Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

«Πρωτοφανής ο θεσμικός εκφυλισμός»

Κυριάκος Μητσοτάκης:

Για «γενεσιουργό αιτία της διαπλοκής», κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία, απαντώντας ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος

Η χώρα μας βιώνει έναν πρωτοφανή θεσμικό εκφυλισμό, δήλωσε ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής αναφερόμενος στο περιστατικό δημοσιοποίησης ιδιωτικής υπόθεσης δικαστικού που συμμετείχε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες.

Παίρνοντας το λόγο κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου για την «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και Ανάπτυξη των Φορέων της και λοιπές διατάξεις», που εισήχθη προς ψήφιση την Τετάρτη στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης ανέγνωσε την ανακοίνωσαη που εξέδωσαν χθες δικαστές και εισαγγελείς, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως ποτέ στην μεταπολιτευτική ιστορία δεν έχει εκδοθεί τέτοια ανακοίνωση από τους δικαστές και τους εισαγγελείς, γιατί ποτέ δεν υπήρξαν τέτοια φαινόμενα μεθοδεύσεων για την εξόντωση όποιου στέκεται εμπόδια στα σχέδια της κυβέρνησης. Πρόσθεσε πως η υπόθεση αυτή προκαλεί τα αντανακλαστικά της κοινωνίας και θα έπρεπε να προκαλεί και τα αντανακλαστικά του Κοινοβουλίου, τη στιγμή που ένα κόμματικό έντυπο, η Αυγή, δημοσιοποίησε τα στοιχεία του δικαστή, την ημέρα που αυτός συμμετείχε στη συνεδρίαση του ΣτΕ. Είπε ακόμα ότι τα στοιχεία του αναδείχθηκαν στην Βουλή από τους «γνωστούς εργολάβους της λάσπης». Μετά την απόφαση του ΣτΕ δικαιώνεται η θέση της ΝΔ ότι πρέπει να κριθεί η ουσία του νομου Παππά, τόνισε, προειδοποιώνταςτην κυβέρνηση να μην ρίχνει λάδι στην φωτιά και να μην κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Όπως είπε, η ΝΔ διαχρονικά υποστηρίζει την λειτουργία θεσμικών ανεξαρτητων αρχών αλλά ανεξάρτητες αρχές ισχυρές και όχι μαριονέτες. «Εμείς κάνουμε υπεύθυνη αντιπολίτευση. Δεν αρνούμαστε τα πάντα όπως εσείς που μπλοκάρατε τις ανεξάρτητες αρχές. Απαιτούμε είπε την επιστροφή στο ΕΣΡ των συνταγματικά κατοχυρωμένων αρμοδιοτήτων του». Υποστήριξε ακόμη ότι δεν ενδιαφέρει την κυβέρνηση η συναίνεση, υπενθυμίζοντας ότι «από την πρώτη ομιλία βάλαμε μια και μόνη προϋπόθεση την ακύρωση του νομου Παππά. Η σύνθεση του ΕΣΡ είναι μεταγενέστερο θέμα. Αναμένουμε την οριστική απόφαση του δικαστηρίου και αν κρίνει ότι είναι αντισυνταγματικός η κυβέρνηση θα έχει μια και μόνο επιλογή να επιστρεψει τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ». Επανέλαβε ακόμη ότι η κυβέρνηση διχάζει του πολίτες και έχει μόνο μέλημα την παραμονή στην εξουσία με κάθε κόστος, καλώντας το λαό σε δημοκρατική εγρήγορση. «Η πατρίδα μας δεν αντέχει άλλη υπονόμευση των θεσμών και καταράκωση της διεθνούς αξιοπιστίας. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να διεκδικήσει αυτά που χρειάζεται η χώρα για την κρίση. Η πολιτική αλλαγή είναι πιο απαραίτητη από ποτέ» ανέφερε.

