το χρέος την έκαναν οι ομοϊδεάτες του κ. Σόιμπλε» υπογράμμισε. Αναφερόμενος στην οικονομία και στη διαπραγμάτευση υπουργείου Εργασίας-δανειστών για τα εργασιακά, ο πρωθυπουργός είπε ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να στηριχθεί στα συντρίμμια του κόσμου της εργασίας. Χαρακτήρισε, μάλιστα, κομβικής σημασίας ζήτημα την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Για τα εσωκομματικά, ζήτησε να μπει τέλος στις αυτονομήσεις και στον πλαστό διχασμό κόμματος – κυβέρνησης.

Οι αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης στην ομιλία Τσίπρα Αντιδράσεις στα κόμματα της Αντιπολίτευσης προκάλεσε η ομιλία του πρωθυπουργού στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. To ΠΑΣΟΚ σχολίασε πως «ο κ. Τσίπρας, απομονωμένος πια από τους Έλληνες πολίτες, προσπάθησε σήμερα να πείσει τουλάχιστον το κόμμα του». «Όμως η πραγματικότητα τον διαψεύδει, τον αποκαλύπτει» ανέφερε το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως ο πρωθυπουργός «επεχείρησε να ελέγξει την ενημέρωση με κάθε είδους μεθοδεύσεις και όχι να ρυθμίσει το τοπίο των ΜΜΕ» και «ήταν εκείνος που συμφώνησε με τον Σόιμπλε το 2015 και τον Μάιο 2016 για να συζητηθεί το χρέος στην ουσία του μετά το 2018, και τώρα όλοι του το θυμίζουν». «Είναι πολύ αργά για αυτόν πια, ο ελληνικός λαός τον γνώρισε και τον εγκατέλειψε χωρίς επιστροφή» κατλαήγει το ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ αναφέρει στην ανακοίνωσή του: «Τη μέρα που η κυβέρνηση ξεκινάει τη συζήτηση με τους «θεσμούς» για το νέο χτύπημα στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ επιλέγουν να αντιπαρατεθούν γύρω από το προσφιλές τους και ταυτόχρονα αποπροσανατολιστικό ζήτημα της διαπλοκής, προκειμένου να κρύψουν την ταύτισή τους στα αντεργατικά μέτρα του 3ου μνημονίου.» Η ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι ο πρωθυπουργός για άλλη μια φορά αντιπολιτεύτηκε την αντιπολίτευση: «Δήλωσε ασυμβίβαστος και ταυτόχρονα ότι το μνημόνιο το επέλεξε ο ίδιος με αυτά τα μέτρα και εμπροσθοβαρές. Δήλωσε ότι “πρέπει να μπει ένα τέλος στη αδήλωτη και μαύρη εργασία’. » Αναρωτιόμαστε σε ποιόν απευθύνετε για να το κάνει. Δεν έχει καταλάβει ότι κυβερνά εδώ και είκοσι μήνες; Το πιο επικίνδυνο σημείο της ομιλίας του ήταν ο διχαστικός λόγος, χώρισε τους Έλληνες σε “εμείς” και “αυτοί’, δήλωσε ότι “έχουμε μπει σε φάση πολεμική’. » Η χώρα όμως δεν χρειάζεται το διχασμό και την τεχνητή πόλωση αλλά την εθνική συνεννόηση. Μετά από όλα αυτά μοιάζει ως το πιο σύντομο ανέκδοτο το σημείο της ομιλίας του που αναφέρει ότι η πολιτική του θα αφήσει αριστερό ίχνος και προοδευτικό αποτύπωμα.»