Παρέμβαση Γ. Κατρούγκαλου Παίρνοντας το λόγο μετά την ομιλία του προέδρου της ΝΔ, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατηγόρησε τη ΝΔ για γενεσιουργό αιτία της διαπλοκής «Εσείς είστε η αιτία της διαπλοκής. Διαβάσατε καλά την ανακοίνωση της ένωσης δικαστών και εισαγγελέων. Πού τα αποδίδει τα όσα καταγγέλλει στη διαπλοκή. Ποιοι έφτιαξαν αυτό το σύστημα διαπλοκής; Πώς τολμάτε να μιλάτε για παρακράτος; Πότε έφτιαξε η Αριστερά παρακράτος και διαπλοκή;» ρώτησε ο κ. Κατρούγκαλος. «Αλλά η βαθύτατη υποκρισία σας φαίνεται ακόμα και τώρα ενώ μιλάτε για Σύνταγμα δεν ανταποκρίνεστε να συγκροτήσετε το ΕΣΡ. Εμείς ήλθαμε για να διαλύσουμε το σύστημα διαπλοκής και να υπηρετήσουμε το κράτος δικαίου» ανέφερε, προσθέτοντας: «Επειδή μιλήσατε για ενότητα του λαού. Τώρα που ξεκινά η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, είστε ως κόμμα υπέρ της επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων ή είστε με το ΔΝΤ; Το παρελθόν σας σάς χαρακτηρίζει». «Η κυβέρνησή μας και ο κ. Παππάς, έχουμε εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, όχι σαν και εσάς τους παλαιοκομματικούς- εκεί πού είχατε φέρει στη χώρα και είναι ο λόγος που εσείς είστε στην αντιπολίτευση και εμείς εδώ» κατέληξε ο υπουργός Εργασίας.

Ασυμφωνία για τη συγκρότηση του ΕΣΡ
Την πεποίθηση ότι η παρούσα Βουλή μπορεί και πρέπει να ανταποκριθεί στην ευθύνη που της αναλογεί από το Σύνταγμα για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, διατύπωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ανοίγοντας τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, σε μία νέα προσπάθεια για συγκρότηση της ανεξάρτητης Αρχής.
«Οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ είναι πάρα πολλές και οι εκκρεμότητες που δημιουργεί η μη δημιουργία του είναι πάρα πολλές και πολύ σοβαρές και εμείς έχουμε το μέρος της ευθύνης που κατά το Σύνταγμα μας αναλογεί. Είναι ένα πλήθος ζητημάτων, πλήθος ελεγκτικών, ρυθμιστικών και ουσία κανονιστικών διαδικασιών, με βάση τις οποίες το ΕΣΡ διαμορφώνει το τηλεοπτικό τοπίο. Υπάρχει λοιπόν μια αναπηρία παρατεταμένη που δημιουργεί πολλά προβλήματα» είπε ο Νίκος Βούτσης.
«Θα ήταν σώφρον να αναμένουμε την απόφαση του ΣτΕ και μετά να κινηθούμε όλοι μαζί για τη δημιουργία ενός ισχυρού και απαραίτητου για την τάξη ΕΣΡ» δήλωσε από τη ΝΔ ο Νίκος Δένδιας. Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι με τις συστάσεις ανεξάρτητων αρχών. Μετά την απόφανση του ΣτΕ, νομίζω ότι θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε. Δεν είναι μπλοκάρισμα η στάση της ΝΔ αλλά θέμα αρχής, αν έχουν στερηθεί από το ΕΣΡ συνταγματικά προβλεπόμενες αρμοδιότητες, είπε ο Νίκος Δένδιας. Η ΝΔ έχει δηλώσει ότι «η λειτουργία του ΕΣΡ περνά υποχρεωτικά από την ακύρωση του νόμου Παππά» και έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι με τον νόμο αυτό (4339/2015) «περιθωριοποίησε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, παραβιάζοντας το Σύνταγμα για να ελέγξει τα ΜΜΕ»
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ανδρέας Λοβέρδος, από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ανέφερε ότι «υπό το φως των δεδομένων θα είναι σωστό να περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ» και ζήτησε λίγες ημέρες υπομονή έως τότε. «Εμείς ουδέποτε μεταχειριστήκαμε στο πολιτικό μας λεξιλόγιο το δικαστήριο αυτό. Ωστόσο, αφού το ΣτΕ έκρινε το παραδεκτό και κάποια στιγμή θα συνέλθει να αποφανθεί επί της ουσίας, σας ζητάμε ολιγοήμερη αναβολή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.